Els partits sobiranistes al Congrés tornen a impulsar una comissió d'investigació sobre la monarquia
El PSOE mantindria el veto mentre que Podem diu que cap institució pot escapar de l'"escrutini públic"
BarcelonaDit i fet. Després de les noves informacions que esquitxen Joan Carles I i que aquest cop també impliquen Felip VI, segon beneficiari d'un compte corrent del rei emèrit a Suïssa, els partits sobiranistes al Congrés insisteixen un cop més en la necessitat d'investigar a la cambra baixa la suposada corrupció de la monarquia. ERC, JxCat, el PNB, EH Bildu, la CUP, Compromís i el BNG han impulsat aquest dijous una petició conjunta per intentar que la iniciativa tiri endavant, la qual registraran al Congrés un cop s'hi sumi Més País, el partit d'Iñigo Errejón, que, per temes temes logístics, encara no ha pogut firmar el text.
L'objectiu, segons reclamen, és aclarir els detalls de la "trama vinculada a les presumptes il·legalitats comeses per membres de la casa reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l'Aràbia Saudita". La nova petició, que arriba després del discurs institucional de Felip VI d'ahir a la nit –en què només va parlar de la crisi del coronavirus– i la consegüent cassolada als balcons de Catalunya i l'Estat, no se centra només en la figura del rei emèrit sinó que demana que s'investiguin les eventuals activitats il·legals de tots els membres de la Corona.
ERC i el Grup Plural (on s'integren JxCat, Més País, Compromís i el BNG), d'una banda, i Unides Podem, de l'altra, ja havien registrat fa uns dies dues peticions per crear una comissió d'investigació al Congrés sobre Joan Carles I, després que la premsa suïssa destapés que hauria cobrat 100 milions de dòlars saudites en comissions pel contracte del tren de gran velocitat a la Meca. Totes dues peticions, però, van ser tombades a la mesa del Congrés amb els vots del PSOE, el PP i Vox, que es van escudar en un informe dels lletrats de la cambra que apel·lava a la "inviolabilitat" que la Constitució oferia a l'anterior monarca quan estava en exercici del càrrec.
La previsió és que la mesa –encara sense una data per a la pròxima reunió– repeteixi aquesta negativa. I és que malgrat que el PSOE ha defensat els últims dies la transparència en les activitats de la Corona, els socialistes mantindrien el seu no a la comissió d'investigació, segons apunten fonts del partit. Caldrà veure si Unides Podem es torna a desmarcar del seu soci de govern. De moment, el portaveu de Podem Rafael Mayoral s'ha limitat a defensar a RNE que "cap institució" pot estar "per sobre de l'escrutini públic en una democràcia". I davant les crítiques que Unides Podem ha rebut des de la dreta per donar suport a la cassolada d'ahir a la nit contra Felip VI, el vicepresident espanyol i líder del partit lila, Pablo Iglesias, ha defensat la "llibertat d'expresió" dels ciutadans per mostrar la seva "indignació" amb la monarquia.
Objectiu: "Depurar responsabilitats"
En la nova petició que es farà al Congrés s'aposta per investigar en seu parlamentària, com ja estan fent a la Fiscalia suïssa i la Fiscalia Anticorrupció a Espanya, els "negocis ocults" de Joan Carles I i el possible delicte de "blanqueig de capitals" que hauria comès. Els partits sobiranistes destaquen que "Felip de Borbó consta com a beneficiari d'aquests diners de dubtós origen, legalitat i legitimitat" i que, malgrat que l'actual monarca ho sabia des de fa un any, no ho va confessar fins diumenge passat, en plena emergència sanitària pel coronavirus. "El poder legislatiu té l'obligació d'investigar aquests fets per depurar les responsabilitats polítiques que se'n puguin derivar", afirmen els impulsors.