Política12/09/2018

El PDECat i el PSOE pacten que s'obri un diàleg dins la llei amb Catalunya

ERC s'abstindrà en la moció perquè diu que ha de ser "sense condicions"

Núria Martínez
i Núria Martínez

MadridEl PDECat i el PSOE han pactat una moció al Congrés que insta el govern espanyol a obrir un procés de diàleg polític amb Catalunya "sense imposicions ni impediments", però "en el marc de la legislació vigent". És a dir, dins la llei. El text presentat inicialment pel PDECat no feia referència al marc de la legislació vigent, però finalment els independentistes, amb un canvi de to, han acceptat l'esmena del PSOE. Concretament, la moció apunta que "tothom ha de poder defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments". "Aquest procés ha d'aspirar a acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat catalana determinar el seu futur", conclou.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'aquesta esmena, ERC i el PDECat han mostrat diferències. D'entrada, el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, ha justificat acceptar l'esmena del PSOE perquè entenen que en el marc legal hi ha espai per a un referèndum. "Ja ho van dir Pérez Royo o Rubio Llorente", ha reivindicat Campuzano durant la seva intervenció al Congrés, on ha afegit que el conflicte polític "només es pot resoldre a través de la política". A més, el portaveu ha defensat que l'aspiració democràtica i legítima ha de poder ser contrastada pels ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Campuzano ha defensat la moció perquè, si s'aprova, "es donarà el missatge que és possible la solució per les vies polítiques". "Si no en som capaços, ens condemnem a mantenir un conflicte que ni els catalans ni els espanyols volen", ha expressat.

Divisió entre ERC i PDECat

Si bé fonts d'ERC a primera hora del matí han defensat que hi votarien a favor, després del debat al Congrés han mostrat dubtes. A primera hora de la tarda, en una piulada, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que s'abstindran. La moció, doncs, no prosperarà. "El diàleg no ha de tenir límits i molts més aquells imposats des dels despatxos que retorcen les lleis a la seva voluntat. Per això, ERC s'abstindrà", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Durant la seva intervenció, el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha defensat que la solució només passa pel "diàleg", però ha defensat que no "ha de tenir límits ni condicions". "Estem a favor del diàleg, però nomes hi ha una manera de resoldre-ho: a través d'un referèndum que no exclogui ningú", ha assegurat Tardà.

Cargando
No hay anuncios

Una vegada més, el diputat republicà ha considerat que la proposta de Sánchez per a Catalunya no pot excloure el 50% que no és autonomista, mentre que també ha afegit que els independentistes tampoc poden trobar una solució sense tenir en compte l'altre 50%. "Aquest serà el debat dels pròxims temps, per tant, ¿com ens podem negar al diàleg?", ha apuntat Tardà, que ha insistit que s'ha de començar a caminar cap a aquesta direcció però sense "condicions".

Precisament, un dels motius pels quals els republicans dubten si votar-hi a favor és la intervenció del diputat del PSC al Congrés, José Zaragoza, que ha reivindicat que "no hi pot haver diàleg sense respectar la legalitat". "Que a Catalunya hi ha un conflicte ho vam veure ahir amb la Diada", ha apuntat Zaragoza, que ha afegit que un estat democràtic no pot restar immòbil amb el seu qüestionament. En aquest sentit, ha considerat que fins ara els governs català i espanyol "s'havien donat l'esquena" i ha afegit que als independentistes els ha anat "bé que Rajoy es negués a dialogar". "Contra Rajoy vivien millor", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

Moció "sense condicions"

Al final de juny, el Congrés va rebutjar amb els vots del PSOE la moció d'ERC per a un diàleg amb Catalunya "sense condicions". Els socialistes volien que la moció digués "diàleg directe" en lloc de "diàleg bilateral".

Cargando
No hay anuncios

L'origen de la moció d'aquest dimecres prové d'una interpel·lació del portaveu del PDECat, Carles Campuzano, a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, en la qual es demanaven explicacions a Sánchez sobre com pensaven dur a terme el diàleg amb Catalunya.