HORITZÓ ELECTORAL
Política17/01/2021

Sánchez evitarà abordar els indults abans del 30-M

L’anul·lació del 14-F modifica els plans de la Moncloa, que vol allunyar dels comicis el debat sobre la mesura

Mariona Ferrer / Marc Toro
i Mariona Ferrer / Marc Toro

Madrid / BarcelonaEl 2020 s’acabava amb un Pedro Sánchez obrint la porta a l’indult dels presos polítics i ajornant la reforma del delicte de sedició. “Cal superar temps nefastos”, va assenyalar des de la Moncloa durant el balanç del primer any de legislatura. Però la tercera onada del coronavirus i la decisió del Govern d’ajornar les eleccions catalanes fins al 30 de maig han trastocat del tot els plans de la Moncloa respecte a Catalunya. Amb tot just l’informe de la Fiscalia damunt la taula i sense que el Tribunal Suprem hagi mogut peça encara per demanar el de l’Advocacia de l’Estat, el consell de ministres confiava no haver d’obrir la carpeta dels indults fins després del 14 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però amb unes eleccions a cinc mesos vista, si no hi ha cap canvi d’última hora -Vox i el PSC no han descartat impugnar el decret de suspensió dels comicis del 14 de febrer-, Sánchez ho tindrà més complicat per no abordar el tema abans dels comicis. Sigui com sigui, des de la Moncloa el PSOE i el PSC creuen que la cosa més important és desviar el Procés de la precampanya electoral i que per això s’ha de dilatar al màxim la carpeta catalana en relació amb aquest. En aquesta direcció s’expressava dijous el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que en una entrevista a Ràdio 4 i La 2 veia “difícil” resoldre l’indult als presos polítics abans que els catalans votin, encara que sigui al maig.

Cargando
No hay anuncios

La clau de l’Advocacia de l’Estat

La premsa editada a Madrid ha especulat els últims dies amb la idea que l’ajornament electoral podria permetre als líders independentistes empresonats presentar-se a les eleccions del maig. Però des del govern espanyol creuen que els terminis són impossibles de complir i recorden que encara hi ha informes per resoldre. De manera semblant s’expressen a ERC. Fonts republicanes asseguren que no tenen cap pista de com es mourà el PSOE però no preveuen ni de bon tros que hi hagi un indult abans de les eleccions, siguin quan siguin. A més, estan convençuts que si arribés seria parcial, és a dir, que els permetria sortir de la presó però en cap cas exercir de candidats, informa Quim Bertomeu.

Cargando
No hay anuncios

La clau per dilatar la situació i evitar que el Suprem s’hi pronunciï la podria tenir l’Advocacia de l’Estat, a les ordres del govern de Pedro Sánchez. Just abans de Nadal la Fiscalia ja s’hi va posicionar en contra, després que les presons s’hi mostressin a favor. Però un cop el Suprem li demani el parer, l’Advocacia no tindrà terminis tampoc per emetre l’informe, assenyalen fonts del tribunal a l’ARA, tal com ja va passar amb la Fiscalia (va tardar tres setmanes a respondre-hi). Després que l’Advocacia de l’Estat s’hi pronunciï -en aquest cas podria ser a favor-, el Suprem ja podrà elevar les conclusions a la taula del consell de ministres, que el govern espanyol pot tenir en compte o no. De fet, la Moncloa va tancar l’any passat amb una campanya mediàtica per treure importància al fet d’oposar-se als informes preceptius, com el del ministeri públic, que han criticat diferents membres de l’executiu.

Però l’ajornament dels comicis obligarà Sánchez a no escalfar el debat. Fonts de la direcció del PSC auguren que “no es tocarà cap paper sobre Catalunya fins després de les eleccions”. És més, des de la direcció del grup socialista al Congrés apunten, visiblement indignats, que de la mateixa manera que “el Govern no té pressa per votar” tampoc Sánchez en té per resoldre els indults.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes creuen que concedir els indults abans de les eleccions els “perjudicaria” perquè els comicis girarien justament al voltant d’això. L’última campanya, la del 21 de desembre del 2017, en plena aplicació de l’article 155 del govern espanyol, va suposar precisament una clara polarització que va situar Ciutadans com a primera força. Ara, amb l’elecció del ministre de Sanitat, Salvador Illa, com a candidat, es vol posar tot l’èmfasi en la gestió i no pas en el Procés. “Si provoquem un canvi de tema haurem de respondre pels indults i tampoc guanyarem res pel flanc independentista”, argumenten.

L’independentisme pressiona

Davant la demora dels terminis, els presos de JxCat van pressionar divendres el Tribunal Suprem perquè accelerés el seu informe en relació amb els indults. En un escrit a l’alt tribunal, la defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull li demanava que emetés la seva valoració “de manera immediata”. A banda de pressionar les institucions de l’Estat a resoldre sobre el seu alliberament, el moviment dels líders independentistes podria ser interpretat com un intent de forçar la Moncloa a posicionar-se abans dels comicis. Però el que sobretot evidencia és la culminació del gir discursiu dels presos respecte a la via dels indults. La gran majoria dels presos polítics els rebutjaven després de la sentència del Procés (octubre del 2019), al·legant que suposaria admetre el delicte.

Cargando
No hay anuncios

“L’indult se’l poden fotre per on els càpiga”, va arribar a dir pocs dies després l’exvicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras. Però tornant d’aquest últim estiu el republicà ja es referia a aquesta via com una solució “parcial” respecte a l’amnistia. Al seu torn, l’expresident Carles Puigdemont certificava també fa una setmana a TV3 el canvi de criteri en el cas de JxCat, que situa els indults com el primer estadi del camí de la legislatura vinent.

De moment l’executiu de coalició espanyol no veu estadis més enllà d’un indult més tard o més d’hora, per al primer pas, una via a què ha arribat després també d’un gir discursiu del PSOE. Més enllà dels passos endavant del ministre de Justícia, el mateix Sánchez assegurava a finals d’any que “és important superar episodis que ens fan pujar els colors a tots”. Un nou vaivé del president espanyol, que fa poc més d’un any cridava a acatar la sentència del Procés de manera “íntegra”.