Política24/12/2018

Moncloa i Generalitat s’emplacen mútuament a fer “real” el diàleg

Sánchez diu que reformar l’Estatut podria ser una solució per a Catalunya

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

BarcelonaTot i deixar per escrit dijous la voluntat dels dos governs d’obrir una etapa de diàleg, encara hi ha molts recels entre l’executiu espanyol i la Generalitat. Ahir es va tornar a evidenciar amb les declaracions, per una banda, del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la consellera de Presidència, Elsa Artadi, per l’altra. En una entrevista a La Vanguardia, Sánchez va reclamar al president de la Generalitat, Quim Torra, que passi “de les proclames sobre la seva voluntat de diàleg al diàleg real”. Com? D’entrada, segons la proposta del dirigent socialista, promovent espais com la taula de partits -on té un pes específic el PSC- que ajudin a trencar la dinàmica de blocs. De fet, en les seves primeres paraules des de la visita a Barcelona Sánchez confia que d’aquest fòrum en sorgeixi l’“acord ampli” al qual feia referència el comunicat conjunt dels dos governs.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol manté que actualment no existeix una majoria social àmplia a Catalunya en favor de cap opció concreta, i subratlla que per aconseguir-la cal “construir espais de diàleg, acord, confiança i lleialtat institucional”. En la seva opinió, si es va a buscar “els màxims, serà difícil trobar un mínim comú denominador que permeti començar a construir la solució”. Una solució que, segons diu, podria ser una reforma de l’Estatut.

Cargando
No hay anuncios

Però de la mateixa manera que Sánchez demana que sigui la Generalitat qui faci passos per concretar aquest diàleg, el Govern també reclama que sigui l’executiu espanyol qui es mogui. També ahir, en aquest cas en una entrevista a El Nacional, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, va avisar Sánchez que el seu govern “no pot seguir mantenint-se en el nivell de la retòrica”. “Ha d’aterrar al que ha de ser un diàleg i una solució política”, va afegir la portaveu del Govern, que va alertar que si no es comença a treballar “de veritat” d’aquí sis mesos les possibilitats d’un “diàleg efectiu” entre els dos executius seran menors.

Per això Artadi va convidar Sánchez a aprofitar l’escletxa oberta després de la trobada entre el Govern i la Moncloa per fer una aposta decidida pel “diàleg” i no ser “un titella de tot el que és l’Estat” espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Casado manté les crítiques

Tot i la distància evident entre les dues parts, però, Sánchez assegura que “el diàleg i la cooperació institucional entre la Generalitat i el govern d’Espanya, malgrat el soroll, està avançant i funcionant”, i avisa els que reclamen aplicar el 155 que això només “perpetuaria la crisi a Catalunya”. Entre els que li demanen la suspensió de l’autonomia hi ha el líder del PP, Pablo Casado, que ahir va exigir a Sánchez que expliqui “quin diàleg més” hi pot haver amb l’independentisme i si s’està plantejant oferir una consulta d’autodeterminació a Catalunya i “trinxar la Constitució aprovant un Estatut clarament inconstitucional”. “Sánchez ha decidit estar a les ordres dels independentistes per seguir una setmana més al govern d’Espanya”, va lamentar Casado, que va acusar el líder del PSOE de “ser un titella dels independentistes”.