Pedro Sánchez promet una "millora" del finançament per a Catalunya
També diu que mantindrà els compromisos adquirits amb ERC i "respectarà" la llengua, la cultura i la història catalanes
BarcelonaDesprés de la victòria a les eleccions del 12 de maig i d'encadenar els millors resultats dels socialistes en aquest últim cicle electoral a Catalunya, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha aterrat aquest divendres a Barcelona a les jornades del Cercle d’Economia per treure pit de la seva política de diàleg amb Catalunya. "Teníem raó", s'ha reafirmat, i ha volgut assumir davant l'auditori empresarial quatre compromisos de cara a la pròxima legislatura catalana, que vol que sigui presidida per Salvador Illa: ha promès una "millora" del finançament de Catalunya d'acord amb l'Estatut; "redoblar" la inversió en infraestructures; mantenir els pactes establerts amb la Generalitat presidida per Pere Aragonès, com la condonació del deute o el traspàs de Rodalies, així com "respectar" la llengua, la història i la cultura catalanes. Una picada d'ullet en tota regla a Esquerra –li ha agraït la tasca al capdavant de l'executiu català–, ara que el PSC necessita el seu suport per a la investidura.
D'aquesta manera, Pedro Sánchez ha esbossat el camí per al pròxim govern de la Generalitat, que s'ha mostrat convençut que liderarà el PSC. "Tots els camins han de passar per Salvador Illa i tots els camins porten a Salvador Illa", ha resumit, i ha descartat així qualsevol abstenció dels socialistes perquè Carles Puigdemont arribi a la presidència de nou. "El que passi es decidirà a Catalunya i només d'acord amb les demandes de la societat catalana", ha rematat, intentant desactivar la palanca que té Junts per pressionar-lo a Madrid amb la governabilitat de l'Estat.
El president espanyol ha dedicat bona part del seu discurs a analitzar les conseqüències de les eleccions del 12 de maig. Uns comicis que, segons Sánchez, han donat un missatge clar: "Cal una nova etapa". Per al líder del PSOE, la victòria d'Illa en vots i escons certifica que Catalunya ha superat la "pitjor crisi política i de convivència" i que prefereix el "retrobament a la confrontació". "No ha sigut un camí fàcil, però ja no hi ha vertigen a l'hora de mirar al futur", ha dit sobre el Procés, congratulant-se del 12-M: "Vull agrair al poble de Catalunya la seva voluntat manifestada [...]. Catalunya es vol implicar en la construcció de l'Espanya plural".
Ara bé, què posa sobre la taula Pedro Sánchez en matèria de recursos per a la Generalitat? El president espanyol no ha concretat què vol dir "millorar" el finançament de la Generalitat. Sánchez s'ha limitat a dir que l'Estatut dona eines perquè hi hagi una reforma –el PSC defensa el consorci tributari i respectar l'ordinalitat– i ha demanat no caure en el "greuge territorial" perquè –ha remarcat– la renovació del sistema de finançament ha d'anar en consonància també amb la resta de les comunitats autònomes. De fet, ha parlat en tot moment del règim comú –descartant de facto que Catalunya tingui un sistema singular–, i ha posat èmfasi que el sistema està caducat des de l'any 2014. També ha remarcat que, durant el seu govern, el territori català ha comptat amb "les inversions més importants de la història".
En tot cas, el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, sí que ha volgut posar de manifest quina és l'aproximació de l'entitat empresarial en aquesta qüestió, després d'agrair a Pedro Sánchez la seva acció política amb els indults i l'amnistia –malgrat que aquesta última mesura va generar un "profund debat" en el Cercle. Per a Guardiola és "urgent" un canvi en el sistema de finançament davant les "greus deficiències de l'actual", i ha apostat perquè la Generalitat i la resta de comunitats autònomes siguin "corresponsables" dels ingressos i les despeses. És a dir, s'ha mostrat partidari que Catalunya tingui "capacitat" normativa i també recaptatòria.
El president de l'entitat barcelonina, però, no només li ha fet aquesta petició, també ha reclamat al president espanyol que refaci ponts amb el PP per pal·liar la polarització entre dreta i esquerra que monopolitza ara la política espanyola. Ha demanat, en aquest sentit, "centralitat" per afrontar els reptes econòmics i socials. Ara bé, en aquest punt Sánchez ha estat clar: "Hi ha una polarització asimètrica. Uns insulten i els altres no", ha sentenciat, acusant el PP d'estar en una deriva populista des que José María Aznar el va capitanejar emmirallant-se, ha dit, en el Tea Party nord-americà.
Contra l'extrema dreta
La intervenció de Pedro Sánchez en el Cercle es produeix just a l’arrencada de la campanya electoral de les eleccions europees, en què Sánchez es juga un plebiscit sobre el seu govern davant d’un PP encoratjat per les enquestes –menys el CIS–. I en aquesta empresa, per al PSOE, torna a ser fonamental el seu resultat a Catalunya. Ara, amb l’independentisme desmobilitzat –Puigdemont no lidera la llista de Junts i Esquerra està en una crisi oberta–, els socialistes esperen tornar a sumar una victòria el 9 de juny. "Quatre en ratlla", va proclamar la setmana passada la ministra Teresa Ribera, cap de llista del PSOE el 9-J, en al·lusió a les quatre eleccions que el PSC pretén guanyar: ja ho ha fet en les últimes municipals, espanyoles i catalanes, i ara espera repetir-ho a les europees.
En aquest marc, el president espanyol ha tornat a presentar els comicis del 9 de juny com un dilema entre ell i l'extrema dreta, i entre la salvació del projecte europeu tal com l'hem conegut fins ara i un pas enrere en la integració de la Unió Europea per l'augment del suport als euroescèptics. "Jo no seuré amb Vox –ha promès–. El que no vull per a Espanya tampoc ho vull per a Europa", ha clamat, i ha criticat que el PP no descarti aquesta aliança. De fet, també ha carregat contra el Partit Popular Europeu després que l'actual presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, aspirant a la reelecció, s'hagi obert a pactar amb els ultres de Giorgia Meloni, Germans d'Itàlia.
Malgrat que la conversa amb Sánchez es produeix en el marc d'una crisi diplomàtica tant amb l'Argentina, pel xoc del govern espanyol amb el president argentí, Javier Milei, com amb Israel pel reconeixement de l’estat palestí, les relacions internacionals d'Espanya no han tingut protagonisme aquest divendres en la conversa del Cercle d'Economia. Només Sánchez n'ha fet una pinzellada al final: "Defensem la pau a Palestina i també a Ucraïna. No podem donar per fet que es morin les persones de forma indiscriminada", ha conclòs, esperant que el pas que lidera amb el reconeixement de Palestina s'obri camí també a Europa: "Estem en el costat bo de la història".