Política 21/02/2015

Els partits es donen dues setmanes per pactar el sistema electoral

Marc Colomer
2 min
La ponència encarregada d’elaborar la llei electoral es va reunir ahir al Parlament.

BarcelonaEls partits catalans s’han concedit un marge de dues setmanes per intentar pactar la fórmula de repartiment d’escons d’una futura llei electoral. Ahir es va reunir la ponència parlamentària encarregada d’elaborar la llei, precisament per discutir el sistema electoral, el veritable escull que per ara bloqueja l’acord global. Cap proposta reuneix de moment l’aval dels 90 diputats necessaris per arribar als dos terços requerits del Parlament. En aquestes dues setmanes els partits mantindran trobades bilaterals i multilaterals per intentar trobar el desllorigador, una fórmula que faci compatible la proporcionalitat del vot amb la representativitat territorial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU, ERC i ICV-EUiA s’han conjurat per concretar una proposta comuna prou ambiciosa per acorralar el PSC -els seus vots són necessaris per a la majoria de dos terços- i impossibilitar que s’hi oposi. Volen portar la proposta al ple del Parlament, amb acord previ o sense, abans de Setmana Santa perquè se’n faci el debat inicial a la totalitat. Què fa pensar a aquestes tres formacions que el PSC cedirà? Estan convençuts que fins i tot un acord de mínims suposaria un avenç molt important -i atractiu- pel que fa al desbloqueig de les llistes, la millora de la proporcionalitat i tot el que està relacionat amb l’administració electoral: més transparència, enduriment de les incompatibilitats, estalvi, enviament conjunt del material electoral i supressió o relaxament dels blocs d’informació electoral.

Hi ha dos elements més que poden estovar l’enrocament socialista. D’una banda, el grup parlamentari del PSC no es caracteritza precisament per la seva cohesió i no es descarta que algun dels diputats, més enllà de Marina Geli -ara diputada no adscrita-, s’acabi sumant a la llei. D’altra banda, al PSC li pot interessar més pactar ara la llei i no esperar a veure com es desploma a les urnes i perd capacitat d’influència.

La proposta de mínims que CiU, ERC i ICV-EUiA estan disposats a assumir provisionalment -i que elevaran al ple- passa per desbloquejar les llistes perquè els electors puguin canviar l’ordre dels candidats electes, mantenir les quatre circumscripcions actuals amb diputats preassignats i millorar la proporcionalitat -principal exigència del PSC, fort sobretot a l’àrea metropolitana- amb l’actualització del cens, que donaria a Barcelona quatre diputats més en detriment de Lleida (dos menys), Girona (un menys) i Tarragona (un menys).

En la reunió d’ahir, però, cada grup va plantejar les seves preferències de partida i es va constatar el principal dilema: recompte nacional únic per guanyar proporcionalitat -que el vot dels territoris més poblats tingui el mateix pes que el dels territoris menys poblats, com defensen el PSC, C’s i ICV- o bé recompte territorialitzat, com volen CiU, ERC i també el PP. Comença el compte enrere per intentar pactar un nou sistema electoral.

stats