LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política21/07/2016

El gest del PDC i el PNB amb Rajoy dificulta la investidura

L’acord a la mesa del Congrés, que Homs nega i el PP confirma, allunya Sánchez de l’abstenció

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEn les travesses de després del 26-J van imposar-se dos escenaris: o un govern de Mariano Rajoy gràcies a l’abstenció del PSOE o unes terceres eleccions. Però el gest de CDC -la vella marca del Partit Demòcrata Català (PDC)- i el PNB de donar suport als populars dimecres, durant la votació de la mesa del Congrés, ha rellançat a Madrid la tercera via que Pedro Sánchez havia proposat, amb pocs suports, des de la nit electoral, que Rajoy s’entengui amb els seus “aliats per la dreta”: nacionalistes catalans i bascos i Ciutadans (C’s). La portaveu adjunta del PSOE al Congrés, Meritxell Batet, va assenyalar ahir que Rajoy podria ser investit en primer volta amb el de C’s i l’abstenció de CDC i PNB i va considerar “improbable” qualsevol altre escenari. Tot i que és una opció remota -els dos partits es comprometen a votar no a la investidura de Rajoy i tallar en sec les hipòtesis sobre l’existència d’una nova majoria- els socialistes respiren alleujats i veuen com guanyen temps per plantejar-se l’abstenció.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment la pilota és a la teulada de la Zarzuela. El rei traslladarà avui el calendari de la primera ronda de contactes amb els partits per temptejar la investidura. ERC i Bildu, de nou, ja han avançat que no es reuniran amb Felip de Borbó. “Ara els passos els marca el rei”, va dir la nova presidenta del Congrés, l’exministra de Foment Ana Pastor, després de reunir-se amb el monarca en la seva estrena en el càrrec. És qui tindrà la capacitat d’allargar els tempos per evitar que el rellotge de la investidura es posi en marxa.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy calcula ser investit la primera setmana d’agost, però veu com l’aposta per trencar el cordó sanitari al voltant dels partits independentistes ha enrarit l’inici de les negociacions formals. I sobretot ha enverinat la seva relació amb C’s. Els de Rivera van amenaçar ahir el PP de votar no en la investidura si es confirma un pacte amb “qui vol trencar” Espanya. Els populars els van respondre ràpidament que si s’avenen a votar i a entrar al govern poden considerar paper mullat qualsevol acord. Rajoy dóna per fet que és l’única via perquè el PSOE no tingui excusa per abstenir-se. En cas que el popular no tingués assegurada la nominació, Felip VI podria decidir no encarregar a ningú govern a la primera ronda i fer una segona tongada de contactes per allargar el procés fins a finals d’agost, un cop torni dels Jocs de Rio. Rajoy no hauria de rebutjar l’encàrrec del rei per segona vegada.

Retrets entre ERC i els ‘comuns’

Cargando
No hay anuncios

Nacionalistes catalans i bascos continuen negant que hi hagués un acord per a la mesa del Congrés, tot i que el PP ho va confirmar de nou ahir. En múltiples entrevistes a ràdio i televisió el portaveu de PDC al Congrés, Francesc Homs, va voler treure importància a l’assumpte i va recordar que cal “respectar” que el vot és secret. Què ha obtingut el PDC a canvi dels vots cedits al PP? La formació d’Homs té previst registrar avui la petició de grup propi al Congrés, malgrat que no arriba al llindar mínim de vots per constituir-lo, un 15% a cada circumscripció on es presenten. Tant el PP com el PSOE i Units Podem veuen amb bons ulls facilitar-l’hi. Amb tot, qui té l’última paraula és la majoria de la mesa del Congrés. Ciutadans s’hi nega en rodó i implora als socialistes que no s’hi prestin. El PP també està posant fàcils les coses al Senat al PNB, al qual li falten quatre escons per tenir grup propi.

El pacte d’Homs amb el PP va provocar el retret dels socis d’Esquerra. El portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, va admetre que li “grinyola” el vot dels demòcrates al “PP o C’s”, però va carregar més durament contra En Comú Podem per “insultar a la intel·ligència de la gent” presentant el candidat socialista a la presidència del Congrés, Patxi López, com una “revolució”. Els retrets entre els comuns i els republicans han sigut constants des que ERC es va negar a donar suport a la candidatura de Xavier Domènech a la presidència del Congrés i va decidir abstenir-se en la votació.

Cargando
No hay anuncios

El pacte per confegir la mesa incomoda Albiol

L’enrenou generat per la votació de la mesa del Congrés dimarts suma víctimes col·laterals. L’última, el PP a Catalunya, que viu amb incomoditat la possibilitat que els populars facilitin que el Partit Demòcrata Català (PDC) tingui grup propi a la cambra baixa. El líder dels conservadors al Parlament, Xavier Garcia Albiol, va admetre ahir que no li ve “de gust” que el partit d’Artur Mas tingui més “visibilitat”, però va subratllar que és la mesa del Congrés qui ho ha de decidir en base al reglament. Fonts de l’executiva del PP a Catalunya admeten que la situació els molesta, ja que posa en qüestió l’estratègia del partit al Principat, centrada a marcar perfil dur amb els independentistes aprofitant que el discurs de Ciutadans està virant amb la idea d’ocupar l’espai que tradicionalment havia correspost a l’antiga CiU. A més, els populars han vist com des de Societat Civil Catalana s’ha posat en marxa una campanya perquè el PDC no tingui grup propi, que ja han subscrit públicament militants i regidors populars.