Els partits reclamen explicacions a la Sindicatura pels triennis

L'ens defensa que està "legalment previst" malgrat els dubtes al voltant dels pagaments

2 min
La sindicatura de comptes en una imatge d'arxiu

BarcelonaDesprés que l'ARA hagi revelat que la Sindicatura de Comptes paga triennis a exsíndics que ja no hi treballen, diverses formacions polítiques han reclamat explicacions aquest dilluns a l'òrgan fiscalitzador de la Generalitat, tot i que com a grups parlamentaris tenen la facultat d'iniciar reformes legals, si volen, per posar fi als privilegis a l'administració. Primer, en tot cas, volen que la Sindicatura de Comptes s'expliqui. Fonts d'ERC demanen un "exercici de transparència" a l'ens estatutari per aclarir "què implica i a què responen" aquests pagaments de triennis a exmembres de la Sindicatura, a més de prometre una administració "més proporcional" en termes retributius. El portaveu de Junts, Josep Rius, i el portaveu dels comuns, Joan Mena, també volen explicacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns la Sindicatura ha assegurat en declaracions a Europa Press que els pagaments de triennis a síndics que ja no hi són estan "legalment previstos", tot i que diversos experts consultats per l'ARA qüestionen que sigui així. Afirmen que no hi ha una norma explícita que reculli que puguin seguir pagant aquests triennis quan els síndics ja no mantenen cap relació laboral amb aquest ens. Segons la petició de transparència que va fer aquest diari, els triennis abonats a exsíndics se situen al voltant d'uns 14.000 euros anuals des de l'any 2004. Els han percebut quatre exmembres fins a la seva jubilació -un d'ells, Agustí Colom, encara els percep ara- i representen més de 340.000 euros en total.

"Acabar amb els privilegis", però sense fórmules concretes

Per la seva banda, fonts del PSC opinen que els funcionaris i els alts càrrecs han de tenir una "retribució digna", tot i que es mostren contraris als "privilegis". "El Parlament ha fet modificacions en les quals cal aprofundir. Als alts càrrecs públics els pertoca tenir sous que vagin d’acord amb les responsabilitats que assumeixen, però de privilegis cap", asseguren aquestes fonts. Cal tenir en compte que va ser precisament quan el PSC presidia la Generalitat -en coalició amb Esquerra i ICV-EUiA- que es va introduir en una llei d'acompanyament dels pressupostos que els síndics que fossin funcionaris també tinguessin triennis del 5%, la reforma legal en la qual s'escuda ara la Sindicatura per pagar aquests imports a alts càrrecs que ja no hi són.

stats