Els partits proposen ara que els ciutadans es quedin al seu municipi i que només els candidats es moguin pel territori
Es tracta d'una recomanació, ja que el dret de participació política és una excepció en el confinament municipal
La primera polèmica de la campanya electoral de les eleccions del 14 de febrer ha esclatat fins i tot abans de començar la campanya. Com va publicar l'ARA dimarts, les restriccions aplicades per la pandèmia a la mobilitat dels ciutadans no afecten l'assistència als mítings i els ciutadans poden sortir dels seus respectius municipis per acudir a actes polítics. Aquest fet, però, ha generat controvèrsia i, davant aquesta situació, els partits proposen ara que només es moguin els candidats electes i recomanaran que ningú surti dels confins del seu poble o ciutat per anar presencialment a un acte polític. Ara bé, això només pot ser una recomanació: limitar el dret de participació política dels ciutadans no està al seu abast amb la declaració de l'estat d'alarma actual.
Per què és pot anar a mítings en ple confinament municipal? Doncs perquè una de les excepcions que es preveu a aquest confinament és l'exercici del "dret de manifestació i participació política", present en la declaració autoresponsable de la Generalitat. Això ha generat la queixa d'alguns dels sectors més colpejats per la crisi, com el sanitari, el cultural i el de la restauració, que consideren que participar políticament no es una exempció justificada. Així, davant l'onada d'indignació –amplificada per les xarxes socials–, els partits han començat a moure's.
Un dels primers en fer-ho ha sigut JxCat, que ha emès un comunicat recomanant a la ciutadania que "no trenqui el confinament municipal" i que "només assisteixi als actes polítics que se celebrin al seu municipi". Tot i això, la candidatura de Laura Borràs ha defensat que en el seu dia s'inclogués aquesta excepció quan es van dissenyar les restriccions. "No és una decisió discrecional, sinó el reconeixement d'un dret fonamental", han argumentat.
ERC també ha reaccionat en una direcció similar. El seu candidat i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha explicat aquest dimecres en una entrevista a La Xarxa que proposarà a la resta de partits assumir un compromís compartit de "limitar els mítings a la gent del municipi". El líder republicà ha explicat que la Generalitat no pot obligar-hi, sinó que del que es tractaria és que tots els partits ho apliquessin "per sentit comú". També els socialistes han mogut peça. Primer, per acusar "d'irresponsabilitat" el Govern per permetre que hi hagi excepcions al confinament per assistir a mítings malgrat que això forma part des de sempre de les excepcions que permeten la mobilitat en tant que és un dret fonamental. Segon, per assegurar que fomentarà que tots els seus actes es puguin seguir telemàticament i limitarà l'aforament presencial "a les persones que hi intervenen i a membres de la candidatura".
Davant la primera gran polèmica de campanya els comuns han anunciat que, directament, als seus actes no hi haurà públic. "Els nostres actes seran 100% online, sense públic presencial. Ens podreu seguir des de casa. Només hi serem els ponents de la candidatura", ha explicat la candidata, Jéssica Albiach. La CUP també ha fet una crida aquest mateix dimecres perquè "ningú es desplaci de municipi" per anar a un míting.
També s'hi ha afegit la candidata del PDECat, Àngels Chacón, que en roda de premsa ha acusat el Govern de generar el "caos" i "riure's de la gent" al permetre que per participar políticament es pugui sortir del municipi. "¿Es pensen que la gent és tonta?", s'ha preguntat en roda de premsa, i s'ha mostrat comprensiva amb "l'emprenyament". A parer seu, es tracta d'una "contradicció" respecte a les altres mesures vigents i ha acusat l'executiu d'actuar amb "criteris electoralistes". En aquest sentit, ha proposat que només siguin els candidats els que es moguin pel territori –s'ha compromès a fer els mínims actes presencials– i que s'hi puguin moure no pas basant-se en el dret de participació política, sinó a l'empara de la mobilitat laboral. "Nosaltres estem treballant", ha dit Chacón.
Des del PP, en canvi, han acusat directament el Govern de mentir a l'hora d'avalar la mobilitat entre municipis per assistir a actes electorals. Segons ha dit el candidat i president dels populars catalans, Alejandro Fernández, l'acord a què va arribar la taula de partits prohibia que es poguessin fer aquest tipus de desplaçaments. "El protocol exclou de manera expressa que es pugui saltar el confinament domiciliari per fer activitats polítiques", ha assegurat en una conferència a Intermèdia Comunicació des de la Boqueria. En aquest sentit, ha acusat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, de generar "confusió i sensació d'alarma" i ha arribat a dir que hauria de presentar la dimissió. Ara bé, els populars han obviat que en la declaració autoresponsable la Generalitat permet trencar el confinament municipal per assistir a un acte polític. Sigui com sigui, Fernández ha assegurat que el PP defugirà qualsevol acte que "incompleixi les mesures" contra el covid.
Taula de partits aquest dijous
L'assistència o la no assistència als mítings és un dels temes que es tractarà aquest dijous en la nova reunió de la taula de partits que ha convocat el Govern. És l'instrument on la Generalitat i els grups polítics amb representació al Parlament debaten les mesures que s'aplicaran als comicis del 14-F, els primers a Catalunya amb pandèmia. Fonts de la Generalitat expliquen que la qüestió estrella serà aquesta.