El PDECat estudia accions per assegurar-se la marca de JxCat

Els serveis jurídics estudien gestions al registre de partits i també als jutjats

El PDECat reforça Marc Solsona de cara a l'ordenació de JxCat
Núria Orriols
08/07/2020
4 min

BarcelonaDesprés de tenir coneixement del moviment de l'expresident Carles Puigdemont per quedar-se JxCat, tal com avançava aquest dimecres l'ARA, el PDECat estudia la situació amb els seus advocats. Fonts de la formació expliquen que els serveis jurídics estan mirant en quin punt es troba JxCat al registre de partits i també si emprenen accions legals als jutjats. Afirmen que l’entorn de Puigdemont els va avisar del canvi ahir dimarts a la tarda. “Això acabarà malament”, afirmen fonts de la direcció del partit. El portaveu del PDECat, Marc Solsona, en una entrevista aquest dimecres al matí a Ràdio 4, ha assegurat que les últimes notícies no ajuden a crear un clima "positiu" i de confiança en les negociacions, i ha considerat que l'altra part "ha pres decisions que no van d'acord amb la voluntat de diàleg".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"JxCat només és possible amb el Partit Demòcrata", ha sentenciat. El portaveu ha posat tres coses damunt la taula: ha dit que el PDECat és qui té els drets electorals de la candidatura de JxCat que es va presentar a les eleccions; que té els drets associats a aquesta marca, en al·lusió al nom de la coalició entre CDC i el PDECat al Parlament; i que el registre del partit de JxCat és "dels associats" del PDECat.

És precisament en la part dels representants legals del partit de JxCat on Puigdemont ha mogut peça. Hi ha en procés la modificació dels estatuts per canviar els representants que fins ara constava al registre de partits, la titular de la qual era Laia Canet Sarri, exconsellera municipal del PDECat a l'Eixample, per situar-hi persones pròximes a l'expresident. D'aquesta manera, Puigdemont podria utilitzar aquest partit per presentar-se a les eleccions i també iniciar les inscripcions al congrés constituent previst per al 25 de juliol sense haver de registrar una nova formació política.

Solsona ha dit que continuaran parlant amb la Crida però que la situació és complicada. "Sempre hem dit que David Bonvehí [president del PDECat] té tots els canals oberts amb l'univers de JxCat. No ens hem aixecat ni de la taula ni de la cadira", ha assegurat, però sí que ha criticat la manera de fer de Puigdemont i l'ha definida d'"unilateral". De fet, si les coses no canvien es podrien presentar separadament a les eleccions: Solsona ja ha avisat que el PDECat no permetrà la doble militància i que si hi ha associats que es volen apuntar al congrés de l'expresident el dia 25 hauran de deixar el Partit Demòcrata.

El portaveu del PDECat ha mantingut el seu posicionament en la negociació, en què es resisteix a diluir el partit dins de JxCat des de fa mesos. També ha demanat un projecte ideològic clar per gestionar el "mentrestant", perquè considera que la independència ja s'ha demostrat que no arribarà de manera imminent.

La Crida consultarà si es dissol i es suma al partit de Puigdemont

El govern de la Crida Nacional per la República ha decidit consultar els seus associats si s'ha de dissoldre i sumar al nou partit de l'expresident Carles Puigdemont, que es constituirà el 25 de juliol. En un comunicat, han explicat que proposen posar fi a l'associació i que tot el seu "capital social" s'integri a la formació de l'expresident, la qual cosa es consultarà a les bases els dies 16, 17 i 18 de juliol. La decisió va en la línia del que proposa l'exlíder de l'ANC, Jordi Sànchez, de sumar persones i no sigles en la negociació amb David Bonvehí, president del PDECat, que es resisteix a diluir el partit.

Morral, durant el Congrés de la Crida

Per la seva banda, els Independentistes d'Esquerra, una plataforma sorgida a principis d'any d'històrics d'esquerres, també decidiran en una assemblea fundacional el setembre quina implicació tenen en el nou partit de Puigdemont. Aquest dimecres, en un comunicat recollit per l'ACN, han considerat que el projecte polític de l'expresident i el líder sobiranista empresonat Jordi Sànchez és “un primer pas necessari i important” en la conformació del “projecte emergent d'alliberament nacional”.

Més de la meitat de les subvencions parlamentàries de JxCat van a CDC

També relacionat amb l'engranatge complex de partits i coalicions del món postconvergent, dimarts es publicava al Butlletí Oficial del Parlament que més de la metiat de les subvencions parlamentàries de JxCat van a parar a CDC –tal com va avançar ahir a la nit Nació Digital–. Del total de subvencions rebudes, 2,3 milions es van traspassar a Convergència, mentre que 944.480 euros, menys d'un milió, al PDECat, a data del 31 de desembre del 2018.

Els portaveus de JxCat, Albert Batet i Eduard Pujol, en la votació ahir al ple.

Quan es va presentar a les eleccions del 2017, Junts per Catalunya hi va concórrer com una coalició entre el Partit Demòcrata i Convergència, de manera que les subvencions van a parar a aquests dos partits polítics. La quantitat que es reparteix entre un partit i l'altre no és una qüestió menor, perquè des que va començar la legislatura el PDECat s'ha queixat que rebia pocs diners del grup parlamentari. La situació és diferent al Congrés de Diputats, perquè allà sí que rep directament les subvencions.

Convergència ara mateix està en concurs de creditors, amb un deute de més de 4 milions d'euros. La majoria del passiu és hipotecari amb els principals bancs, però també està pendent de pagar el decomís de 6,6 milions d'euros pel finançament irregular de la sentència del cas Palau. Per aquest motiu es van embargar tot un seguit de seus en el seu moment que ara s'han de taxar i veure si arriben a cobrir la quantitat establerta.

stats