Centenars de persones es manifesten contra Junts pel 'no' a la regulació del lloguer de temporada
Nogueras diu que sempre ha estat en contra de tramitar la llei i Puigdemont avisa el PSOE que no pot donar els seus vots per descomptats
Barcelona / MadridJunts va votar aquest dimarts amb el PP i Vox per tombar la tramitació de la regulació del lloguer de temporada que havien impulsat els sindicats de llogaters de l'Estat. La decisió ha fet enfurismar el bloc progressista de la cambra, que s'ha abraonat contra els juntaires per haver impedit el debat d'una norma que vol evitar el frau a la llei de l'habitatge amb aquesta modalitat de lloguer. Però l'enuig també s'ha traslladat al carrer en forma de concentració davant mateix de la seu de Junts a Barcelona. Convocats pel Sindicat de Llogateres, mig miler de persones –segons les xifres del sindicat– s'han manifestat aquesta tarda en contra del no del partit de Carles Puigdemont. "Van de patriotes però es venen el país", ha lamentat la portaveu de l'organització, Carme Arcarazo.
Els manifestants han tallat el carrer Marina entre València i Aragó durant una hora i han cridat consignes com "Míriam Nogueras desnona llogateres" o "Alerta, Convergència, se'ns acaba la paciència". En la concentració també hi han participat la regidora de Barcelona en Comú, Janet Sanz, i la diputada de la CUP Laure Vega. Abans de dissoldre la manifestació, els concentrats també han tirat ous i tomàquets contra el cordó policial. El Sindicat de Llogateres era una de les entitats impulsores de la llei i ha estat un dels que més han carregat contra Junts. Arcarazo ha assegurat que el grup que lidera Míriam Nogueras al Congrés els havia donat la paraula que facilitarien la tramitació de la norma. "No només s'havien compromès amb nosaltres a abstenir-se i deixar-la tramitar, sinó que Turull s'hi havia compromès públicament", ha dit la portaveu, Carme Arcarazo, en declaracions a RAC1 aquest dimecres. De fet, la portaveu ha revelat que tenia una reunió tancada amb Nogueras per parlar de les esmenes a la llei la primera setmana d'octubre.
A Junts, les crítiques també els han plogut des de la bancada progressista del Congrés. "S'està formant un bloc de dretes del PP, Vox i Junts que segurament portarà Feijóo a la Moncloa", ha dit el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, des dels passadissos del Congrés aquest dimecres. Rufián ha acusat Junts d'haver fet un "vot miserable", mentre que el PSOE ha criticat la "incongruència" del partit de Carles Puigdemont. Sumar s'hi ha afegit: "Van votar com votava l'antiga Convergència", ha lamentat el secretari primer de la mesa, Gerardo Pisarello, en declaracions a RTVE. Sumar és qui havia defensat el text a la cambra i, segons ha explicat, els van avisar que votarien en contra només tres minuts abans de la votació. El grup de Yolanda Díaz té dues esmenes en la llei de servei públic de Justícia sobre la regulació dels lloguers de temporada, però fonts del partit expliquen que no forçaran una nova votació sobre aquesta qüestió si no tenen els números perquè tiri endavant.
Puigdemont justifica el 'no'
Davant l'allau de retrets, el líder de Junts, Carles Puigdemont, ha sortit a justificar el vot del seu grup. En una piulada a X, ha avisat el PSOE que els seus vots no es poden donar per "descomptats" en cap cas. "Amb Junts no funcionen ni els xantatges ideològics ni els embuts per fer-nos empassar galàpets. Els ho vam dir des del primer dia, però fa l'efecte que necessiten menjar més cues de pansa", ha subratllat. Puigdemont demana al govern espanyol que no actuï com si "tingués majoria absoluta" i que substitueixi "la imposició per la negociació".
Dilluns al matí el secretari general de Junts, Jordi Turull, havia anunciat que s'abstindrien en la votació, però va criticar la norma per tenir "un sentit de la propietat que no havia vist mai, d'una manera que la criminalitza". Els juntaires defensen que no s'han desdit d'aquesta posició i insisteixen que els impulsors de la llei poden tornar a presentar-la negociant amb ells, malgrat que ara l'hagin tombat. En declaracions a Catalunya Ràdio, Nogueras ha justificat el canvi del sentit del vot anunciat argumentant que, si s'haguessin abstingut, la llei s'hauria admès a tràmit –arran del canvi d'última hora del PNB i Coalició Canària per facilitar-ho–. "No hem canviat d'opinió. Hem canviat el sentit del vot, que és una altra cosa", ha defensat.
Segons Junts, regular el lloguer de temporada i el d'habitacions a escala estatal suposa una invasió de les competències autonòmiques de la Generalitat. Ara bé, quan el govern d'ERC en funcions va aprovar un decret llei per regular-ho a Catalunya, els juntaires també el van tombar juntament amb el PSC, en una votació a les portes de les eleccions catalanes del 12 de maig. La diputada de la CUP Laia Estrada els hi ha recordat en una publicació a X. L'ANC també ha carregat contra la posició de Junts i els ha acusat d'haver-se oposat a la norma al costat del PP. "Que Junts s'oposi amb el PP a limitar-ne el preu és un fet gravíssim", ha dit l'entitat a X.
Més enllà de la votació d'aquest dimarts, Junts és imprescindible perquè la majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez sumi i el govern espanyol pugui aprovar lleis, començant pels pressupostos del 2025. Junts ja els ha llançat un avís tombant el sostre de despesa i ara amenaça amb no donar-hi suport si el PSOE no compleix els acords d'investidura. ¿Està en perill aquesta majoria? Fonts del govern espanyol treuen ferro a l'episodi d'ahir, que atribueixen a la voluntat de Junts de marcar perfil ara que el PSC governa a la Generalitat i té al davant el congrés on s'haurà de decidir el futur rol de Carles Puigdemont.
"Al final s'imposarà el diàleg", confien aquestes mateixes fonts, que descarten que Junts pugui arribar a fer pinya amb el PP per tirar endavant una moció de censura contra Pedro Sánchez. "Seria un suïcidi polític", opinen. El govern espanyol preveu mantenir contactes amb els juntaires els pròxims dies sobre el sostre de despesa en el segon intent d'aprovar-lo, però avisen que en aquesta negociació concreta "més no poden oferir".
Què deia el text que ha caigut?
El text que van presentar els sindicats pretenia modificar la llei d'arrendaments urbans (LAU) per tancar aquesta escletxa i equiparar els drets dels llogaters de residència habitual als dels llogaters de temporada, que ara en queden exclosos. Un exemple: amb la regulació vigent, als llogaters de temporada no se'ls aplica el topall del lloguer en zones de mercat tens, ni la prohibició de repercutir en l'inquilí la comissió de la immobiliària. La reforma tombada aquest dimarts volia corregir aquesta situació i, a més, establir una presumpció que el pis llogat és la residència habitual, en cas que el propietari no pugui demostrar que l'inquilí en té un altre. Això permetria que, en casos de frau, el contracte pogués tenir una durada d'entre 5 i 7 anys (depenent del tipus de propietari) i que l'inquilí no n'hagués de marxar obligatòriament al cap de pocs mesos.