Què passa si el Parlament no aplica l'article correcte en el cas Borràs?
BarcelonaRespondre a la pregunta del titular implica saber del cert quin és l’article correcte del reglament del Parlament per aplicar tan bon punt el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obri definitivament judici oral a Laura Borràs. És o no és corrupció el que se li imputa? No hauria de ser tan difícil arribar a un consens sobre el tema, però, de moment, no existeix.
D’una banda, el PSC, Vox, En Comú Podem, Ciutadans i el PP conclouen que intercedir presumptament a favor d’un empresari per ajudar-lo a fragmentar contractes assignats a dit entraria dins els supòsits de corrupció. JxCat i el grup de suport a Borràs denuncien, en canvi, “lawfare ” per part dels tribunals, i la mateixa presidenta defensa que el que és “corrupte” és la persecució que ella està patint per part de l’Estat. I intenten no mullar-se ni ERC ni la CUP, que saben que qualsevol decisió que prenguin els acabarà desgastant en un sentit o en un altre. En privat, però, totes dues formacions pensen com el reguitzell de grups que enumeràvem al principi.
El dilema, doncs, és saber si a Borràs se la suspendrà automàticament o en una votació en comissió via article 25.4 (el de la corrupció) o si s’optarà pel 25.1 (el genèric), que és el que es promou des de l’entorn de la presidenta. La jugada de Junts és doble, perquè d’una banda la votació arribaria al ple del Parlament, on tot és més solemne, i, de l’altra, ERC i/o la CUP no podrien amagar el cap sota l’ala si realment pensen que Borràs ha de ser suspesa: el 25.1 requereix de majoria absoluta i, per tant, del vot d’almenys una d’aquestes dues formacions. En tot cas, ja sigui per acció o per omissió (amb el 25.4, republicans i cupaires podrien optar per no participar en la votació), a Borràs qui l’acabarà suspenent o no serà l’independentisme. Malgrat que els seus socis li han demanat que pensi en el “prestigi” del Parlament, la presidenta no els facilitarà la feina si volen expulsar-la de la llista de represaliats en què, per cert, fa uns mesos que la va incloure el nou president d’Òmnium, Xavier Antich.
Però què passaria si algú pensés que no s’ha aplicat l’article correcte del reglament? És més, i si no se n’aplica cap? El 25.1, per exemple, és opcional (la mateixa Borràs va recordar que no s’ha aplicat en altres ocasions similars) i ja hem comentat que almenys JxCat rebutja que s’apliqui el 25.4 (el de la corrupció), que sí que és d’obligatori compliment. Si algun diputat considera que se li ha vulnerat el dret de participació política sempre pot recórrer al Tribunal Constitucional. Consultades per l’ARA, fonts jurídiques qüestionen que l’oposició pogués argumentar que el fet d’aplicar un article o un altre impliqués una vulneració dels drets dels seus diputats. Seria més fàcil d’argumentar un recurs de Borràs en cas que la suspenguessin –el perjudici cap a ella seria evident–, tot i que implicaria haver de demanar ajuda a un òrgan d’aquells que ella considera “corrupte”.
Els detalls
Les compareixences de premsa del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es demoraven un cop acabades les cada cop més habituals reunions amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Un misteri que es va resoldre divendres passat a la Generalitat: Bolaños no vol parlar en públic mentre ho estigui fent Pedro Sánchez en directe per televisió. I el president espanyol tenia un acte sobre España Digital.
La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va ser vetada a la roda de premsa del consell de ministres sobre el salt de la tanca de Melilla. Ella va donar la seva opinió a l’acabar, però diversos mitjans només van emetre les imatges en què evitava respondre, que van ser compartides a les xarxes socials, també per Iván Espinosa de los Monteros (Vox), que es va acabar disculpant per compartir fake news.