Una PCR o un test d'antígens no detecta si algú està vacunat

Calculen la presència del covid-19 al cos i no pas la quantitat d'anticossos

4 min
Personal sanitari fent tests d'antígens

BarcelonaUna PCR o un test d’antígens detecten la presència del covid-19 al cos. La primera, amplifica el material genètic del virus i és tan sensible que pot detectar-lo fins i tot en cas d’una càrrega viral molt petita. Amb la prova dels antígens, en canvi, només es detecta una part de la proteïna del virus i, com que en aquest cas no s'amplifica el senyal, només és concloent quan la persona en té en grans quantitats. El que no fan cap de les dues proves de diagnòstic és mesurar el nivell d’anticossos i, per tant, ni una PCR ni un test d’antígens serien capaços de saber, per exemple, si un candidat a la presidència de la Generalitat s'ha vacunat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La negativa de Salvador Illa a fer-se les proves que TV3 li demanava per al debat d'aquest dimarts ha suscitat una gran rumorologia, especialment a les xarxes socials. Fins i tot el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha sumat a les insinuacions. Ho ha fet al matí al programa Espejo público d'Antena 3 i, a la tarda, en el míting dels republicans ha estat encara més contundent: "Per què es va negar a fer-se una prova per garantir la salut de tots els que participaven en aquest debat? ¿Es que potser el ministre va aprofitar el seu càrrec per vacunar-se com va fer la cúpula militar de lexèrcit espanyol? Els catalans tenen dret a saber-ho abans d'emetre el seu vot a les urnes".

Però ni a Illa –el PSC ja ha negat que s'hagi vacunat– ni a cap altre candidat els oferien un test ràpid d'anticossos o una serologia. I fins i tot en aquest cas el resultat tampoc seria concloent. El candidat socialista ha justificat aquest dimecres no haver-se fet la prova perquè la conselleria de Salut recomana fer-ho només quan hi ha un contacte estret que hagi donat positiu o quan es tinguin símptomes de covid-19. "La prova PCR s'ha de fer amb un protocol, no és a caprici, i jo el primer que he de fer és ser coherent amb el que defensava quan era ministre de Sanitat", ha sentenciat.

"En les vacunes, ni en la de Pfizer ni en la de Moderna, no t'injecten virus, sinó fragments del material ADN o ARN d'una de les proteïnes que l'embolcallen (Spike). Per tant, no és possible que et detectin virus, però al cap d'uns dies sí que et poden detectar anticossos", subratlla Beatriz Mothe, metge experta en vacunes i immunologia a l'Hospital Germans Tries i Pujol. La vacuna d’AstraZeneca també utilitza el material genètic però el transporta encapsulat en un vector viral, al qual se li ha tret la capacitat patogènica. Per això, la immunòloga de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, Gemma Moncunill, assegura que amb les vacunes disponibles a Espanya és "impossible" detectar en una PCR o un test d’antígens si una persona s’ha vacunat. “Es fan mitjançant un frotis nasal; per tant, a l’aparell respiratori. La vacuna es punxa al braç i té un efecte local: entra a les cèl·lules per produir la proteïna i generar defenses”, explica la investigadora.

Així doncs, caldria mesurar els anticossos. Però tampoc en aquest cas seria possible, de moment, distingir si algú s'ha vacunat. "Ni un test ràpid d'anticossos ni una serologia permeten distingir entre algú que ha passat el covid o algú que s'ha vacunat. En el futur potser ho podran fer", assenyala Mothe.

Falsos positius i falsos negatius

Descartada la possibilitat de poder saber qui s'ha vacunat amb una PCR o un test d'antígens, el que sí que ofereixen aquestes proves és la possibilitat de saber si algú està infectat per coronavirus. Fins i tot, si ho ha estat fa alguns dies o setmanes, però encara li queda una quantitat petita de material genètic del virus al cos. "Si has passat el covid, de vegades la PCR continua sortint positiva durant dies o setmanes", explica Mothe. En el cas dels antígens seria al contrari, podria ser que la càrrega viral fos tan petita que no es detectés la presència del virus.

En tot cas, la resta de candidats presents al debat, amb l'excepció de Jéssica Albiach, han criticat la "irresponsabilitat" de l'exministre, després que es passés tres hores sense mascareta en un espai tancat. Alguns, com la candidata del PDECat, Àngels Chacón, li reclamen que es faci les proves ara i, d'altres, com Pere Aragonès (ERC) que se les faci abans del pròxim debat.

Moncunill remarca que si es vol saber qui té la malaltia en fase aguda –és a dir, qui està contagiat– el més fiable és la PCR, però, tot i això, aquesta només et donarà una fotografia del moment –et diu si en aquell moment ja ets contagiós– i podria canviar en unes hores –podries estar infectat però no el transmeties. Si els candidats es van fer la prova i van donar negatiu, és pràcticament segur que el resultat era fiable, però aquesta mateixa prova no ho seria l’endemà o dos dies més tard. La majoria dels candidats es va fer un test d'antígens, i les PCR, excepte la d'Ignacio Garriga, tampoc no eren del mateix dia. Aquest dijous tots nou tornen a tenir una cita, en aquest cas a La Sexta. Una nova oportunitat per a la polèmica.

stats