Política20/11/2018

JxCat i ERC: "Marchena no pot continuar ni un dia més al tribunal que jutjarà l'1-O"

El PDECat demana la dimissió de Cosidó i Tardà afirma que "la justícia espanyola seria impossible d'homologar amb la resta de democràcies europees"

Ara
i Ara

BarcelonaL'independentisme ha multiplicat les acusacions de parcialitat de la justícia aquest dimarts i ha exigit que s'aparti el magistrat Manuel Marchena del tribunal que investiga l'1-O. Després que els presos polítics hagin reclamat en diversos escrits de recusació que s'exclogui el jutge del tribunal, tant JxCat i ERC han opinat el mateix al Parlament, i han coincidit a assegurar que no pot estar ni "un minut més" al capdavant de la causa.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha considerat que aquesta "no separació de poders" és un vestigi "franquista", i ha assegurat que "renunciar a presidir el Suprem i el CGPJ és el mínim que podia fer Marchena". "Manté vincles i interessos amb el PP evidents, fins al punt que se n'havia acordat la presidència perquè fes de corretja de transmissió", ha recalcat Pujol. Segons el seu parer, els presos no tenen "cap garantia de judici just", i ha avisat que rebutjaran el "mercadeig de les penes posteriors".

Cargando
No hay anuncios

"Qui pot garantir ara mateix que aquest judici serà just? El que ha passat els últims dies ens diu que seran jutjats per un tribunal controlat pel PSOE i el PP", ha afirmat la portaveu del grup d'ERC, Anna Caula, que ha lamentat que el senador popular Ignacio Cosidó "encara no hagi dimitit". En el mateix sentit s'ha expressat el senador del PDECat Josep Lluís Cleries, que també li ha demanat la dimissió després que s'hagi fet evident la "manipulació política" del poder judicial amb la renúncia de Manuel Marchena. En declaracions als mitjans de comunicació, Cleries ha retret al PP i el PSOE que s'autoanomenin partits constitucionalistes i, en canvi, quan els convé es passen "pel forro" la carta magna. D'aquesta manera s'ha referit al fet que la Constitució estableix que són els membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) els qui han d'escollir el seu president. Segons Cleries, el PSOE és "còmplice necessari" de la situació.

Ahir el PDECat va demanar responsabilitats pels 'whatsapps' de Cosidó i avui ha anat enllà i n'ha demanat la dimissió. "Ha quedat més evident que mai que el poder judicial té una clara manipulació política. No ho dic jo, ho diu Cosidó dient que podien intervenir des del darrere la sala segona, que és la que ha de jutjar l'1-O", ha argumentat Cleries. A més, el senador ha afegit que el 'whatsapp' es va enviar a tots els senadors del PP i, per tant, tenia un "caràcter d'oficialitat" i demostra una "clara intervenció de la justícia des del poder polític".

Cargando
No hay anuncios

Cleries ha concretat que l'article 123 de la Constitució estableix que el president del CGPJ ha de ser nomenat pel rei a proposta dels membres del mateix consell. "Em pregunto si el CGPJ està format per les executives del PP i del PSOE. Com pot ser que ells anunciïn qui serà el pròxim president?", s'ha preguntat. Davant d'aquesta situació, ha conclòs que, quan els convé, els partits constitucionalistes es passen "pel forro" la Constitució.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que les "anomalies" del sistema judicial espanyol, que "creixen cada dia", adquireixen la "categoria d'escàndol". En declaracions als mitjans, ha assenyalat que la justícia espanyola "seria impossible d'homologar amb la resta de democràcies europees".