POLÍTICA

La infanta Cristina s'espolsa de tota responsabilitat i diu que confiava en el seu marit en una declaració de més de 7 hores davant el jutge

Tal com s'esperava, durant el llarg interrogatori –ha durat unes set hores– la filla del rei s'ha desvinculat de l'empresa Aizoon i ha carregat tota la responsabilitat al seu marit, Iñaki Urdangarin

Ara
08/02/2014
3 min

BarcelonaPocs minuts abans de les deu del matí, la infanta Cristina de Borbó, serena i somrient, arribava als jutjats de Palma per declarar com a imputada per delictes fiscals i de blanqueig de capitals en el cas Nóos. Finalment, ha decidit baixar la major part de la rampa en cotxe amb una maniobra molt ràpida i només ha hagut de fer deu passes a peu per l'aparcament, aprofitant l'autorització per entrar amb cotxe fins a la porta de l'edifici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat l'intens interrogatori del jutge José Castro –que ha durat unes set hores–, segons fonts judicials, la filla del rei ha respost moltes preguntes amb evasives i ha carregat tota la responsabilitat al seu marit, Iñaki Urdangarin, i l'ha convertit en cap de turc per evitar que la corrupció del cas Nóos afecti encara més la família reial espanyola.

Tal com s'esperava, s'ha desvinculat de l'administració i les activitats d'Aizoon –l'empresa que tots dos tenen a mitges–, donant a entendre que eren cosa del seu marit i que hi confiava. "Vaig firmar perquè m'ho va demanar el meu marit i hi confio" ha assegurat al jutge Castro, com a resposta a una de les preguntes sobre documents que havia signat relacionats amb Aizoon.

La infanta Cristina s'ha mostrat, segons diversos advocats presents, segura i preparada en tot moment. Segons fonts jurídiques, hauria dit, per exemple, que desconeixia que el servei domèstic s'havia contractat a través d'Aizoon. És més, ha donat a entendre que pensava que el pagaven ella i el seu marit directament. Pagar despeses privades a través de l'empresa és un frau fiscal, perquè indica que els fons d'Aizoon es feien servir com a personals tot i que tributaven a través de l'impost de societats, més baix que no com hauria pertocat a través de la declaració de la renda.

Ha admès, però, que sabia que el rei havia ordenat a Urdangarin que es desvinculés de l'Instituto Nóos, però també ha assegurat que ella no li havia dit res directament sobre aquesta qüestió. Castro també ha preguntat sobre el presumpte préstec d'1,2 milions d'euros del monarca, que va ajudar el matrimoni dels ducs de Palma a comprar-se el palauet de Pedralbes. La duquessa de Palma, segons fonts que han tingut accés a la declaració, ha insistit que els diners eren un préstec i no cap donació encoberta –que hauria tributat més–. "Al final el rei és el meu pare i es fia de mi, confia que tornaré el crèdit", ha dit.

Arxiu de les acusacions

acabi arxivant les actuacions" contra la filla del rei

Tant a l'entrada com a la sortida, la filla del rei d'Espanya no ha fet cap declaració als centenars de periodistes que l'esperaven a la baixada. L'únic que ha dit, abans de marxar, ha estat un "fins després, gràcies".

Concentracions contra la monarquia

A fora dels jutjats, centenars de persones s'han concentrat des del matí. Membres de diferents organitzacions i col·lectius republicans, antimonàrquics i independentistes han coincidit davant els jutjats amb els treballadors de Coca-Cola en vaga, activistes contraris a les prospeccions petrolieres i alguns docents amb la samarreta verda. També molt ciutadans a títol particular que s'han apropat a l'Avinguda Alemanya per escridassar la infanta.

Alguns dels lemes i consignes que més sentit són "Aquesta monarquia és una porqueria", "Borbons al taurons" o "Fora la corona espanyola". Els treballadors de la planta embotelladora de Coca-Cola han cantat "Ni Fanta ni infanta", mentre que d'altres manifestants duien pancartes amb frases com "Cristina Bombón, firma-Nóos un talón" o "A Palma les duquesses ens les menjam".

De fet, els nombrosos mitjans internacionals congregats .

Deu mesos d'espera

L'entrada de Cristina de Borbó als jutjats de Palma ha estat, gairebé, una entrada en diferit: ha trigat deu mesos a traspassar la porta dels jutjats de Palma des que Castro la va citar per primera vegada. El magistrat la va encausar com a possible cooperadora necessària del seu marit i el seu exsoci Diego Torres en el desviament de fons públics a través de l'Instituto Nóos, però el fiscal Pedro Horrach va recórrer en contra d'aquella decisió.

L'Audiència de Palma va donar la raó a Horrach –a mitges– i només va deixar una porta oberta perquè es tornés a citar la duquessa de Palma: una possible imputació per blanqueig i delicte fiscal. Amb tot, el fiscal mateix sosté que Cristina es va beneficiar dels fons públics malversats per Urdangarin i Torres a través de l'Instituto Nóos. Per això, sabés que els diners eren d'origen il·lícit o no, li reclamarà que torni uns 700.000 euros.

stats