La legislatura espanyola

Els partits progressistes s’abraonen contra Junts pel lloguer de temporada: "S’està formant un bloc de dretes"

Nogueras diu que sempre ha estat en contra de tramitar la llei i el Sindicat de Llogateres convoca una manifestació davant la seva seu

Barcelona / MadridJunts va votar aquest dimarts amb el PP i Vox per tombar la tramitació del lloguer de temporada que havien impulsat els sindicats de llogaters de l'Estat. La decisió ha fet enfurismar el bloc progressista de la cambra, que s'ha abraonat contra els juntaires per haver impedir el debat d'una norma que vol evitar el frau a la llei de l'habitatge amb aquesta modalitat de lloguer. "S'està formant un bloc de dretes del PP, Vox i Junts que segurament portarà Feijóo a la Moncloa", ha dit el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, des dels passadissos del Congrés aquest dimecres. Rufián ha acusat Junts d'haver fet un "vot miserable", mentre que el PSOE ha criticat la "incongruència" del partit de Carles Puigdemont. Sumar s'hi ha afegit: "Van votar com votava l'antiga Convergència", ha lamentat el secretari primer de la mesa, Gerardo Pisarello, en declaracions a RTVE. Sumar és qui havia defensat el text a la cambra i, segons ha explicat, els van avisar que votarien en contra només tres minuts abans de la votació.

Inscriu-te a la newsletter Gestionar la crisi dels cartells des del carrer CalàbriaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, dilluns al matí el secretari general de Junts, Jordi Turull, havia anunciat que s'abstindrien, però va criticar la norma per tenir "un sentit de la propietat que no havia vist mai, d'una manera que la criminalitza". Els juntaires defensen que no s'han desdit d'aquesta posició i insisteixen que els impulsors de la llei poden tornar a presentar-la negociant amb ells, malgrat que ara l'hagin tombat. En declaracions a Catalunya Ràdio, la seva portaveu, Míriam Nogueras, ha justificat el canvi del sentit del vot anunciat argumentant que, si s'haguessin abstingut, la llei s'hauria admès a tràmit -arran del canvi d'última hora del PNB i Coalició Canària per facilitar-ho-. "No hem canviat d'opinió. Hem canviat el sentit del vot, que és una altra cosa", ha defensat.

Cargando
No hay anuncios

Segons Junts, regular el lloguer de temporada i el d'habitacions a escala estatal suposa una invasió de les competències autonòmiques de la Generalitat. Ara bé, quan el Govern d'ERC en funcions va aprovar un decret llei per regular-ho a Catalunya, els juntaires també el van tombar juntament amb el PSC, en una votació a les portes de les eleccions catalanes del 12 de maig. La diputada de la CUP Laia Estrada els ho ha recordat en una publicació a X.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la votació d'aquest dimarts, Junts és imprescindible perquè la majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez sumi i el govern espanyol pugui aprovar lleis, començant pels pressupostos del 2025. Junts ja els ha llançat un avís tombant el sostre de despesa i ara amenaça amb no donar-hi suport si el PSOE no compleix els acords d'investidura. Està en perill aquesta majoria? Fonts del govern espanyol treuen ferro a l'episodi d'ahir, que atribueixen a la voluntat de Junts de marcar perfil ara que el PSC governa a la Generalitat i té al davant el congrés on s'haurà de decidir el futur rol de Carles Puigdemont.

"Al final s'imposarà el diàleg", confien aquestes mateixes fonts, que descarten que Junts pugui arribar a fer pinya amb el PP per tirar endavant una moció de censura contra Pedro Sánchez. "Seria un suïcidi polític", opinen. El govern espanyol preveu mantenir contactes amb els juntaires els pròxims dies sobre el sostre de despesa en el segon intent d'aprovar-lo, però avisen que en aquesta negociació concreta "més no poden oferir".

Cargando
No hay anuncios

Manifestació a la seu de Junts

A Junts no només li han plogut les crítiques des del bloc progressista al Congrés. El Sindicat de Llogateres, una de les entitats impulsores de la llei, ha carregat contra el partit assegurant que els havien donat la paraula que en facilitarien la tramitació. "No només s'havien compromès amb nosaltres a abstenir-se i deixar-la tramitar, sinó que públicament ho havia fet Turull", ha dit la portaveu, Carme Arcarazo, en declaracions a RAC1 aquest dimecres. De fet, la portaveu ha revelat que tenia una reunió tancada amb Nogueras per parlar de les esmenes a la llei la primera setmana d'octubre. En protesta per la decisió, han convocat una protesta davant la seu de Junts aquest dimecres a les 18.00 hores a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

El lloguer de temporada s'escapa de la llei d'habitatge estatal i ha estat la via que alguns propietaris han trobat per fugir del control dels preus. De fet, d'abril a juny l'oferta d'arrendaments temporals als diferents portals s'havia disparat un 55% a tot Espanya, amb Barcelona com a màxim exponent: quatre de cada deu anuncis a la capital catalana ja són de temporada.

El text que van presentar els sindicats pretenia modificar la llei d'arrendaments urbans (LAU) per tancar aquesta escletxa i equiparar els drets dels llogaters de residència habitual als dels llogaters de temporada, que ara en queden exclosos. Un exemple: amb la regulació vigent, als llogaters de temporada no se'ls aplica el topall del lloguer en zones de mercat tens, ni la prohibició de repercutir en l'inquilí la comissió de la immobiliària. La reforma tombada aquest dimarts volia corregir aquesta situació i, a més, establir una presumpció que el pis llogat és la residència habitual, en cas que el propietari no pugui demostrar que l'inquilí en té un altre. Això permetria que, en casos de frau, el contracte pogués tenir una duració d'entre 5 i 7 anys (depenent del tipus de propietari) i no n'hagués de marxar obligatòriament en pocs mesos.

Cargando
No hay anuncios