Taula de diàleg

Pedro Sánchez promet una reunió de la taula de diàleg al juliol

Des de la Generalitat asseguren que abans cal fer la reunió bilateral amb Aragonès

El President de la Generalitat Pere Aragones amb el President del govern espanyol Pedro Sanchez
3 min

BarcelonaEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest diumenge en una entrevista a El País que li agradaria que la taula de diàleg fes una altra reunió aquest mes de juliol, gairebé un any després que per primer cop la delegació del govern de l'Estat es trobés amb l'executiu presidit per Pere Aragonès al Palau de la Generalitat –va ser el setembre del 2021–. "Ens agradaria que fos al mes de juliol, i ens agradaria comptar amb la presència de Junts per Catalunya", ha afirmat. "Un dels grans actius d'aquest govern de coalició progressista és que pot garantir la cohesió i la convivència a Catalunya i en el conjunt d'Espanya amb el diàleg i l'agenda de retrobament", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el primer cop que Sánchez situa una data per a la taula de diàleg, ja que fins ara el govern espanyol havia donat llargues a la Generalitat. De fet, Esquerra havia situat la primera trobada a "principis d'any" d'aquest 2022, però el PSOE no s'hi ha prestat. Tampoc està clar quin serà l'ordre del dia ni si es podrà anunciar alguna cosa, tenint en compte que des del Govern el que deien fins ara és que si hi havia una altra trobada pública de la taula de negociació seria per expressar algun tipus d'"acord". En aquest sentit, fonts de Presidència asseguren que les relacions no estan en aquest punt i que, en tot cas, prèviament a la taula de diàleg cal una reunió entre el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, i Sánchez, tal com van acordar en l'última trobada la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños.

D'altra banda, el desig que expressa el president espanyol que hi assisteixi Junts no és nou, ja ho va dir fa poc en l'última entrevista que va concedir a La Vanguardia. La petició d'aquest diumenge, però, coincideix amb el missatge del president d'Esquerra, Oriol Junqueras, que aquest dissabte, en el marc del consell nacional del partit, va demanar la implicació dels de Laura Borràs en el procés de negociació. "Els que renuncien a acompanyar-nos l'hi posen fàcil al govern espanyol", va dir Junqueras.

En tot cas, Junts ja ha fixat les condicions per seure a la taula de diàleg. Per una banda, que s'accepti la delegació que va proposar, que incloïa dos ex-presos polítics –Jordi Turull i Jordi Sànchez– i que hi hagi "garanties" per poder plantejar l'amnistia i l'autodeterminació i que es pugui "monitoritzar" l'evolució del procés de negociació. D'aquesta manera, doncs, és difícil que JxCat participi en cap trobada, perquè el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, només vol que hi hagi membres del Govern a la reunió i el govern espanyol fins ara s'ha desentès de l'agenda "antirepressiva".

Descarta un trencament de la coalició amb Unides Podem

Malgrat el malestar dels socis de govern del PSOE, Unides Podem, per l'increment del pressupost de Defensa després de la cimera de l'OTAN, Pedro Sánchez descarta que es trenqui la coalició. Tot i això, afirma que s'haurien de "rebaixar els decibels del debat intern" de l'executiu espanyol perquè ajudaria a fidelitzar l'electorat progressista. "Volen que els progressistes ens donem per vençuts. No ho farem", afirma.

D'altra banda, qualifica d'"èxit" la cimera de l'OTAN: "Hi havia tres objectius ben clars. El primer, traslladar un missatge d'unitat enfront de la brutal agressió de Putin a Ucraïna. En segon lloc, des del punt de vista del govern d'Espanya, incorporar el front sud com una amenaça a l'Aliança Atlàntica. I, finalment, projectar un posicionament d'Espanya com el que realment és a l'hora d'organitzar aquest tipus de conferències internacionals: un país solvent, modern i compromès amb els seus aliats".

D'aquesta manera, el president espanyol torna a defensar també el Marroc malgrat la tragèdia de Melilla. "Hem de reconèixer l'esforç que està fent el Marroc, que també està patint la pressió de la migració irregular per defensar, en aquest cas, les fronteres que no són seves, que són les fronteres d'Espanya. I jo només, lamentant la pèrdua de vides, defenso que la desigualtat és la principal causa de la migració. Els veritables culpables són les màfies", ha insistit el president espanyol, malgrat que les organitzacions humanitàries que treballen sobre el terreny asseguren que les màfies no operen en els salts a la tanca.

Finalment, Sánchez anuncia que en el pròxim consell de ministres s'aprovarà fer fixos 63.700 sanitaris per intentar acabar amb la "precarització de la sanitat". "És l'estabilització més gran de la història", ha assegurat en aquesta entrevista a El País. "S'han pactat els criteris comuns amb les comunitats autònomes i donarà resposta a la temporalitat que hi ha hagut durant dècades en el sistema de salut", ha conclòs.

stats