Patxi López rebutja l'oferta de Pedro Sánchez d'integrar-se a la seva candidatura

L'exlehendakari es presenta com una "víctima de la postveritat" i garanteix que no es retirarà

El president del Congrés, Patxi López, amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez / EFE
Mariona Ferrer I Fornells
05/05/2017
4 min

MadridDesprés de rebre un cop d'efecte en la recollida d'avals i situar-se a només 5.000 firmes de Susana Díaz, Pedro Sánchez no ha tardat ni 24 hores a saltar a la caça dels 12.000 suports que va presentar Patxi López. Des d'Alcalá de los Gazules (Cadis), un dels municipis històrics del socialisme andalús i feu del patxisme, l'ex secretari general del PSOE ha ofert a l'exlehendakari integrar-se a la seva candidatura. El seu argument és que, tal com predica Patxi López, no cal esperar a començar a unir el partit després de les primàries del 21 de maig, sinó que dos projectes molt similars, en què conviuen companys que van defensar el no a Mariano Rajoy, comencin des d'ara mateix a teixir aliances.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

López, però, ha rebutjat de soca-rel la proposta. L'equip de López no ha tardat ni un minut a respondre. El també expresident del Congrés ha deixat clar que continua amb la seva agenda de dissabte, dia en què visitarà València i Alacant. De fet, la seva candidatura creu que Sánchez no s'ha dirigit directament a ells, sinó que està actuant com Podem, a través dels mitjans i buscant cops d'efecte, com el de la proposta de moció de censura. Durant la presentació d'avals ahir a Ferraz, el portaveu del seu equip –Óscar López, fins fa poc, company de files de Sánchez–, va deixar clar que lluitaran fins al final. En una roda de premsa d'urgència des de Madrid a última hora de la tarda, Patxi López s'ha presentat com una "víctima de la postveritat" i ha garantit que la seva candidatura no es retirarà per evitar que les primàries es converteixin en una "segona volta del fatídic comitè federal de l'1 d'octubre" passat, en què es va perpetuar el cop a Ferraz.

Amb tot, Sánchez ja ha avançat que "digui el que digui Patxi", tenen la intenció d'incorporar les propostes de la seva candidatura en la ponència que presentaran el 10 de maig a Madrid. És una manera d'intentar seduir els militants que han donat suport al diputat basc en el duel decisiu amb Díaz.

Una tercera via diluïda

López va presentar la seva precandidatura per sorpresa al gener, en una manera d'intentar frenar Sánchez i dividir el vot crític amb Díaz. Però l'ex secretari general no es va fer enrere i la recollida d'avals ha demostrat que l'estratègia de l'aparell d'una tercera via ha fracassat. L'exlehendakari ha quedat totalment desbancat de la batalla, però els seus 12.000 avals poden tenir la clau per portar Sánchez a la victòria. La història del PSOE marca que el triomf en la batalla d'avals anticipa la victòria en els resultats de les primàries, però fins ara no s'havia registrat mai una participació tan alta. Més del 70% dels afiliats han donat suport a un candidat, un bon baròmetre de la divisió interna.

"Els que vam compartir camí dient 'no és no', que l'abstenció va ser un error, i creiem que la militància ha de tenir el poder de decidir, hem de caminar junts. Per això, amb respecte i humilitat, seria un orgull i un honor disposar del suport de la candidatura de Patxi López abans del 21 de maig", ha dit Sánchez enmig d'aplaudiments. El míting ha estat del tot improvisat. L'ex secretari general està invertint esforços ingents a fer campanya per Andalusia, on té la clau per a la victòria. Ha estat gràcies al suport del seu feu que Díaz ha pogut guanyar la batalla d'avals. Per això Sánchez ha garantit que si torna a ser el secretari general "sense cap mena de dubte" comptarà amb el socialisme andalús.

Díaz defensa l'exlehendakari

Des de l'anunci de la seva candidatura que Díaz i Patxi López han tingut un pacte de no-agressió. El leitmotiv de l'equip de l'exlehendakari és no llançar dards a ningú, cosa que fa més complicat el seu camí en una campanya molt polaritzada. Des d'Eivissa, la presidenta andalusa ha censurat la proposta de Sánchez: "Jo no estaré en aquest tipus de confluències per dalt buscant com esgarrapar vots l'endemà". També ha criticat que l'ex secretari general del PSOE estigui "content" de ser el segon en la recollida d'avals. "Ja és el tercer cop que està content per ser segon. Però a mi m'agrada més que siguem primers, també al congrés federal i en les pròximes generals. Sempre sortir a guanyar", ha dit en referència als resultats del PSOE el 20-D i el 26-J.

Sobre els mals resultats en la recollida d'avals a tots els territoris de parla catalana –a Catalunya i el País Valencià Sánchez la dobla en vots–, Díaz ha admès la derrota i ha defensat que "cal treballar més en aquests llocs perquè coneguin" el seu projecte. Amb tot, ha defensat que té la sensació que 24 hores després de la recollida d'avals, la seva candidatura "va a més".

Ibarra demana als tres candidats que es retirin

Davant la greu fractura que ha evidenciat la recollida d'avals, ja hi ha veus que han sortit a demanar que s'acabi amb el procés de primàries obertes i que siguin els delegats els que escullin en el congrés previst per a mitjans de juny. És el cas de l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que "apel·la a la generositat i talent dels tres candidats" –després de dir-los que són uns "arrogants" i que només volen poder– perquè "es retirin i uneixin les seves forces per fer un congrés en pau i centrat a adaptar la socialdemocràcia a la globalització i a la robotització".

"Ja sé que es predicar al desert, però per aquest camí anem a l'escorxador", afegeix a l'article publicat a 'El País', i opina que "qui no ho vulgui veure és cec". En aquest sentit, posa en dubte el paper de la democràcia directa perquè creu que "poders aliens" poden influir en els afiliats i demana tornar a la democràcia representativa dels congressos per no acabar triturant el PSOE.

stats