Política Act. fa 0 min

Les peces clau del ‘sottogoverno’ de Salvador Illa

A l'espera del nomenament a Política Lingüística i Universitats i Recerca, ja es coneixen els secretaris generals dels departaments

4 min
El president de la Generalitat, Salvador Illa, amb la consellera de Territori, Sílvia Paneque

BarcelonaEl desembarcament d’un nou partit al Govern implica canvis a la cúpula de l’administració de la Generalitat. Més enllà dels nous consellers, aquest dimarts el Govern ha nomenat la majoria dels càrrecs que, lluny dels focus, són claus en el lideratge polític dels departaments: els secretaris generals de les conselleries, que fan de pont entre els consellers i els secretaris i directors generals. A la pràctica són els números 2 dels consellers, nomenaments de confiança que han de fer moure l’engranatge d’alts càrrecs i funcionaris. Com amb els consellers, no tots els secretaris generals venen del partit, sinó que els titulars dels departaments també han incorporat perfils de gestió de fora del partit. De fet, només set dels catorze que es coneixen són militants del PSC. Al consell executiu, només la meitat dels consellers tenen carnet socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

On s'esperaven canvis a la cúpula i més enllà és a la conselleria d’Interior, que ja va anunciar aquest dilluns bona part dels alts càrrecs del departament. A banda del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, com a director general de la Policia, Parlon ha elegit Tomás Carrión com a secretari general d’Interior. Biòleg de formació, era fins ara el responsable dels serveis de seguretat ciutadana i espai públic a Santa Coloma de Gramenet. Parlon s’endú així com a número 2 un perfil de màxima confiança en la seva etapa com a alcaldessa. Del món local també prové el número 2 d'Economia, Juli Fernández, que deixarà la vara d’alcalde de Palafrugell per arribar a una de les conselleries més importants en un moment en què s'haurà de concretar en què queda el finançament singular pactat per ERC i el PSC. Ha estat diputat al Parlament i al Congrés dels Diputats, a més d'alcalde en dues etapes a la localitat empordanesa.

Els secretaris generals del nou Govern

Presidència

Eva Giménez

Economia i Hisenda

Juli Fernández

Interior

Tomás Carrión

Justícia

Maite Casado

Territori i Portaveu

Jordi Terrades

Salut

Narcís Pérez

Educació

Teresa Sambola

Drets Socials

Raúl Moreno

Empresa i Treball

Pol Gibert

Igualtat i Feminisme

Sònia Guerra

UE i Exteriors

Lorena Elvira

Universitats i Recerca

Agricultura

Cristina Massot

Esports

Abel García

Cultura

Josep Maria Carreté

Política Lingüística

Presidència

Eva Giménez

Economia i Hisenda

Juli Fernández

Interior

Tomás Carrión

Justícia

Maite Casado

Territori i Portaveu

Jordi Terrades

Salut

Narcís Pérez

Educació

Teresa Sambola

Drets Socials

Raúl Moreno

Empresa i Treball

Pol Gibert

Igualtat i Feminisme

Sònia Guerra

UE i Exteriors

Lorena Elvira

Universitats i Recerca

Agricultura

Cristina Massot

Esports

Abel García

Cultura

Josep Maria Carreté

Política Lingüística

Presidència

Eva Giménez

Economia i Hisenda

Juli Fernández

Interior

Tomás Carrión

Justícia

Maite Casado

Territori i Portaveu

Jordi Terrades

Salut

Narcís Pérez

Educació

Teresa Sambola

Drets Socials

Raúl Moreno

Empresa i Treball

Pol Gibert

Igualtat i Feminisme

Sònia Guerra

UE i Exteriors

Lorena Elvira

Universitats i Recerca

Agricultura

Cristina Massot

Esports

Abel García

Cultura

Josep Maria Carreté

Política Lingüística

També haurà de deixar un càrrec a l'ajuntament, concretament la gerència de l'Àrea de Seguretat del de Barcelona, Maite Casado, que es converteix en la secretària general de Justícia. Ja havia treballat amb el conseller, Ramon Espadaler, en la seva etapa al capdavant d'Interior al govern d'Artur Mas. Dins aquesta conselleria és també rellevant el nomenament d'Elena Pérez com a secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la víctima, que ocuparà el càrrec que havia tingut Amand Calderó, que va dimitir després de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric.

