Xoc Diplomàtic

Què passa amb l'ambaixada d'Espanya a l'Argentina?

La institució funciona amb normalitat tot i la retirada de l’ambaixadora arran del conflicte entre Milei i Sánchez

Buenos AiresFa tot just un mes, Javier Milei donava el tret de sortida a una crisi diplomàtica sense precedents amb les seves contundents paraules a l’acte Europa Viva 24 de Vox a Madrid. Va acusar la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de corrupta, i va dir que aquest estava "cargolat al poder". L’ofensiva venia després que el ministre espanyol Óscar Puente suggerís públicament que Milei consumeix drogues, acusació a què el govern argentí va respondre amb un dur comunicat. L’estira-i-arronsa entre ambdós mandataris va arribar al seu punt àlgid quan Sánchez va cridar a consultes l’ambaixadora d’Espanya a l’Argentina, María Jesús Alonso, que finalment va ser retirada de les seves funcions. En el seu lloc hi ha quedat l’encarregat de negocis, Luis Tejada Chacón, un diplomàtic de carrera que, entre altres funcions, va exercir com a ambaixador d’Espanya a Bangladesh i a Finlàndia.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El de l’encarregat de negocis és un rang de representació més baix, però [el fet que no hi hagi ambaixadora] no afecta les relacions diplomàtiques i consulars, sinó més aviat l'àmbit de protocol", explica a l’ARA la doctora en dret internacional Anna Ayuso: "A efectes pràctics, les conseqüències no són tan greus", apunta, "i qualsevol relació o negociació que s’hagi de fer es pot seguir fent". Segons fonts internes de la institució, l’ambaixada a Buenos Aires continua, de fet, funcionant amb normalitat. Pel que fa a una potencial ruptura de relacions, escenari que ha planat sobre debats i discussions a l’Argentina, Ayuso està "segura que no ocorrerà; seria totalment extraordinari". No obstant això, en el moment en què Espanya vulgui nomenar un altre ambaixador, no ho podrà fer unilateralment, sinó que haurà de demanar permís i aprovació a l’Argentina, o el que en llenguatge diplomàtic es coneix com a plàcet: "Hem de recordar que les relacions diplomàtiques són bilaterals".

Cargando
No hay anuncios

L’experta creu que és probable que aquesta situació continuï així "fins que no canviï alguna cosa". La condició de Sánchez per normalitzar les relacions és que Milei demani perdó, però "hi ha un enrocament per part de Milei", que aquesta setmana ha continuat carregant contra el president espanyol a les xarxes socials i en entrevistes de televisió, titllant-lo de covard i d’autoritari, i equiparant-lo al president de Veneçuela Nicolás Maduro per "perseguir" el periodista Vito Quiles. Sánchez, per la seva banda, "tampoc farà una concessió de restablir relacions", calcula Ayuso. Tot i que el segon viatge de Milei a Espanya torna a ser de caràcter privat –amb una reunió agendada in extremis amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso– l’Estat espanyol ja ha dit que garantirà totes les mesures de seguretat habituals en qualsevol visita d’un mandatari estranger. La portaveu del govern, Pilar Alegría, va advertir Milei: "Espero que en les seves declaracions mantingui respecte cap al poble d’Espanya i les seves institucions".

Cargando
No hay anuncios

Pilotes fora

L’homòleg d’Alegría a l’Argentina, Manuel Adorni, ja està acostumat a tirar pilotes fora quan els periodistes pregunten per Espanya en les rodes de premsa diàries a la Casa Rosada. El govern argentí ha negat sistemàticament cap crisi diplomàtica i mai s’ha plantejat de retirar el seu ambaixador d’Espanya. "És un tema personal", ha estat una de les frases més repetides per tots els funcionaris de Milei quan han estat consultats per aquesta qüestió.

Cargando
No hay anuncios

Encara que es mantinguin barallats i no tinguin cap reunió bilateral a l’horitzó, Milei i Sánchez s’hauran de veure les cares en algun moment. Al novembre, hi ha previstes dues cimeres internacionals on participen tant Espanya com l’Argentina: la Cimera Iberoamericana, a l’Equador, i la del G-20, al Brasil. "Se saludaran? S’insultaran? Què faran?", es pregunta la doctora Ayuso: "Entenc que per a Espanya és una situació incòmoda, ja que perjudica el paper que tradicionalment ha tingut de ser la porta de diàleg entre Europa i l'Amèrica Llatina".