Política02/03/2018

El PDECat arrenca la cursa per rellevar Trias

La formació dona el tret de sortida a les primàries per buscar candidat a l’alcaldia de Barcelona

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEl PDECat va engegar ahir el procés de primàries a Barcelona. “Tenim ambició de liderar la ciutat. No pot estar ni un minut més en mans de l’actual equip de govern”, va assegurar la coordinadora del partit, Marta Pascal, en una roda de premsa conjunta amb la líder de la federació de Barcelona, Mercè Homs, i l’advocada Magda Oranich, que dirigirà el comitè d’organització de les primàries. Malgrat que els resultats de l’últim baròmetre municipal situaven el PDECat com a cinquena força, van fixar-se l’objectiu de desbancar el govern d’Ada Colau. Creuen que les seves polítiques estan “espatllant” la ciutat. Barcelona és un dels últims municipis que engeguen el procés d’elecció del cap de llista a les municipals, ja que s’havien proposat que la majoria estiguessin enllestits abans del març.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mercè Homs va explicar ahir que qui tingui interès a presentar-se, tant militants com independents, poden fer-ho fins al 9 de març. Una decisió que segons el PDECat exemplifica la voluntat d’anar més enllà de les fronteres del partit. Un cop presentades les candidatures, hauran de recollir els avals: 100 de militants i 500 de residents a Barcelona. Per primer cop seran avals excloents, és a dir, que cada persona només podrà donar suport a un candidat perquè es presenti a les primàries. A partir del 12 d’abril s’iniciarà la campanya fins el cap de setmana de l’11 i el 12 de maig, quan es farà la votació. Tot i que no hi ha cap candidatura oficial, ja fa temps que apareixen noms a les travesses, com l’exconsellera de Presidència i actual presidenta del partit, Neus Munté, o l’actual portaveu del grup a l’ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana.

Cargando
No hay anuncios

L’encaix amb JxCat

Ara bé, el procés de primàries del PDECat conviu també amb el projecte que promou Junts per Catalunya. Pascal va assegurar que l’inici de les primàries no va en contra de JxCat sinó que va en el sentit també d’eixamplar el partit. “Ja veurem amb quin nom ens presentem”, va dir. Ara bé, des de JxCat avisen que el seu projecte va més enllà d’una marca i aspira a tenir continuïtat en les eleccions municipals. “JxCat no és només un experiment al Parlament, seguirà”, apunten fonts de la candidatura, que expliquen que l’objectiu és un moviment que aglutini el PDECat però també que vagi més enllà. “Volem guanyar Barcelona”, afirmen. En aquest marc, no es comprometen a assumir el candidat que esculli el PDECat sinó que advoquen per buscar la “fórmula que doni el millor cap de llista possible”. Les mateixes fonts tampoc descarten sumar amb altres formacions, encara que ERC ja hagi proclamat Alfred Bosch com a líder. “Hi ha el risc real que guanyi Ciutadans”, avisen. Qui també es va pronunciar recentment en aquesta línia va ser el vicepresident del PDECat a Barcelona, Genís Boadella, que en una conferència el 14 de febrer va defensar una llista conjunta dels partits republicans per guanyar la ciutat. El dirigent, que es postula per ser el candidat al districte de Sant Martí, va apostar perquè en aquesta candidatura s’hi situessin Munté i el conseller Joaquim Forn, empresonat a Estremera des del 2 de novembre. Forn, que també veuen amb bons ulls a JxCat, era el relleu natural a Xavier Trias fins el seu pas cap a la Generalitat.e