NOVA ETAPA
Política02/02/2016

Pedro Sánchez, atrapat pels vetos entre Podem i Ciutadans

El rei ha de decidir avui si proposa un candidat a ser investit o si dóna més marge a la negociació

D. Sánchez Ugart / M. Colomer
i D. Sánchez Ugart / M. Colomer

Madrid / BarcelonaEl rei Felip VI culmina avui la segona ronda de contactes amb els grups del Congrés per sondejar eventuals majories que permetin desbloquejar la investidura del president espanyol després del primer intent fallit. Els vetos en doble direcció de Podem i Ciutadans exhibits ahir condemnen la legislatura espanyola a un atzucac que fa albirar noves eleccions anticipades si no hi ha un gir en el guió que ara hi ha sobre la taula. La clau de volta continua en mans del PSOE d’un Pedro Sánchez que, qüestionat per alguns barons, dissabte deixava en mans de la militància socialista l’última paraula sobre eventuals acords d’investidura i de govern. Amb línies vermelles clares, com van revelar ahir les gravacions secretes de les intervencions en el comitè federal que va fer públiques la cadena SER: cap pacte amb els independentistes catalans ni amb el PP de Mariano Rajoy, cosa que redueix a la mínima expressió, per ara, les opcions possibles. O bé un pacte amb C’s i Podem, o l’abstenció dels independentistes a un pacte d’esquerres o eleccions anticipades. I el cert és que ahir Pablo Iglesias i Albert Rivera van deixar clar per activa i per passiva que no estan disposats a formar part d’una mateixa majoria.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Posar-se d’acord amb nosaltres a la vegada que amb Ciutadans no és possible”, va advertir el líder de Podem, que instava Pedro Sánchez a decidir si vol fer un govern amb “les dretes”, en referència a PP i C’s, o si estudia la seva oferta, és a dir, un govern de PSOE, Podem i IU presidit per Sánchez, a qui caldrien almenys les abstencions d’ERC i Democràcia i Llibertat per ser investit. El líder de la formació lila reiterava al rei la seva proposta de govern d’esquerres, amb la vicepresidència per a ell mateix, tot i que lamentava que encara no ha rebut resposta de Sánchez, dues setmanes després de fer l’oferiment.

Cargando
No hay anuncios

Això sí, sobre un eventual pacte de PP, PSOE i C’s, Iglesias va afirmar que seria “una mala notícia”, per bé que va reclamar que “siguin clars” i que si s’han de posar d’acord “ho diguin ja” i no facin “perdre el temps” a la ciutadania allargant la interinitat. Iglesias va insistir que per a ell un “referèndum que servís per trobar un encaix diferent de Catalunya dins d’Espanya” és “l’única solució” al contenciós polític Catalunya-Espanya. Això sí, sense que sigui una línia vermella i disposat, va dir, a “escoltar altres solucions”. La pilota és, doncs, a la teulada de Pedro Sánchez, a qui Iglesias ja va avançar que no es pot resoldre el plet català portant el Senat a Barcelona. El referèndum, però, continua sent un element central per fer viable la investidura de Pedro Sánchez sense Ciutadans ni PP, ja que el reconeixement del dret a decidir de Catalunya obriria la porta a la possibilitat que ERC i Democràcia i Llibertat es plantegin aplanar el camí al líder socialista.

Iglesias es reunia amb el rei hores després que també ho fes Albert Rivera, amb qui el PSOE explorarà aquesta setmana possibles acords, que els taronges voldrien a tres bandes, també amb el PP. Un pacte de PSOE i C’s -amb suports directes o les abstencions de Podem-, en canvi, és la proposta preferida per la direcció del PSOE, i també per alguns dels barons socialistes crítics, per evitar la dependència dels sobiranistes catalans. Però les aversions explicitades tant per Podem com per C’s fan inviable aquest escenari.

Cargando
No hay anuncios

Tacticismes i guerra freda

Rivera va urgir ahir els dos principals partits espanyols -a qui va recriminar l’actitud de “guerra freda”- a abandonar el “tacticisme” per començar a negociar la formació d’un executiu compartit: “Creiem que tenim punts en comú per engegar una nova Transició”. Si bé va deixar clar també que no veu possible un govern compartit amb Podem per la distància entre els dos programes econòmics, sí que va considerar que és “compatible” que les dues noves formacions es trobin a l’hora de legislar.

Cargando
No hay anuncios

Avui passaran per la Zarzuela Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. Els populars ja han deixat clar que tornaran a declinar passar pel debat d’investidura si no recullen els suports necessaris -un supòsit que s’albira impossible-, mentre que els socialistes, que preferirien esperar, han demanat a Rajoy que plegui definitivament si torna a tenir la negativa per resposta. Si el rei el proposa, però, Sánchez acceptarà l’encàrrec, un cop superat -amb l’as a la màniga de la consulta a la militància- el bloqueig que li imposaven els barons. El PSOE, com el PP, però, no té garantida la majoria. I aquest és el dilema que haurà d’encarar el rei.