Política30/05/2017

Operació per seduir els comuns

Govern i partits accepten mantenir viu el Pacte Nacional tot i avançar en la via unilateral Santamaría acusa Puigdemont de no voler “escoltar” la ciutadania per la consulta

Núria Orriols / Gerard Pruna
i Núria Orriols / Gerard Pruna

BarcelonaAvançar en la via unilateral mantenint oberta la via del referèndum pactat. Sobre aquest difícil equilibri transita l’independentisme, que, després de certificar la negativa bel·ligerant del govern espanyol a negociar, busca la fórmula per mantenir el suport dels comuns també en aquesta nova fase. Una recerca de l’equilibri que explica que, ahir, la que havia de ser la primera reunió de la via unilateral tingués com a principal resultat l’acord per mantenir viu el Pacte Nacional, un fòrum en què l’independentisme sí que comptarà amb la presència de l’espai que representa Ada Colau, ahir absent a la reunió del Palau de la Generalitat, que sí que va comptar amb Podem.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’objectiu és, doncs, dificultar als comuns despenjar-se del referèndum unilateral sense aparèixer com a còmplices d’un PP amb un discurs cada dia més endurit. Per això al Govern van ser molt ben acollides les paraules del líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin, a la sortida de la reunió, quan va defensar la conveniència d’assistir a la trobada convocada per Carles Puigdemont perquè aquest espai “no comporta tancar-ne d’altres”. Un missatge que l’executiu català confia que qualli entre els companys de Fachin al grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot (CSQP).

Cargando
No hay anuncios

Després de la cimera -que va començar puntualment a les cinc amb representants del Govern, Junts pel Sí, ERC, el PDECat, la CUP, Demòcrates, Podem i MES-, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va constatar la voluntat del Govern de parlar amb “tothom” per tenir clars quins són els posicionaments de cadascú un cop el govern espanyol de Mariano Rajoy ha tancat la porta a negociar la consulta. És per això que en els pròxims dies, segons expliquen fonts presents a la cimera, es continuarà la ronda de contactes amb altres actors -patronals, sindicats i agents socials- amb qui el Govern també vol reunir-se abans de fer passos endavant.

A més d’aquestes trobades bilaterals, també es preveu una reunió del Pacte Nacional pel Referèndum la setmana que ve -en què el Govern exposarà que tirarà endavant el referèndum malgrat la prohibició de l’Estat- amb la voluntat de conèixer amb quins suports compta també internament a la plataforma. “Els pròxims dies han de ser de diàleg”, asseguren fonts coneixedores, que admeten que una de les prioritats del Govern és mantenir tant com sigui possible la majoria parlamentària de 83 diputats que dona suport ara a la consulta pactada.

Cargando
No hay anuncios

És per això que, malgrat que no van estar presents a la cimera, els comuns es van convertir en els protagonistes de la tarda. Directament o indirectament, tots els partits hi van fer referència. Tot i que Munté va assegurar que el Govern vol mantenir la “transversalitat” -com Junts pel Sí i la CUP-, va criticar l’espai que lideren Xavier Domènech i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per haver rebutjat la invitació a una cimera en què podrien haver expressat la seva proposta de convocar el Pacte. “No entenem les excuses que han donat per no venir”, va asseverar la consellera, que va constatar que, en definitiva, la cimera de Palau va acabar amb el que els comuns demanaven: el compromís de reunir el Pacte Nacional pel Referèndum.

Ara bé, segons va explicar ahir Domènech en roda de premsa, la formació ja havia demanat la setmana passada reunir el Pacte pel Referèndum i el Govern ho havia rebutjat. D’acord amb la versió de Catalunya en Comú, va haver-hi “diverses peticions” del Pacte Nacional pel Referèndum al president de la Generalitat perquè convoqués aquest espai, i el cap de l’executiu, segons el partit, les va ignorar. Ahir, des dels faristols, tot i que Munté no es va referir explícitament a aquest fet, va reiterar que no li pertoca al Govern convocar el Pacte, sinó que ha de ser la coordinadora d’aquest espai, liderat per Joan Ignasi Elena, la que organitzi la trobada.

Cargando
No hay anuncios

Data i pregunta aviat

Malgrat la mà estesa als comuns i la voluntat de celebrar una nova reunió del Pacte, la consellera de Presidència va ser clara en el compromís del Govern de fixar data i pregunta: “És imprescindible”. Ahir no era el dia per fer-ho, sinó que arribarà, probablement, la setmana que ve, un cop el Govern acabi la ronda de contactes. De fet, la petició que van fer tots els partits independentistes a l’executiu va ser que concretés de seguida el referèndum amb la data i la pregunta: així ho van demanar la secretària d’ERC, Marta Rovira; la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal; la diputada de la CUP Anna Gabriel; Alfons Palacios per part de MES, i el líder de Demòcrates, Antoni Castellà. Tots van coincidir que el Procés s’endinsava en una nova fase després del nou no de la Moncloa i que la voluntat de fer el referèndum era innegociable. Tanmateix, la veu més contundent va ser la d’Anna Gabriel, que va demanar que la pròxima reunió a la quals se’ls convoqui sigui perquè ja hi ha data i pregunta del referèndum fixades. Pel que fa a Podem, sobre el qual se situaven totes les mirades com a representant pròxim als comuns, Albano Dante Fachin va deixar clar que la seva prioritat no és tenir una data i una pregunta per al referèndum, sinó que el Govern expliqui amb quines condicions i garanties està preparant la consulta.

Cargando
No hay anuncios

L’amenaça de l’Estat

Qui segueix pendent dels passos endavant que facin el Govern i els partits independentistes és l’executiu espanyol. Ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va improvisar una compareixença per avisar -abans fins i tot que es produís la reunió a la Generalitat- que l’Estat farà el que calgui per impedir el referèndum. Un objectiu compartit pel nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que ahir es va sumar als populars. Des de Catalunya, PP i Ciutadans provaven també de desacreditar la cimera i donaven per fet que el Procés enfila cap a unes eleccions autonòmiques a la tardor. De moment, després de la setmana frenètica posterior a la conferència de Puigdemont a Madrid, el sobiranisme posa la directa mentre mira de reüll els comuns.