Pascal frena les exigències de l’esquerra anticapitalista
Retreu a la CUP que posi condicions a la qüestió de confiança
BarcelonaJunts pel Sí (JxSí) i la CUP van tancar el curs al Parlament exhibint sintonia. La ratificació en el ple de les conclusions de la comissió del procés constituent, l’admissió a tràmit de la llei de l’Agència Catalana de Protecció Social i l’entrada a registre de la segona llei de ruptura -la de l’administració tributària catalana- donaven un nou impuls al procés sobiranista i recosien unes relacions que s’havien torçat al juny, quan els cupaires van certificar el seu rebuig als pressupostos del Govern. Aquell episodi va deixar algunes cicatrius i una qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que serà el primer gran debat que hauran d’afrontar els diputats quan la cambra catalana torni a aixecar la persiana al setembre.
A l’espera que el president català celebri aviat una ronda de contactes amb tots els partits per preparar la votació que ha de redefinir el full de ruta, els dos grups independentistes afronten una nova negociació que aquest cap de setmana s’ha començat a perfilar. Dissabte el diputat de la CUP Benet Salellas detallava les reclamacions de l’esquerra anticapitalista de cara al debat i reclamava un compromís amb la celebració d’un referèndum unilateral d’independència (RUI) el primer semestre del 2017. Els cupaires, que volen aïllar de les converses els pressupostos, pretenen que el debat de la qüestió de confiança pivoti sobre el camí a seguir per arribar a la independència.
Tanmateix, que l’esquerra anticapitalista hagi començat a posar condicions no ha agradat al Partit Demòcrata Català (PDC). La seva coordinadora general, Marta Pascal, va rebutjar ahir des de l’escola d’estiu de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) les exigències de la CUP i va avisar que “ningú està en disposició de posar condicions al que ha de passar a partir del setembre”. “Com es poden posar condicions als anhels i somnis de la gent si ja tenim la majoria parlamentària per tirar això endavant?”, va preguntar Pascal, que va instar l’esquerra anticapitalista a decidir si estan amb “els que sumen i construeixen” o amb “els que bloquegen”.
Salellas suavitza el to
Els dos grups comencen, doncs, distants les negociacions, tot i que ningú vol que es repeteixi l’agror que va succeir el no als pressupostos. Ahir el mateix Salellas suavitzava el to i, tot i demanar un “exercici efectiu del dret a l’autodeterminació”, afirmava que el referèndum “no serà una línia vermella”. A diferència del que va passar al juny, quan la campanya electoral contribuïa a exacerbar les diferències, aquest cop el front obert amb el Tribunal Constitucional (TC) arran de les últimes votacions al Parlament contribueix a la unitat de l’independentisme.
Així, Pascal va remarcar que no es mouran “ni un mil·límetre” amb independència del que faci el tribunal. I en un acte de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Sant Pere Pescador el president de l’entitat sobiranista i el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián reblaven el missatge. Tots dos van mostrar suport al Parlament i van instar-lo a tirar endavant el mandat del 27-S davant un Estat “indecent” que fa servir el TC “com a braç armat”.
Iceta insta ERC i el PDC a revisar la Constitució
El PSC entén que sense incloure el “dret a l’autodeterminació” a la Constitució espanyola el procés sobiranista no pot avançar. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va convidar ahir ERC i el PDC a implicar-se en la reforma de la carta magna. En una entrevista a l’ACN, Iceta va raonar que els dos partits haurien de formar part de la subcomissió que es creï al Congrés per debatre la reforma. Segons el dirigent socialista, això els permetria defensar les tesis sobiranistes i plantejar “una Espanya que es pugui fer i desfer a cop de referèndum”.