El camí dels indults

La patronal beneeix els indults i desacredita l’ofensiva de Casado

La CEOE i Foment avalen l’estratègia de Sánchez per “normalitzar” la relació Catalunya-Espanya

Mireia Esteve
i Mireia Esteve

BarcelonaDimecres va ser Javier Faus, president del Cercle d’Economia, i ahir a primera hora del matí el vicepresident de l’entitat, Jordi Gual, va insistir en la mateixa idea. En paral·lel, tot i algun matís posterior, s’hi va afegir el president de la CEOE, Antonio Garamendi. I poca estona després va ser el torn del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. Els indults que el govern espanyol preveu concedir als presos polítics en els pròxims dies van quedar beneïts per les patronals espanyola i catalana. Un suport important per al president espanyol, Pedro Sánchez, per defensar-se davant l’ofensiva de la triple dreta. El líder del PP, Pablo Casado, de fet, es va quedar sol ahir a les jornades del Cercle d’Economia rebutjant la mesura. 

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer de disparar, en una entrevista a Ràdio 4 i La 2, va ser Garamendi, que va defensar els indults si havien de contribuir a “normalitzar” la situació política. “Si això [la concessió dels indults] acaba fent que les coses es normalitzin, benvingut sigui”, va apuntar just abans de recordar que la gràcia és una prerrogativa del govern espanyol “emparada per l’estat de dret”. Poques hores després, ja des de l’Hotel W de Barcelona, on va participar en les jornades del Cercle, va intentar matisar les seves paraules afegint que la “normalització” que havia defensat també “significa que la gent compleixi la Constitució, l’Estatut i l’estat de dret”, en referència a l’independentisme. En cap cas, però, es va oposar a la mesura de gràcia, al·legant que l’entitat que presideix no fa valoracions polítiques. 

Cargando
No hay anuncios

La Moncloa va sortir de seguida a aplaudir les seves paraules, per boca de María Jesús Montero. La ministra portaveu va celebrar que la patronal espanyola aposti perquè el país s’allunyi de la “crispació”, i la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va destacar la importància que els “agents econòmics entenguin que s’ha de donar una sortida dialogada al conflicte”. 

La “intransigència” del PP

Cargando
No hay anuncios

La posició de la CEOE va incomodar la dreta, i Vox ja va demanar la dimissió de Garamendi, però no va desentonar en un auditori on representants de la patronal catalana van expressar el seu suport a la mesura. “Els indults no resolen el problema, però són el principi del diàleg. Disminueixen el clima de confrontació i acosten posicions allunyades”, va defensar amb fermesa Jordi Gual. “La cronificació del conflicte polític és molt negativa per a Catalunya i per a Espanya. No és positiva, tot i que pugui ser rendible a curt termini per a algunes formacions polítiques”, va afegir, i va titllar “d’intransigents” els partits que s’hi oposen. 

Se l’escoltava atentament des del mateix escenari Casado, però quan es va posar davant del faristol no va moure ni un pam la seva posició. “La meva pregunta és: ¿no generarà més frustració en el futur?”, va preguntar retòricament sobre els indults, i acte seguit va tirar d’argumentari per justificar el seu rebuig: que el Suprem havia fet un informe desfavorable, que els presos no havien mostrat penediment -la llei no hi obliga- i que han dit que “reincidiran”. El líder popular, amb tot, va repetir la seva recepta per avançar cap a la “concòrdia”: llei i Constitució. “La sublimació de la concòrdia va ser la Constitució, i la sublimació del diàleg és la llei”, va defensar.

Cargando
No hay anuncios

“Casado s’equivoca si no escolta el clam de la societat i dels empresaris catalans, que demanen deixar enrere la confrontació”, va contestar al líder popular la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. I la tesi la va refermar el mateix president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que des de les jornades del Cercle d’Economia també es va alinear amb l’entitat i la patronal espanyola i va avalar l’indult com un “mecanisme més” per millorar la relació entre els executius català i espanyol. El president de Pimec, Antoni Cañete, ja se n’havia mostrat partidari fa poques setmanes -entenent la mesura com una manera de començar a solucionar el conflicte-, el mateix dia que van donar-hi l’aval els sindicats CCOO i UGT.

Suport dels bisbes catalans

Cargando
No hay anuncios

A més del suport del món econòmic, ahir la Moncloa va rebre l’eclesiàstic. La Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa els bisbes catalans, va fer ahir un comunicat en què advoca pel “diàleg” i les “mesures de gràcia” davant el context social i polític a Catalunya. “L’assoliment d’un ordre social recte que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l’aplicació de la llei”, va argumentar l’òrgan, del qual també forma part el cardenal Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal Espanyola. 

Després de setmanes de “pedagogia”, a Pedro Sánchez li bufa el vent a favor per concedir una mesura de la qual la Moncloa ha temut el cost polític des de l’inici. El president espanyol serà avui a Barcelona per participar també en les jornades del Cercle d’Economia i compartirà escenari amb un Javier Faus que ja sap que li ha donat un vot de confiança. I dilluns tornarà, aquesta vegada per defensar la seva “agenda del retrobament” des del Liceu i davant d’unes 300 persones. Tot d’intervencions que evidencien que els indults són imminents.

Cargando
No hay anuncios
Mas-Colell, aplaudit a la reunió del Cercle

Andreu Mas-Colell, convidat a les jornades del Cercle d’Economia, va rebre ahir l’escalf de l’auditori per l’acusació contra ell al Tribunal de Comptes, que investiga l’acció exterior del Govern entre els anys 2011 i 2017. L’exconseller d’Economia va participar en una de les taules organitzades per l’entitat i, al pujar a l’escenari, va rebre un fort aplaudiment dels assistents. El reconeixement va arribar just el dia que començava una campanya a Change.org per reclamar que es retirin les acusacions contra ell. En les primeres hores ja va rebre el suport de més de mil persones.