Patxi López, partidari de reconèixer Catalunya com a "nació cultural", però no política
L'exlehendakari i candidat descarta "rotundament" un pacte amb Pedro Sánchez o Susana Díaz abans de les primàries al PSOE
BarcelonaL'exlehendakari i precandidat a la secretaria general del PSOE, Patxi López, ha demanat aquest dimecres no fer "tòtems sagrats" en la definició de Catalunya com a nació, tal com defensa el PSC malgrat la incomoditat dels socialistes espanyols -aixi ho ha manifestat Ferraz al llarg de la crisi amb el PSC-. En un contacte informatiu amb periodistes a Barcelona, López ha dit que "la nomenclatura no és el fonamental" del conflicte entre Catalunya i l'Estat, pel el que s'ha mostrat partidari de reconèixer Catalunya com a nació; això sí, com a "nació cultural" i no política.
"La nació política és un terme [...] que comporta necessàriament una sobirania exclusiva, una sobirania política que dona peu a la consecució d'un estat", ha dit, deixant clara la seu desacord amb aquest concepte per a Catalunya. Al seu parer, Catalunya és una nació cultural; és a dir, "una comunitat de ciutadans que senten que pertanyen a una mateixa cultura, tradició i historia". I en cap cas, ha insistit, això comporta una "sobirania política" ni la consecució d'un estat. En aquests termes, ha sentenciat, "no hauria de preocupar ni espantar a ningú" reconèixer Catalunya com a nació. De fet, ha recordat que el terme "realitat nacional" apareix a l'estatut andalús, en un missatge velat a la presidenta andalusa, Susana Díaz.
Aquesta no ha estat la única al·lusió que López ha fet aquest dimecres a la 'baronessa'. Al matí, en una conferència a la tribuna Primera Plana d''El Periódico', ha defensat que el pròxim líder del PSOE ha de ser-ho a temps complet i "no a mitja jornada". López ha desgranat les motivacions que l'han portat a presentar la seva candidatura a les primàries del PSOE i ha detallat tot un decàleg de "compromisos". Entre els quals, ha dit, "dedicar tot el meu temps a la secretaria general".
L'exlehendakari ha apel·lat a la unitat, a la col·laboració i a la complicitat de "tots els sectors" del PSOE per "acabar una vegada per sempre amb la divisió interna", però ha descartat "rotundament" un pacte amb Pedro Sánchez o Díaz -aquesta última encara no ha presentat candidatura- abans de les primàries a Ferraz, que se celebraran al maig. "Sí, hi haurà una papereta amb el nom de Patxi", ha dit contundent. Ha obert la porta, però, a la "integració de sensibilitats" després de la votació, sigui qui sigui el guanyador.
"Parar màquines" i dialogar per evitar el "xoc de trens"
El precandidat ha centrat la conferència del matí en el procés sobiranista a Catalunya, demanant "parar màquines", "donar-nos un temps" i abordar un diàleg que ara és ja "obligat" per evitar el "xoc de trens" entre Catalunya i l'Estat. En aquest sentit, ha culpat els independentistes i el PP de les seves posicions "irresponsables".
"Davant l'evident xoc de trens, encara que no tinguem una solució immediata... parar les màquines. És un pacte per donar-nos temps. És un pacte per evitar el desastre. No plantejo decisions o renúncies. Només plantejo evitar la tragèdia. Parar les màquines i asseure'ns a parlar", ha clamat el candidat socialista a les primàries, i ha advertit al govern del PP que la "solució no és inhabilitar-ho tot".
També ha reclamat a l'executiu espanyol que renunciï "de manera immediata" a sol·licitar la suspensió cautelar de la norma d'un territori si aquesta no afecta drets i llibertats fonamentals. "No demano que es restringeixi el dret de l'administració central a recórrer davant el [Tribunal] Constitucional les normes dels territoris. Però el mecanisme, usat de forma sistemàtica per l'administració central de demanar la suspensió cautelar de tot, crea una evident indefensió als territoris i un més evident conflicte institucional", ha argumentat.
A més, López ha proposat crear un fons complementari de finançament autonòmic transitori o fer un repartiment més "transparent i objectiu" de dèficit entre administracions, entre altres mesures.
"M'encanten els referèndums, però per refrendar acords"
El dirigent socialista ha constatat que a "Catalunya hi ha moltes Catalunyes" i, en aquest sentit, ha assenyalat que "no podem permetre que els independentistes s'arroguin la representació de tots". Segons López, és "anacrònic" parlar d'identitats "excloents" i sobiranies "úniques" al segle XXI, quan "vivim en un món d'identitats múltiples i de sobiranies compartides".
"Jo puc ser basc, espanyol i europeu en l'ordre i la proporció que em doni la gana, i prefereixo abans cedir sobirania a Europa per construir un continent diferent que convertir-me en una illa de sobirania exclusiva i excloent", ha esgrimit. Per això, ha defensat que Espanya és la "casa comuna" de tots els espanyols, "vinguin d'on vinguin".
Per als socialistes, ha recordat López, la situació de l'encaix de Catalunya passa per una reforma de la Constitució en sentit federal, i ha garantit que es deixaran "la pell" a buscar una "solució política i legal". És per això que ha rebutjat la celebració d'un referèndum sobre la independència a Catalunya i ha dit que espera que no es convoqui. "M'encanten els referèndums, però per refrendar acords".
Respecte pels pactes postelectorals del PSC
L'exlehendakari ha començat la conferència, a la qual ha assistit el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, amb tota una declaració d'intencions en assegurar que "el socialisme espanyol a Catalunya es diu PSC", i s'ha mostrat procliu que els socialistes catalans adoptin les seves pròpies decisions de forma autònoma sobre possibles pactes postelectorals "si no incideixen en els principis bàsics" del socialisme. "Si el PSOE defensa una Espanya federal, evidentment tindrem un partit federal", ha argumentat, i ha demanat que no hi hagi "desconfiances" on no n'hi ha d'haver.
A la tarda, ha insistit en aquest punt, donant a entendre que s'ha exagerat des d'algunes baronies que els socialistes catalans mantinguessin el 'no a Rajoy' tot i l'abstenció del PSOE. Els dos partits han decidit al final no tocar el protocol, sinó actualitzar-lo per coordinar millor les seves relacions, una solució que López aprova. "Si es revisa protocol, que sigui per reforçar unitat, no per trencar". "Des del principi de la tensió vaig defensar que una cosa és revisar el protocol i veure com millorem situació i l'altra posar sobre taula qüestions que ens separen", ha conclòs.