Pedro Sánchez carrega contra el Parlament per la modificació de la llei de la presidència

El líder del PSOE menysté el malestar de la societat catalana pels presos, tot i que parla de diàleg

Pedro Sánchez, al jardí de l'ambaixada espanyola a Londres, on ha fet una conferència de premsa / Q.A..
Quim Aranda
04/05/2018
4 min

LondresPedro Sánchez s'ha entrevistat aquest divendres a Londres amb l'ex primer ministre britànic Gordon Brown, però no ha tret cap mena de conclusió útil per resoldre el problema català. Res, doncs, de cap fórmula a l’escocesa, com per exemple, la celebració d'un referèndum com el que va tenir lloc el 2014, autoritzat per l'aleshores 'premier' David Cameron. Per contra, per abordar de manera efectiva la crisi catalana, Sánchez s'ha limitat a invocar, d'una manera molt ambigua, les paraules 'diàleg' i 'reformes' per resoldre algunes de les febleses que els últims quaranta anys hem vist en el nostre estat autonòmic". No ha especificat, però, quines són les febleses a què s’ha referit en una conferència de premsa celebrada a l’ambaixada espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSOE ha iniciat així una ronda d'actes i contactes al Regne Unit per defensar la unitat d'Espanya davant de l'independentisme català. Dilluns de la setmana vinent pronunciarà una conferència a la Universitat d'Oxford, i dimarts s'entrevistarà amb el cap del laborisme, Jeremy Corbyn, i farà una altra xerrada a la London School of Economics.

D'altra banda, Sánchez ha criticat que el Parlament hagi modificat aquest matí la llei de la presidència, que permetria la investidura a distància de Carles Puigdemont, si el govern de Mariano Rajoy no l'hagués impugnada davant del Tribunal Constitucional. "Avui hem sabut que el Parlament de Catalunya acaba d’aprovar una llei per permetre la investidura telemàtica de Carles Puigdemont, de l’expresident de la Generalitat de Catalunya. I ho fan, altre cop, saltant-se qualsevol mena d’informe jurídic, per exemple, el del Consell de Garanties Estatutàries, que diu clarament que no és legal".

Davant de la pregunta "¿Com es poden bastir ponts amb el 60% de la societat catalana que considera que els presos són presos polítics i que són a la presó de forma injusta?", Sánchez, però, ni admet l'existència de presos polítics a l'estat espanyol ni tan sols considera que hi pugui haver malestar per una presó d'uns líders independentistes que molts experts penalistes consideren desproporcionada. "El que hi ha són polítics que han transgredit unilateralment la legislació, com va passar amb les decisions del parlament de Catalunya el 6 i el 7 de setembre. Aquesta és la realitat i la meva posició. Espanya és un estat social i democràtic de dret. A Espanya s’aproven unes lleis pel poder legislatiu, i en conseqüència tots els polítics el que hem de fer és complir-les."

Insta a formar govern

Un executiu per al "cent per cent" dels catalans

De les esquives paraules del líder del Partit Socialista es desprèn la idea ja prou sabuda que el 'deep state' espanyol no té cap mena d'intenció de transigir ni un mil·límetre en la qüestió catalana. Però les solucions de què va parlar Sánchez, la comissió d'estudi sobre el model territorial, no semblen, a hores d'ara, les que triarien majoritàriament els electors del Principat.

Però el cap de l'oposició espanyola va admetre que "la solució a Catalunya té dos plans": "Un, primer, que el bloc independentista ha de ser conscient que ha de formar govern i que aquest govern ha d’obeir i servir al cent per cent de la ciutadania catalana, no al 47% que el va votar." Per això Sánchez ha reclamat, una vegada més, la formació d'un govern: "Hi ha d’haver un president o una presidenta de la Generalitat. No n’hi pot haver un que només obeeixi al bloc que va votar l’independentisme. Per tant, hi ha d’haver una conciliació entre catalans. És la principal tasca que tindrà el president o la presidenta de la Generalitat."

"En segon lloc –va afegir Sánchez–, crec que en la política espanyola hem de fer la nostra tasca. El PSOE i el PP vam posar en marxa una comissió d’avaluació del nostre model territorial. Ens agradaria que la resta de formacions polítiques s’hi incorporessin. Perquè crec que hi ha grans avenços per part de l’estat de les autonomies que s’ha de reforçar, però també hi ha algunes febleses que cal corregir del nostre estat autonòmic. I en aquest debat sobre el model territorial que necessita el país no hi pot haver cap altra formació política que se’n desentengui. Hi hem de ser tots. Les forces catalanes, Cs, el partit del senyor Iglesias, el PP. Necessitem del concurs de totes les formacions polítiques".

La fi d'ETA

Una "victòria de la democràcia espanyola"

Més enllà de la crisi catalana, Pedro Sánchez també s'ha referit a la fi d'ETA, i ha assegurat que "el que ha passat avui només és el reconeixement d’una realitat que ETA pateix des del 2011. La democràcia espanyola l'ha derrotada sense que ETA aconseguís cap dels seus objectius polítics. No cal celebrar res, però sí que cal homenatjar i recordar aquelles persones que van patir la violència d’ETA." Sánchez ha assegurat que "qualsevol decisió política tindrà molt present la memòria de les víctimes i els familiars, i ha insistit que és fonamental mantenir l'hegemonia" del relat, impedint que siguin els terroristes o el seu "entorn" els que expliquin què va passar.

stats