A la conselleria de Territori, Jordi Terrades serà la mà dreta de Sílvia Paneque. Raúl Moreno ho serà de Mónica Martínez a Drets Socials i Pol Gibert de Miquel Sàmper a Empresa i Treball. Tots tres han estat figures importants al grup parlamentari socialista les últimes legislatures i fan ara el salt a la sala de màquines de l’executiu. Terrades ha estat responsable de l’àrea de territori a l’executiva del PSC i és regidor a Granollers. Moreno és educador social i ha estat regidor a Santa Coloma. I Gibert ha estudiat empresarials i és tinent d'alcalde de Sabadell.

Per acompanyar Esther Niubó a Educació, la consellera ha elegit la pedagoga Teresa Sambola. La nova secretària general treballava a la Diputació de Barcelona i havia ocupat càrrecs relacionats amb el món educatiu en l'àmbit municipalista. Per la seva banda, l’actual diputada al Congrés Sònia Guerra tornarà de Madrid per convertir-se en la secretària general d’Igualtat i Feminisme, àrea en què ha desenvolupat part de la seva trajectòria política. Com a secretari general d’Esports, el conseller Berni Álvarez ha elegit Abel García, regidor socialista a Berga i fins ara assessor d’esports de la Diputació de Barcelona. És un dels acompanyants habituals de Salvador Illa en els seus entrenaments i curses.

A Presidència, el conseller Albert Dalmau ha escollit Eva Giménez, jurista especialista en dret administratiu, amb experiència de gestió a diferents administracions locals i organismes de la Generalitat com a número dos. A Salut, Narcís Pérez serà el nou secretari general. Ha estat responsable de l’àrea jurídica del Consorci Mar Parc de Salut, on la consellera, Olga Pané, va ser gerent. Una alta funcionària que ha ocupat diferents càrrecs a la Generalitat serà la mà dreta de Jaume Duch a Unió Europea i Exteriors. Es tracta de Lorena Elvira, que des del 2018 ha estat la cap de Gabinet Tècnic al Departament d’Educació. La veterinària Cristina Massot, que fins ara ha estat subdirectora general d’Indústries Agroalimentàries al Departament d’Acció Climàtica, es manté al departament on era i es converteix en secretària general d'Agricultura, després d'haver ocupat altres càrrecs relacionats amb les competències del departament a la Generalitat i a la Comissió Europea.

Incògnita a Política Lingüística i Universitats

L'elecció de Sònia Hernández i Francesc Xavier Vila com a consellers de Cultura i Política Lingüística va ser una de les sorpreses de l’executiu. Tots dos havien estat secretaris generals al departament de Cultura durant la presidència de Pere Aragonès. Una de les condicions d’ERC per fer president Salvador Illa era no desmuntar l’obra de govern dels republicans, però no sembla que s'hagi traduït en el nomenament d'alts càrrecs de l'etapa republicana al sottogoverno socialista. Hernández ha nomenat secretari general el museòleg Josep Maria Carreté, que ha estat gerent de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, com a independent. Per la seva banda, Vila no ha nomenat encara el seu secretari general, però sí que ha situat la sociolingüista Montserrat Sendra com a cap de gabinet i tindrà com a cap de comunicació l'historiador i docent Arnau Rius. La conselleria d'Universitats i Recerca tampoc ha nomenat encara alts càrrecs.

Fitxatge frustrat

Tot aquest seguit de nomenaments, que afecta també les direccions generals, caps de gabinet i més càrrecs de confiança, ha topat amb algun entrebanc. La setmana passada Alfons Jiménez, parella de la flamant consellera de Territori, Sílvia Paneque, va dimitir com a cap de gabinet de la consellera pocs dies després del nomenament per acusacions de nepotisme. Aquest dimarts, Paneque ha reiterat l'adequació del nomenament: "Totes i cadascuna de les persones que ha nomenat aquest govern s’ajusten pel seu bagatge i coneixement a les responsabilitats que els han estat encomanades", ha defensat. També va rebre retrets de Junts el nomenament de Yolanda Collboni, germana de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que és assessora en projectes transversals al departament de la Presidència. I aquest dilluns s'ha anunciat que la periodista Cristina Farrés, directora de Crónica Global i germana de l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, serà la nova directora de comunicació del Govern.

stats