Pedro Sánchez aprovarà aquest dimarts els indults per "obrir pas a la reconciliació"

"Traiem nou persones de la presó, però en sumem milions per la concòrdia", ha dit el president espanyol

Pedro Sánchez en un moment del seu discurs
21/06/2021
5 min

BarcelonaMés de mil dies després, el recompte de nits a la presó dels líders de l'1-O arriba al seu final. El consell de ministres aprovarà aquest dimarts els indults als presos polítics, que aviat podran sortir en llibertat. El president espanyol, Pedro Sánchez, ho ha anunciat aquest dilluns en un acte al Liceu de Barcelona al qual no ha assistit cap membre del Govern, i en què ha presentat la mesura de gràcia com una via per "obrir pas a la reconciliació". "El govern d'Espanya ha decidit afrontar el problema, buscar la concòrdia, per això proposaré els indults al consell de ministres", ha dit davant d'un auditori de 300 persones, entre representants polítics i empresarials i d'organitzacions. Sánchez ha cridat a "arrencar el camí" per "recuperar la convivència", però ho ha fet sense desgranar cap proposta concreta per a Catalunya més enllà dels indults i remarcant que "fora del pacte constitucional no hi ha espai per a la política".

Pedro Sánchez: “Treure aquestes nou persones de la presó és un missatge de concòrdia”

Conscient que la dreta ja prepara recursos per intentar frenar els indults, Sánchez ha dedicat part del seu discurs a defensar la utilitat pública de la mesura. Així, a més de subratllar que són perfectament legals i constitucionals, ha remarcat que "la raó fonamental dels indults és la seva utilitat per a la concòrdia". "Amb aquest acte, traiem nou persones de la presó, però en sumem milions per la concòrdia", ha recalcat el president espanyol, que ha defensat que els indults suposen un "missatge per als milers de persones que van donar suport" als presos polítics, i també per als que els "censuren" però consideren que "ja n'hi ha prou". En un missatge al Suprem, el dirigent socialista també ha assegurat que aquesta mesura "ni qüestiona ni revoca la sentència ferma condemnatòria; simplement es tracta d’un altre pla, ja no el judicial".

Segons Sánchez, que ha volgut començar el seu discurs citant uns versos del poema Ara mateix de Miquel Martí i Pol però no els més coneguts de "tot està per fer i tot és possible", ha defensat que el moment dels indults és ara perquè el govern espanyol està obligat a respondre aquestes peticions i "mesurar les conseqüències d'una resposta en un o altre sentit", perquè la pandèmia ha fet "prendre consciència d'allò que és important" i perquè, segons ha dit, la "via judicial s'ha acabat". Sánchez ha circumscrit així la judicialització del Procés als empresonats per l'1-O, i ha deixat de banda tant la resta de persones amb causes obertes relacionades amb l'1-O com els exiliats. De fet, ha subratllat en diverses ocasions que els nou indultats "van assumir les conseqüències legals dels seus actes des del primer dia".

"El meu govern aprofitarà qualsevol motiu, qualsevol situació, per propiciar el retrobament", ha insistit Sánchez en un discurs de prop de 30 minuts que malgrat els estrictes controls a l'entrada ha estat interromput per un activista d'Arran, que just quan Sánchez anunciava els indults s'ha alçat al pati de butaques mostrant una estelada i ha cridat "Visca la terra" i "Independència", així com proclames contra els indults. A banda de la concentració convocada per l'ANC i diverses entitats, Òmnium Cultural també ha desplegat una pancarta amb el lema "Amnistia i autodeterminació" en una balconada davant del Liceu.

"No ignoro, com estem veient, que hi ha persones contràries a aquesta mesura, i tampoc les seves raons", ha respost Sánchez davant d'aquest episodi: "Som al teatre de la paraula, totes les opinions són benvingudes". Amb tot, ha fet una crida a "abandonar" la "joguina de la discòrdia". També al final de l'acte, Guiomar Amell, històrica militant d'Unió Democràtica de Catalunya -va estar present als Fets del Palau- i actualment vinculada a Demòcrates i degana del Col·legi de Belles Arts de Catalunya, ha interpel·lat Sánchez per dir-li que pensava que allò havia de ser un diàleg i que li volia explicar una cosa. Ell l'ha convidat a sortir amb ella, i així ho ha fet. Segons fonts de la Delegació del govern espanyol a Barcelona, han conversat durant uns minuts en una sala annexa on, segons fonts coneixedores de la trobada, ella ha defensat el referèndum, que Sánchez ha descartat per "divisiu".

Sánchez: “Demà podem canviar la vida de nou persones. Catalunya, catalans i catalanes, us estimem”

El president espanyol ha llançat també un missatge cap a l'unionisme més abrandat: "Estem en disposició de demanar a tothom que reconegui la plena legalitat i constitucionalitat de la mesura", ha recordat davant els advertiments de Vox i PP de recórrer-la. En una referència a la coneguda frase atribuïda a Miguel de Unamuno "Vencereu, però no convencereu", Sánchez ha advertit: "Convèncer és la forma més duradora de vèncer". "Els que rebutgen els indults afirmen que els independentistes no canviaran els seus ideals -ha afirmat-. És veritat". I ha defensat que la "democràcia està oberta a multitud de projectes", però "té a veure amb la forma amb què podem defensar els nostres ideals". "Nosaltres mai renunciarem a defensar els nostres -ha recalcat-. L'únic que exigim és que uns i altres ens atinguem al pacte constitucional".

Parteix amb l'avantatge que l'oposició a la mesura de gràcia ha estat dèbil al carrer. La manifestació de la triple dreta a la plaça Colón (Madrid) va exhibir una oposició dividida que només va aconseguir aglutinar 25.000 persones. A Barcelona, la concentració que Ciutadans va convocar davant de la Delegació del govern a Barcelona, amb presència del PP, va punxar estrepitosament amb una presència de només 300 persones. Inés Arrimadas ho va justificar assegurant que es tractava d'un acte "simbòlic". Precisament, en l'acte d'aquest matí hi ha hagut un públic de 300 representants institucionals, polítics i organitzacions.

L'exconseller Santi Vila, present a l'acte

El govern català no ha assistit al discurs, ja que el president Pere Aragonès va declinar la invitació. Tampoc hi era la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va anunciar la seva presència a la Ciutat de la Justícia per donar suport a un nou "represaliat" per la justícia espanyola. De fet, ERC, JxCat, el PDECat i la CUP han titllat l'acte de "propaganda" en un acte de lliurament de 200.000 signatures al Congrés per demanar l'amnistia, insistint que els indults són una solució "parcial", tal com informa l'ACN.

En canvi, sí que hi era l'exconseller Santi Vila, l'únic condemnat pel Tribunal Suprem present. També l'expresident del Parlament Ernest Benach, així com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la delegada del govern espanyol a Barcelona, Teresa Cunillera; el líder del PSC, Salvador Illa, els líders de la UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco, o el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. També hi havia altres diputats del PSC com Ferran Pedret i Alícia Romero, així com l'actual president i l'expresident de SCC, Fernando Sánchez Costa i Josep Ramon Bosch. El primer està en contra dels indults, i el segon, ja desvinculat de l'entitat, a favor.

stats