Cas Borràs
Política30/05/2023

Què passa amb l'escó de Laura Borràs?

Per a la Junta Electoral la líder de Junts ja no és diputada, però el Parlament no ho ha oficialitzat

BarcelonaEl 3 de maig la Junta Electoral Central va declarar inelegible Laura Borràs arran de la sentència per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes. Ara bé, gairebé un mes després encara no s'ha fet efectiva la retirada de l'escó: el Parlament de Catalunya no ho ha oficialitzat i ara mateix la presidenta de la cambra suspesa es troba en els llimbs més absoluts. Per a la Junta Electoral ja no és diputada, però, en canvi, per al Parlament sí. I aquesta indefinició seguirà almenys uns dies més, ja que fonts parlamentàries asseguren que la Junta Electoral Central no té prevista cap reunió aquesta setmana. De fet, s'ho ha pres amb calma: l'última setmana de la campanya electoral es va reunir i no va tractar la qüestió de Borràs, de manera que ha estalviat a Alba Vergés, vicepresidenta en funcions de presidenta, haver de fer cap moviment abans del 28-M.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts també s'ha reunit la mesa de la cambra catalana i no ha abordat la situació de la líder de Junts. Des del Parlament mantenen que abans de prendre una decisió definitiva volen tenir la resposta del Tribunal Suprem, a qui han demanat mesures cautelars per aturar la decisió de la Junta Electoral Central. Tanmateix, fins ara la JEC ha considerat que la seva decisió és ferma i que s'havia d'executar sense esperar cap pronunciament de l'alt tribunal. Què passarà doncs? En la pròxima reunió de la Junta, probablement la setmana que ve, s'acordarà enviar un requeriment a la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, perquè publiqui de forma immediata que Borràs ja no és diputada del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Des de la cambra catalana esperen que aquest acord de la JEC arribi un cop s'hagi pronunciat el Tribunal Suprem, malgrat que l'alt tribunal ja va donar pistes ahir de quina serà la seva posició: va rebutjar les mesures cautelars que havia demanat la presidenta de Junts, Laura Borràs, per mantenir la seva acta de parlamentària.

Cargando
No hay anuncios

Final anunciat

El final d'aquest estira-i-arronsa, en tot cas, és conegut per tothom: Borràs es quedarà sense escó. No entra en els plans de Vergés desobeir ni la Junta Electoral ni el Tribunal Suprem. Fins ara la dirigent d'Esquerra ha seguit la mateixa fórmula que Borràs quan era presidenta –amb Pau Juvillà– i Roger Torrent –amb Quim Torra–, que és defensar sense èxit que el reglament del Parlament només preveu la retirada de l'escó en cas de sentència ferma. La Junta Electoral –avalada pel Suprem– ha consolidat una nova doctrina: la Loreg marca que és incompatible ser electe després d'una sentència condemnatòria, encara que no sigui ferma, per delictes contra l'administració pública.

Cargando
No hay anuncios

Quan, doncs, hi haurà una nova presidència el Parlament? Fins que es publiqui al Butlletí Oficial la retirada de l'escó a Laura Borràs no s'activarà l'elecció. Una elecció que pot arribar aquest mes de juny, coincidint amb els pactes postelectorals de les municipals. Ara per ara hi ha previstos dos plens al Parlament –el primer el 13, 14 i 15 de juny i després el 27, 28 i 29– i sembla que hi haurà pacte sobiranista: aquest dimarts el cap de l'executiu català, Pere Aragonès, ha garantit que la pròxima segona autoritat del país serà independentista, de manera que el més probable és que ERC doni suport al candidat que presenti Junts.