Pedro J. crispa els detinguts de Método 3
Un treballador acusava Marco de fer tractes amb el director d''El Mundo' abans de l'escàndol
BarcelonaL'escena va tenir lloc als calabossos del Cos Nacional de Policia a la Verneda. Els quatre treballadors de Método 3 implicats en un suposat cas de revelació de secrets -Francisco Marco, Elisenda Villena, Julián Peribáñez i Álex Borreguero- hi van estar detinguts entre el dilluns 18 i el dijous 21 de febrer.
Allà, nerviosos i conscients del terratrèmol polític provocat per la gravació d'una conversa entre la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, enregistrada per l'agència en teoria sense consentiment de cap de les comensals, els detinguts van encarar-se entre ells. Marco, l'amo de Método 3, va ser qui en va sortir més mal parat.
Segons ha sabut l'ARA, Borreguero, el més jove dels detinguts, que era becari a l'agència quan es va produir la gravació de la Camarga, va acusar Marco d'haver venut la notícia a la premsa espanyolista a canvi d'una forta suma de diners. Fonts presents asseguren que Marco va negar-ho, tot i que sí que va admetre que tenia preocupacions econòmiques relacionades amb crèdits hipotecaris.
Borreguero, que no havia quedat satisfet amb les explicacions, li va demanar aleshores per què s'havia reunit amb el director d' El Mundo la setmana abans que esclatés l'escàndol. Marco ho va tornar a negar, però Borreguero va insistir: "Us han vist sortint d'un despatx d'advocats", li deia afegint que la seva font era "molt bona". El seu advocat, Rubén Romero, ha confirmat que efectivament aquestes paraules es van pronunciar.
Les acusacions de Borreguero al seu excap es van produir a les dependències policials, amb els detinguts escridassant-se d'una cel·la a una altra, sense veure's les cares i amb retrets personals. L'advocat d'un altre dels detinguts ha explicat que "al principi hi va haver molta tensió, amb insults i tot, però cap a l'últim dia ja eren tots amics".
La tensió entre els detinguts també responia a l'abrupte final de la seva vinculació professional amb l'agència de Marco. Método 3 va anar acomiadant tots els treballadors des del setembre del 2012 per les dificultats econòmiques que tenia, i a alguns encara els deu quantitats pròximes als 30.000 euros.
Contactat per aquest diari, el director d' El Mundo ha negat que la trobada es produís. "Mai no m'he trobat en persona amb Marco", va assegurar. Per la seva banda, l'advocat de Francisco Marco, Álvaro Amigó, ha declinat comentar la suposada reunió.
L'eventual trobada entre Pedro J. Ramírez i Francisco Marco, que les parts eviten confirmar, abonaria la tesi que la publicació de la notícia sobre l'espionatge a Sánchez-Camacho i Victoria Álvarez estava pactada amb els poders de l'Estat. Les mateixes fonts assenyalen que tot plegat tenia a veure amb un interès polític de desprestigiar el procés català i els polítics.
Una relació que ve de lluny
La relació entre Método 3 i El Mundo arrenca l'any 2004, quan l'agència va localitzar per casualitat a Luxemburg l'espia Fernando Paesa, que en teoria havia mort sis anys abans. La relació professional entre Ramírez i Marco no s'ha interromput des d'aleshores i han col·laborat en altres investigacions, com en una sobre l'aleshores diputat d'Esquerra Joan Puig, segons la llista de dossiers publicada per El Triangle .
De la col·laboració entre el rotatiu i l'agència de detectius també en va sorgir, segons la mateixa publicació, la investigació sobre les ferides que va patir Xavier Vilaró, cap de la Guàrdia Urbana el juny del 2008, i una altra sobre les amenaces de mort rebudes per dirigents del PP l'Onze de Setembre del 2007. També són fruit d'aquesta relació les informacions que El Mundo va publicar sobre l'estafa a Fórum Filatélico.
El cas d'espionatge polític a Sánchez-Camacho segueix sota secret de sumari. Les parts van saber dilluns que el secret s'allargarà durant un mes més. Serà al maig, doncs, quan es coneixeran les declaracions de tots els implicats.