Eleccions europees 2024

Pedro Sánchez atribueix el triomf del 12-M a la seva política de diàleg: "Teníem raó"

"Qui va trencar la convivència van ser dos presidents de dretes", ha clamat el president espanyol a Barcelona

BarcelonaEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha aterrat de nou aquest dissabte a Barcelona per acompanyar el líder del PSC, Salvador Illa, en el primer gran acte després de la victòria de les eleccions del 12 de maig. "Qui va trencar la convivència a Catalunya i a Espanya van ser dos presidents de dretes, i serem dos presidents socialistes els que farem que Catalunya i Espanya avancin", ha proclamat Pedro Sánchez davant de centenars de socialistes al Palau de Congressos de Catalunya, a Barcelona. "Seràs un gran president, Salvador Illa", ha dit el president espanyol, que s'ha reafirmat que, d'acord amb el 12-M, Catalunya ha dit que estima Espanya. D'aquesta manera, Sánchez ha atribuït la victòria dels socialistes a les eleccions catalanes a la seva política de diàleg, ja que ha tret pit de "no haver mirat cap a un altre cantó", com segons ell va fer el PP, i presentar una "solució viable per a Catalunya", en al·lusió als indults i a l'amnistia. "És més poderós el perdó que el rancor. La convivència que la confrontació", ha resumit. "Teníem raó", ha clamat, i s'ha posat la medalla d'haver posat fi al Procés: "Catalunya no vol marxar. Vol contribuir a la construcció d'una Espanya contemporània".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha tancat la porta, com ja va fer ahir, a una eventual investidura del candidat de Junts, Carles Puigdemont: "No hi ha majoria independentista". "Catalunya ha obert una nova etapa", s'hi ha afegit, al seu torn, Salvador Illa, que ha pujat a l'escenari del Palau de Congressos de Catalunya a ritme de Tina Turner amb el seu The best. El presidenciable ha agraït la mobilització i la confiança en ell de diumenge passat, ja que, ha assegurat, els seus electors van entendre que en els comicis de Catalunya estava en joc "la convivència". "Vull agrair als verdaders patriotes que van tenir altura de mires", ha dit Illa, tot i que ha volgut fer menció especial a la família socialista: "Gràcies als que en els moments més difícils hi heu sigut, també amb l'amnistia: teníem raó", ha dit igual que Sánchez, malgrat que ell mateix i el PSOE s'havien oposat a aquesta solució abans de les passades eleccions espanyoles, quan només la proposaven els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Salvador Illa ha evitat parlar més de la seva eventual investidura, que no té garantida a hores d'ara, seguint la tònica d'aquesta setmana, en què s'ha limitat a dir que dona temps a la resta de forces polítiques, principalment Esquerra –amb qui vol pactar– per pair els resultats. Han estat la resta de dirigents polítics, des de Pedro Sánchez fins a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, passant per la ministra i candidata pel PSOE a les europees, Teresa Ribera, els que han donat per fet que d'aquí poques setmanes Salvador Illa serà al capdavant de la Generalitat a la plaça Sant Jaume.

Cargando
No hay anuncios

Mobilització per les europees per aturar la dreta

Durant el seu discurs, Salvador Illa ha reivindicat la seva manera de fer política i ha demanat que el triomf que va tenir diumenge es torni a reproduir en les eleccions europees del 9 de juny. També ha fet el mateix Pedro Sánchez. I és que la concentració socialista d'aquest dissabte també ha servit per donat el tret de sortida a la precampanya dels comicis europeus, en què el PSOE presenta la vicepresidenta i ministra Teresa Ribera com a cartell electoral. "El projecte europeu està en risc", ha advertit Illa, fent referència a la trobada d'extrema dreta que aquest diumenge reunirà Santiago Abascal (Vox), la líder ultra francesa del Front Nacional, Marine Le Pen, i també el president argentí, Javier Milei, entre d'altres. "Hem de dir no al discurs d'odi", ha dit Illa, que ha considerat que els resultats d'Espanya a les europees seran claus per "decantar la balança" a favor de l'esquerra en el conjunt de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Sánchez ha llançat també un missatge a la trobada internacional d'extrema dreta de demà a Madrid: "Us vam guanyar a les espanyoles, hem guanyat a les catalanes i també us guanyarem a les europees", ha dit, i ha afegit que si han triat Espanya per fer aquesta reunió és perquè és l'estat que representa el progressisme, el feminisme i tot allò amb què l'extrema dreta vol acabar.

Al seu torn, el principal missatge de Teresa Ribera –lloada tant per Sánchez com per Illa– ha estat que de les dificultats se'n surt "junts", i ha demanat als congregats que no es deixin endur per la "màquina del fang" de la dreta. L'acte l'ha obert l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha tret pit no només del triomf d'Illa a les eleccions catalanes sinó també d'haver fet un "tres en ratlla": tenir l'alcaldia de Barcelona, guanyar els comicis espanyols de l'any passat a Barcelona i també ser primera força diumenge passat a la capital catalana. "Fem un quatre en ratlla ara", ha saltat, de seguida, Teresa Ribera, en al·lusió a la cita que té ella a les urnes. "Tindré el meu amic Salvador Illa a l'altra banda de la plaça Sant Jaume", ha conclòs Jaume Collboni, donant per fet que després de les negociacions el líder del PSC aconseguirà arribar a la presidència de la Generalitat. Però les negociacions tot just comencen.