La Intersindical-CSC convoca una vaga general per a l'11 d'octubre a Catalunya

El sindicat justifica l'aturada per motius laborals, com la voluntat de derogar la reforma laboral

La patronal Pimec anuncia la convocatòria d'una vaga general per a l'11 d'octubre a Catalunya
Ruth Pérez Castro
30/09/2019
2 min

BarcelonaEn plena vigília del segon aniversari de l'1-O queda convocada una vaga general a Catalunya per al divendres 11 d'octubre. Si més no així ho ha anunciat la patronal Pimec després d'haver rebut una notificació que l'hi comunicava. A través d'un comunicat, la Pimec ha indicat que la Intersindical-CSC hauria sigut la promotora de l'aturada prevista per d'aquí dues setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons apunta la patronal al seu portal web, la vaga es justificaria per cinc motius: protestar contra la derogació de les reformes laborals; demanar la pujada del salari mínim als 1.200 euros; reivindicar més recursos a la Inspecció de Treball; exigir la igualtat de gènere en el món del treball i la superació de la bretxa salarial, i advocar per la recuperació del poder adquisitiu dels salaris i les pensions.

D'aquesta manera, la Intersindical-CSC es blindaria davant una eventual ofensiva de Foment contra la convocatòria per "motius polítics", com ja va passar amb les aturades del 8 de novembre del 2018. I és que va ser el mateix fiscal José Zaragoza –membre del tribunal que ha jutjat els dirigents independentistes al Tribunal Suprem– que va anunciar que la sentència de l'1-O es faria pública abans del 12 d'octubre, l'endemà de la data en què el sindicat independentista ha convocat la vaga general.

La Intersindical, de fet, ja havia impulsat les aturades del 21 de febrer d'aquest any, coincidint amb l'inici del judici als líders independentistes, així com la ja esmentada del 8 de novembre del 2018, que va ocasionar talls de carreteres i de les vies de l'AVE a Girona. A més, el sindicat independentista va ser un dels impulsors de l'aturada de país del 3 d'octubre del 2017, tan sols dos dies després del referèndum.

Foment i la il·legalització de la vaga del 8-N

Després d'una jornada de seguiment desigual, amb talls de carreteres i a les vies de l'AVE, Foment del Treball va decidir impulsar una querella contra la Intersindical-CSC davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en què al·legava que la vaga general del 8 de novembre del 2018 era il·legal. Foment va reclamar una indemnització de 100.000 euros per danys i perjudicis.

"Tota vaga general és política", van defensar des del sindicat independentista, que el maig del 2019 va rebre l'aval del TSJC, que va considerar que l'aturada era legal. La sentència va concloure que el 8-N va ser una "vaga mixta" que responia a "motius polítics" però "relacionats amb altres clarament laborals".

stats