Política04/12/2015

El PSOE busca espai entre la "por" de Rajoy la "incertesa" de Mas

Avisa que el PP i CDC són les dues cares d'una mateixa moneda

Sara González
i Sara González

BarcelonaFer fora la dreta d'Espanya i Catalunya és el gran 'leitmotiv' de la campanya dels socialistes. Ho ha deixat clar el líder del PSOE i aspirant a ocupar la Moncloa, Pedro Sánchez, que en el primer dia de campanya s'ha plantat a Barcelona per proclamar que en aquestes eleccions no poden guanyar "els que generen por i incertesa", tot una al·lusió al PP i als independentistes. "Rajoy va confondre la seva majoria absoluta amb l'absolutisme", ha sentenciat en un esmorzar-col·loqui organitzat pel fòrum Primera Plana de 'El Periódico'.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, segons Sánchez, PP i CDC han anat de la mà i són "les dues cares de la mateixa moneda", especialment a l'hora d'aprovar mesures com la reforma laboral o l'amnistia fiscal. "Diguem prou a aquells que aixequen murs quan catalans i espanyols compartim els mateixos problemes", ha demanat.

Cargando
No hay anuncios

Especialment crític ha estat el líder del PSOE amb aquells que impulsen el procés sobiranista a Catalunya i, en concret, amb la figura d'Artur Mas. "L'única desconnexió que hi ha a Catalunya és la de Mas amb la realitat", ha assegurat tot ironitzant sobre la declaració sobiranista aprovada pel Parlament i suspesa pel Tribunal Constitucional. Sánchez ha afegit que no deixa de ser "irònic" que aquells que volen instaurar una república "oblidin els valors republicans", com ara el de "l'imperi de la llei" i instaurin un "cesarisme que obeeix arbitràriament". Ha lamentat, en aquest sentit, que Catalunya estigui sotmesa a la "voluntat capriciosa d'un govern en funcions" que no és capaç ni d'assegurar-se la continuïtat.

Com frenar el procés

Cargando
No hay anuncios

Sánchez ha reivindicat el PSOE com "el millor garant d'una Espanya unida i en convivència" i ha tret pit de com el govern socialista va saber fer front al desafiament sobiranista del pla Ibarretxe. Per desactivar el procés, ha dit de nou, el que cal és una reforma de la Constitució perquè els catalans "puguin votar un acord i no una ruptura" en el qual es reconeguin les seves singularitats. Ha puntualitzat que si no accepta incloure el reconeixement de Catalunya com a nació és perquè els independentistes han convertit en "excloent" aquesta paraula.

El líder del PSOE ha assegurat que veu possible que aquesta reforma constitucional en sentit federal sigui real si el PP està a l'oposició i Mariano Rajoy ja no hi està al capdavant. A més, s'ha compromès a, si és president espanyol, trucar al Govern per recuperar el diàleg que ara per ara no existeix entre els executius català i espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Els futurs pactes

Preguntat sobre si estaria disposat a arribar a la Moncloa gràcies al suport de Ciutadans, Sánchez ha respost que no es planteja cap altre escenari que no sigui el de guanyar les eleccions i que serà just aleshores quan dialogarà amb altres partits en base a un programa i uns objectius comuns. "Això només serà possible si traiem un vot més que el PP i convencem als votants de Podem i Ciutadans que si volen un canvi votin el PSOE", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Les cinc reformes per Espanya

Sánchez s'ha compromès a liderar "un canvi" a l'estat espanyol a través de cinc grans acords que el PSOE aprovaria en les primeres reunions del consell de ministres. El primer seria un acord nacional per a la indústria i creació d'ocupació digna, pel qual seria necessari "derogar la reforma laboral" i redactar un nou estatut dels treballadors. El segon, un acord amb la comunitat educativa i triplicar en aquest àmbit la inversió pública en quatre anys. El tercer, fixar un ingrés mínim vital per combatre la pobresa. El quart, tancar una entesa social i política per lluitar contra la violència masclista. I, el cinquè i últim, l'obertura de la ponència per reformar la Constitució que ha de portar l'estat de les autonomies cap a un model federal.