El debat sobre si cal tramitar els comptes tensa el PDECat
La formació es divideix entre els partidaris de donar aire a Sánchez i els que s’hi neguen
Barcelona“El gener serà un mes de molta tensió al PDECat”. La frase és d’un alt responsable del partit i resumeix la sensació entre els dirigents d’una formació que, les setmanes vinents, ha d’afrontar dos debats que poden portar al límit les seves costures: la integració amb la Crida i què fer amb els pressupostos que va presentar ahir el govern espanyol. Tot i que el debat més crític serà el primer, fa setmanes que el segon marca l’agenda de la direcció del PDECat, que ja durant les festes de Nadal va mostrar públicament les discrepàncies internes sobre si calia facilitar la tramitació dels comptes de Pedro Sánchez -donant així uns mesos de marge al president espanyol- o si, per contra, calia tombar-los d’entrada, com va defensar expeditivament la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras.
Diverses fonts consultades apunten que, ara per ara, la tesi que predomina entre les files del PDECat és permetre la tramitació dels pressupostos amb un argument principal: evitar que Sánchez opti per fer coincidir les eleccions espanyoles amb les municipals i les europees. Un superdiumenge que, interpreten diversos dirigents, afavoriria Ciutadans i els obriria les portes de molts ajuntaments catalans. “Hem de valorar què ens convé més”, apunta un càrrec del partit, partidari de deixar que els pressupostos continuïn el seu curs al Congrés. El mateix dirigent admet, amb tot, que per fer aquest gest cal alguna contrapartida del govern del PSOE. Un gest que hauria d’arribar aviat, abans que a la segona setmana de febrer les esmenes a la totalitat contra els pressupostos es debatin al Congrés.
La controvèrsia, doncs, és viva i continuarà en els pròxims dies. Dilluns l’executiva en ple del PDECat viatjarà a Waterloo per trobar-se amb l’expresident Carles Puigdemont, una cita en què el debat sobre els pressupostos serà un dels aspectes clau. Precisament a l’espera que es faci aquesta reunió, la direcció del partit va decidir no afrontar dilluns passat la qüestió de l’admissió a tràmit dels comptes i evitar la topada entre les diferents sensibilitats. Un sector de la cúpula -capitanejat per David Bonvehí i Ferran Bel- defensa la importància de guanyar temps, però una altra part -representada per Nogueras- s’inclina per tombar ja els comptes. Amb tot, fonts d’aquest sector admeten que podrien acabar cedint en aquest punt.
Torra confia en la unitat
Tot i que és especialment viu al PDECat, el debat és ampli i també es dona dins el Govern -amb partidaris de les dues opcions-, a JxCat, i, fins i tot, dins de Lledoners. Ahir, després d’amenaçar dimecres amb una crisi de govern si no hi havia una posició unitària entre el Govern, ERC i el PDECat pel que feia als pressupostos, el president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar des de Waterloo que està convençut que els dos partits actuaran a l’uníson. Ho va fer al costat de Carles Puigdemont, que es va distanciar del seu successor subratllant que la decisió última sobre si cal admetre a tràmit o no els pressupostos és dels grups parlamentaris de Madrid i no del Govern o del Parlament.
El que ara per ara està fora de discussió és la negativa a acabar aprovant els comptes en la votació definitiva -que podria ser ja a l’abril-. El consell nacional del PDECat va aprovar al desembre una resolució contrària a validar els pressupostos de Sánchez, i ara mateix són pocs els que creuen que això pugui canviar. “Em consta que la decisió del PDECat és votar en contra dels pressupostos”, va afirmar ahir Puigdemont. Tanmateix, sí que hi ha algunes veus que creuen que s’ha d’exhaurir la negociació i veure fins on pot arribar el PSOE. “Nosaltres necessitem aprovar els nostres comptes i ells els seus”, destaca un dirigent del partit, en la línia del que va defensar recentment el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, quan va afirmar que els socialistes podrien avalar els pressupostos de la Generalitat si el PDECat i ERC donessin suport als de l’Estat.
Esperant, doncs, que dilluns l’executiva del PDECat visiti Puigdemont a Waterloo, el debat continua encallat. El mes vinent hi haurà d’haver moviments, a l’espera de si també en fa algun Pedro Sánchez, que avui serà a Barcelona per intentar afegir pressió als partits independentistes.