Els partits faran un últim intent a la desesperada per pactar la llei electoral

El rebuig del PSC, el PP i C's a l'aprovació parcial de la llei fa inviable dotar Catalunya d'una autoritat electoral pròpia i deixar per a una segona fase la discussió del sistema de repartiment de diputats

La ponència de la llei electoral ha reprès els treballs vuit mesos després. CRISTINA CALDERER
Marc Colomer
30/01/2015
3 min

BarcelonaÚltim intent dels partits, l'enèsim, ara ja a la desesperada, per mirar de pactar en les pròximes setmanes la llei electoral de Catalunya. Així ho han decidit aquest divendres al matí en la ponència parlamentària de la llei, que ha reprès els treballs després que quedés aturada abans de les eleccions europees. El rebuig del PSC, el PP i C's a l'aprovació parcial de la llei fa inviable dotar Catalunya d'una autoritat electoral pròpia -cal que o PSC, o PP ol C's s'hi sumin per sumar els 2/3 del Parlament necessaris- i deixar per a una segona fase la discussió del sistema de repartiment de diputats, com defensen CiU, ERC i ICV-EUiA un cop constatat el bloqueig pel que fa al sistema. El cert és que les possibilitats que aquest intent de pactar el sistema electoral sigui reeixit, però, tendeixen a 0.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La llei electoral va ser un dels grans objectius de legislatura fixats tant pel Govern com pels grups del Parlament. Les diferències dels partits a l'hora de discutir el sistema de votació pròpiament dit -desbloqueig de llistes, doble urna, circumscripcions i sistema de conversió dels vots en escons- han portat la discussió a una situació de bloqueig. No, en canvi, al voltant de tot allò relacionat amb l'administració electoral, en què el gruix de la feina està feta i pràcticament acordada.

Precisament aquesta situació va fer que Mas i Junqueras acordessin explorar una proposta que ja el 2009 havia posat damunt la taula ICV-EUiA: aprovar la llei de l'administració electoral catalana -autoritat electoral, vot electrònic, transparència, mesures d'estalvi, blocs electorals, règim d'incompatibilitats...- de manera que el 27-S estigui tutelat des de Catalunya i aïllar per a una segona fase la discussió del sistema. L'intent, però, ha resultat fallit, per la negativa del PSC, però també de PP i C's, a aprovar una norma que no impliqui un nou sistema. Per aprovar-la calen dos terços del Parlament, 90 diputats. CiU, ERC i ICV-EUiA en sumen 84 -87 si hi afegim la CUP, que no ha assistit a la reunió de represa de la ponència.

Debat encallat

El cert, però, és que els grups admeten que les possibilitats d'acord en allò que fa referència al sistema electoral són pràcticament inexistents. De fet, aquest és el motiu que esgrimeixen CiU, ERC i ICV-EUiA per apostar per la llei de l'administració electoral, al marge del sistema. Malgrat la negativa inicial, confien que un cop hi hagi una proposta d'articulat redactada, els socialistes tindran molt difícil despenjar-se'n. Perquè només l'administració electoral per si mateixa ja implica un estalvi que CiU, ERC i ICV-EUiA calculen que podria superar els 3 milions d'euros, enduriria el règim d'incompatibilitats, introduiria el vot electrònic i flexibilitzaria els blocs electorals, entre altres avantatges.

Entretant, els socialistes argumenten que no té sentit aprovar la llei sense el que és realment rellevant: la fórmula per convertir els vots en diputats. Catalunya és la única comunitat autònoma espanyola que no té llei electoral pròpia. Es regeix per la llei espanyola.

Ara els grups repassaran un per un els deu títols de la llei, un dels quals el sistema. Els ecosocialistes han defensat la possibilitat que s'aprovi la llei de l'administració electoral i també el desbloqueig de les llistes amb l'actual sistema, de manera que els electors podrien marcar amb una creueta el vot preferent, és a dir que els electors tindrien el poder de modificar amb el seu vot l'ordre de la llista proposat pels partits. Una proposta que han vist amb bons ulls CiU i ERC, però no els altres partits, que insisteixen que si no es modifica el sistema de dalt a baix per canviar la relació entre l'elector i l'elegit, no cal posar-s'hi. La ponència es reunirà els divendres al matí i incorporarà en els seus treballs també la Iniciativa Legislativa Popular sobre la llei electoral de Ciutadans pel Canvi, que CiU i ICV veuen com un nou element de pressió per forçar als socialistes a moure's.

stats