Patxi López, president d’una mesa del Congrés controlada pel PP i C’s
Rivera arriba a un acord a dues bandes per evitar que Podem tingui quatre grups
MadridNomés un dia després de la presa de possessió del nou president de Catalunya, Carles Puigdemont, el nou escenari polític a l’Estat també comença a agafar forma. I ho fa pel costat més immobilista a l’hora d’encarar el procés. Albert Rivera ha jugat les seves cartes i tot i haver quedat relegat a la quarta posició el 20-D s’ha convertit en peça clau per controlar l’equilibri de forces a la mesa del Congrés. Avui arrenca la nova legislatura espanyola amb la votació sobre l’òrgan màxim de la cambra baixa, l’encarregat de decidir què es tramita i què no, així com la formació de grups parlamentaris. Si no hi ha cap canvi d’última hora, la presidència del Congrés l’assumirà el socialista Patxi López, gràcies a un acord amb Ciutadans.
Però el que podria considerar-se una victòria per al PSOE -perquè per primera vegada presidirà el Congrés un partit que no va guanyar les eleccions- es pot acabar convertint en un lideratge merament simbòlic. Rivera ha acabat pactant a dues bandes i, “per evitar la temptació de fer un ús partidista” de la cambra baixa, permetrà el control de la mesa al PP, sempre que el partit taronja hi estigui d’acord. En definitiva, segons el que van confirmar els tres partits ahir al vespre el repartiment de la mesa serà el següent: tres membres per als populars, dos per al PSOE (incloent-hi la presidència), dos per a C’s, un per a Podem i un per a En Comú Podem.
El partit de Pablo Iglesias ha quedat relegat de les negociacions. Podem havia marcat com a condició per donar suport als socialistes la formació de quatre grups al Congrés, tres per a les seves aliances territorials. Una condició que la resta de partits han volgut evitar a tota costa. Per a Iglesias l’acord entre el PP, el PSOE i C’s “dibuixa una aliança a tres per l’immobilisme, un búnquer contra el canvi que continua amb l’enrocament de la vella política a les institucions”. D’aquesta manera, En Comú Podem, si no hi ha cap canvi d’última hora, es quedarà sense grup propi al Congrés, un escenari que simbolitza “la no acceptació de les plurinacionalitats que conformen l’Estat”, en paraules del seu portaveu, Xavier Domènech.
Sense pes territorial
L’acord també significa que, per primera vegada, cap partit català o basc tindrà representació a la mesa del Congrés, a excepció d’En Comú Podem, que hi ocuparà una plaça cedida pel partit morat. A més de l’exlehendakari a la presidència, les 4 vicepresidències seran per a Celia Villalobos (PP), Rosa Romero (PP), Micaela Navarro (PSOE) i Gloria Elizo (Podem). De secretaris es perfilen l’encara presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, José Ignacio Prendes (C’), Patricia Reyes (C’s) i Marcelo Expósito (ECP).
Amb tot, el PSOE assegura que en les negociacions s’ha “prioritzat la màxima pluralitat a la mesa” i que s’ha buscat fins a l’últim moment un acord amb el partit de Pablo Iglesias, però que “ha sigut impossible perquè han prioritzat les seves exigències orgàniques i tensions internes per tenir quatre grups, cosa que no era possible”.
Un pas cap a la gran coalició?
L’equilibri de forces torna a deixar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una posició difícil. Ahir, en recollir l’acta de diputat al Congrés, va voler deixar clar que “no s’ha volgut arribar a cap acord amb el PP”. De fet, Sánchez va reunir-se tant amb Rivera com amb Iglesias per intentar llimar els serrells del pacte i no va fer-ho en cap moment amb Rajoy. El líder de C’s va ajudar-lo: “No hem pogut asseure el PP i el PSOE a la mateixa taula”, va dir en roda de premsa, intentant remarcar que una cosa és la configuració del nou Congrés i una altra la del futur govern espanyol.
Però la pinça a tres a la nova mesa es converteix de facto en un avís per a navegants sobre futurs pactes. El secretari general del PSOE insisteix a intentar sumar Iglesias i Rivera en un govern “progressista”, encara que els dos líders ja li han dit que és una missió impossible. “Sánchez ha de decidir entre el PP i Ciutadans o nosaltres. Les dues coses al mateix temps són molt difícils”, va advertir ahir Podem, en clara minoria de forces en el nou Congrés.
Mentrestant, Rajoy segueix insistint en la creació d’un “govern de base parlamentària molt àmplia”. “El PSOE amb Podem i C’s seria incoherent i en contra de la voluntat majoritària”, va assenyalar en l’inici de la reunió de la junta directiva nacional del PP. Com a imatge de concessió als socialistes, els populars no presentaran avui cap candidat a la presidència del Congrés, a la qual s’havien negat a renunciar. Però és que l’aritmètica parlamentària els deixava fora en qualsevol votació. Avui s’obre un nou capítol de l’equilibri de forces a l’Estat.