Política20/07/2019

El PDECat engega un procés de reflexió amb els associats fins al 20 de setembre per decidir la confluència amb JxCat

Bonvehí afirma que el consell nacional "avala" el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona malgrat les crítiques

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEl PDECat engega un procés de "reflexió profunda" fins al 20 de setembre per decidir com participa en la confluència de Junts per Catalunya. El president del partit, David Bonvehí, en el marc del consell nacional d'aquest dissabte a l'auditori Axa de Barcelona, ha explicat que a partir d'ara els associats obriran un debat territorial i sectorial sobre el futur del partit i que, després, la direcció decidirà quin rumb prendre en els "pròxims quatre anys". Segons Bonvehí, l'executiva actual no ha de fer ara cap proposta de confluència amb JxCat fins que no hagi "escoltat" la militància.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la decisió de la direcció del PDECat, la reordenació de JxCat se situa a la tardor, malgrat que en un primer moment s'havia calculat acabar el procés a l'estiu –sobretot des de l'entorn més pròxim a l'expresident Carles Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

David Bonvehí ha demanat "responsabilitat" i "altura de mires" en el procés de confluència, sobretot als "que venen de lluny" en aquest partit. Ha apostat per proposar "solucions viables" per fer el projecte del PDECat i JxCat "més gran", tot i que no ha especificat quin era el camí. En els pròxims dies, ha dit, es farà arribar un reglament elaborat per la direcció sobre la manera d'organitzar aquests debats entre la militància a escala de presidents comarcals.

Aquest procés de reflexió es farà paral·lelament a la proposta que pugui fer l'expresident Puigdemont des de Waterloo, que és qui ha de pilotar tot el procés de confluència. Una de les possibilitats que havia valorat era forjar una direcció que transités fins a un congrés fundacional, després també d'haver exhibit "múscul" en la reunió d'una assemblea de càrrecs electes de JxCat.

Cargando
No hay anuncios

Un dels problemes, amb tot, són els noms que haurien de pilotar aquesta transició –membres del PDECat i independents– i també quina estratègia política s'adopta com a síntesi de totes les sensibilitats (més o menys moderades) de l'espai polític.

Bonvehí defensa el pacte de la Diputació de Barcelona

En la seva intervenció, Bonvehí també ha defensat el pacte a la Diputació de Barcelona, malgrat les intervencions crítiques durant la reunió a porta tancada. El president del PDECat ha justificat l'acord per evitar que la demarcació de Barcelona quedés en mans "només unionistes" i ha assegurat que ERC continuava sent el seu "soci preferent" i "estratègic".

Cargando
No hay anuncios

Ha reivindicat, així, l'aliança amb els republicans a les diputacions de Tarragona, Lleida i Girona, a més del suport de JxCat a les alcaldies d'ERC a Lleida i Tarragona. També ha agraït la col·laboració dels republicans a la capital gironina, on governa Marta Madrenas.

Cargando
No hay anuncios

Bonvehí ha valorat positivament el cicle electoral –és el primer consell nacional des de les últimes eleccions–, tot i que també ha admès que el resultat era millorable. De fet, ha fixat l'àrea metropolitana com una de les zones on el partit és "més dèbil" i on, pròximament, creu que cal dedicar esforços.

Aportació extra de la militància per a la defensa dels presos

D'altra banda, el consell nacional del PDECat també ha aprovat –en la part a porta tancada– una aportació extra a la quota de la militància del partit per pagar les defenses dels empresonats que són militants. Es pagaran dos rebuts de 25 euros aquest mes de juliol i al novembre.

Cargando
No hay anuncios

Per on ha passat de puntetes la reunió del partit ha sigut la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. De fet, s'ha evitat porta a debat i votació una proposta de resolució sobre aquest tema. Sí que hi ha hagut alguna intervenció, però apostant pel veto a l'actual cap de l'executiu.El sentit del vot de la investidura, doncs, es determinarà des del grup parlamentari de Madrid amb el president, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont, dilluns després d'escoltar el discurs del cap de l'executiu espanyol.