Reconeixement de Palestina

Pedro Sánchez suma Noruega al reconeixement de l'estat palestí, però sense fixar terminis

Ayuso es desmarca de Feijóo: "Està premiant Hamàs"

MadridPedro Sánchez s'ha fixat com a objectiu provocar un reconeixement en cadena de l'estat palestí a Europa i, amb l'objectiu de sumar adhesions que desencadenin un moviment tectònic al conjunt del continent, ha emprès una gira per països afins. La primera parada, a Noruega, ha obtingut resultats. El primer ministre noruec, Jonas Gahr Store, ha afirmat que el seu país està "preparat per reconèixer l'estat palestí" i ha lloat la iniciativa de Sánchez després de reunir-s'hi a Oslo. Ara bé, sense fixar terminis. "La qüestió és en quin moment i en quines circumstàncies es fa per donar suport al procés de pau a la regió", ha dit Store, que no ha descartat reconèixer Palestina al mateix temps que Espanya –Sánchez va fixar l'horitzó del juliol per fer el pas–, però ha remarcat que la decisió no està presa.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la tarda, Sánchez ha plantejat el mateix al primer ministre irlandès, Simon Harris, en una trobada a Dublín. Es tracta d'un altre país amb predisposició a reconèixer Palestina, ja que Irlanda va ser un dels quatre estats –juntament amb Espanya, Eslovènia i Malta– que van acordar fa tres setmanes una declaració favorable a reconèixer l'estat palestí aviat. Harris ha defensat que és "important fer-ho en el moment adequat". No ha posat una data concreta, si bé ha dit que "és cada cop més a prop". "La voluntat és que puguem prendre aquesta decisió de manera coordinada", ha afirmat Sánchez en una compareixença conjunta. Amb Noruega, també s'han instat a mantenir el contacte per avaluar l'evolució de la situació. "Ha arribat el moment de passar de les paraules als fets" i de fer el pas "al més aviat possible", ha reivindicat el cap de l'executiu espanyol al matí.

Cargando
No hay anuncios

La setmana que ve el president espanyol té previst reunir-se amb els líders de Portugal, Eslovènia i Bèlgica per defensar que aquest reconeixement impulsarà el procés de pau. També tindrà oportunitat de defensar-ho en la reunió del Consell Europeu de dimecres i dijous que ve. "El món és conscient del lideratge del nostre país en aquest afer", va reivindicar Sánchez dimecres en una compareixença al Congrés. El president del govern espanyol lliga així a aquesta causa el seu prestigi internacional. Una iniciativa a la qual els Estats Units han reaccionat afirmant que "cada país ha de prendre les seves pròpies decisions". Sánchez ha negat que es tracti d'una desautorització del seu rol assegurant que és la posició que defensa sempre l'executiu de Joe Biden.

Ayuso es desmarca de Feijóo: "Està premiant Hamàs"

Isabel Díaz Ayuso ha criticat que Sánchez hagi "decidit que la segona massacre més important contra els jueus després de l'Holocaust se solucioni premiant els terroristes de Hamàs amb l'estat palestí". La presidenta de Madrid s'ha distanciat així de la posició marcada per Alberto Núñez Feijóo i s'ha situat més a prop de la línia expressada per José María Aznar –l'expresident va dir que Palestina "no existeix"–. El líder actual del PP es va mostrar favorable a reconèixer Palestina com a estat en el debat d'aquesta setmana a la cambra baixa, però no com i quan ho planteja Sánchez. El líder socialista ha respost demanant al PP que "s'aclareixi". Génova ha assegurat que la seva posició està "clara" i que és l'expressada per Feijóo: "Espanya no pot anar per lliure", ha defensat la seva número dos, Cuca Gamarra.