El PDECat vol evitar la polarització a les municipals
La formació defineix aquest cap de setmana amb quina fórmula es presenta a les eleccions locals del 2019
BarcelonaEl PDECat té previst definir aquest cap de setmana l’estratègia per a les eleccions municipals de l’any que ve. Ho farà amb una trobada de més de 400 càrrecs locals a Castelldefels en què decidirà, entre altres coses, amb quina fórmula es presenta i com encara els comicis per mantenir-se com a primera força local a Catalunya. En declaracions a l’ARA, l’alcalde de Mollerussa i president del consell d’acció municipal, Marc Solsona, veu les eleccions locals del 2019 com l’oportunitat per “ampliar” el mapa territorial del PDECat amb el repte, sobretot, de millorar resultats a l’àrea metropolitana. Sobre la taula hi ha dues decisions clau: amb quines sigles es presenta (la direcció va apostar per fer-ho com a JxCat) i quina relació estableix amb la resta de forces independentistes. Solsona avisa que defensar una única fórmula a tot al territori sense tenir en compte l’especificitat de cada municipi pot ser contraproduent: alerta que si l’independentisme es presenta en bloc -i les eleccions municipals agafen una dinàmica de “polarització”- pot donar ales a Ciutadans. Ara la formació taronja no té cap alcaldia al territori però des del PDECat temen agafi força a l’àrea metropolitana després d’haver quedat primera força a les eleccions al Parlament. “Hem de blindar el món local -diu Solsona-, l’objectiu és que els independentistes governin a la majoria dels ajuntaments”, afegeix. És per això que considera que la fórmula de consens que sortirà de Castelldefels serà adaptar-se a cada realitat per assolir aquest objectiu. Solsona presenta aquest plantejament com una “novetat” en l’espai convergent, ja que fins ara sempre s’havia presentat sota les mateixes sigles -CiU-, a diferència d’altres partits que optaven per marques blanques en funció del municipi. “Tenim un país asimètric, no podem fer un plantejament homogeni”, defensa l’alcalde. Una manera d’aïllar les municipals de la polarització, opina, poden ser les eleccions europees que es faran el mateix dia. “Poden ajudar a articular el vot en clau plebiscitària”, afirma, i que als ajuntaments predomini la lògica local.
Altres fonts consultades del partit també dubten que el PDECat pugui adoptar la marca de JxCat per a les eleccions municipals com si es canviés de vestit. Asseguren que aquesta no és la fórmula que es va utilitzar a les eleccions al Parlament. “No es tracta de dir que, a partir d’ara, tots els candidats del PDECat passen a ser de JxCat”, expressa un alcalde consultat que aposta per buscar persones independents.
I encara hi ha una altra fórmula sobre la taula. Algunes veus del PDECat demanen un posicionament sobre la iniciativa de Primàries per la República, una plataforma que impulsa escollir un candidat independentista per a l’alcaldia en cada municipi. Solsona manté que pot tenir sentit en alguns municipis però no de manera generalitzada. Un posicionament que reitera en ser preguntat per la llista unitària amb ERC. Una fórmula, però, que el PDECat sí que vol per a Barcelona, tal com ja ha avançat la candidata a la capital, Neus Munté.