El català a les aules

Els partits ajornen de nou la reforma de la llei de política lingüística

S'havien compromès a aprovar el canvi normatiu la setmana que ve però segueixen sense acord

BarcelonaLa reforma de la llei de política lingüística pactada per Esquerra, Junts, el PSC i els comuns continuarà al congelador. Segons diverses fonts parlamentàries consultades per l'ARA, encara no hi ha un nou pacte tancat sobre com ha de ser la norma, i els grups s'han donat quinze dies més per afavorir el consens. La primera conseqüència directa és que la reforma no s'inclourà en l'ordre del dia del pròxim ple del Parlament, fixat per a la setmana que ve. Un ordre del dia que ja ha quedat definit en la reunió de la junta de portaveus que s'ha celebrat aquest dimecres a la cambra. Per tant, els canvis legislatius sobre la llengua per mirar d'esquivar la sentència del 25% hauran d'esperar encara una mica més.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les formacions polítiques es van comprometre a tancar un pacte per poder aprovar la modificació de la llei en el plenari dels dies 28 i 29 d'abril –en un sol debat, tramitant-la per lectura única– i acabar així amb la polèmica que ha generat la reforma: Junts es va despenjar del pacte després que les entitats pro llengua critiquessin el contingut de la reforma, ja que refermava el català com a llengua vehicular a l'ensenyament però alhora situava el castellà també com a llengua "emprada". La CUP des del primer moment s'ha mostrat en contra de l'acord dels quatre partits. Des de llavors els grups intenten refer el consens però, per ara, no se n'han sortit.

Cargando
No hay anuncios

La polèmica generada ha tensat un cop més les relacions entre els socis de govern: ERC ja va protestar enèrgicament el dia que Junts va fer marxa enrere del pacte subscrit. Fonts republicanes consultades per l'ARA asseguren que s'avenen a ajornar de nou l'aprovació de la reforma si això és per "facilitar l'acord i trobar el consens necessari", però recorden que és una qüestió amb la qual s'ha de procedir amb "urgència". Fonts de JxCat expliquen que s'han mostrat partidaris de no portar encara el tema a votació perquè cal més "marge" per "reunir-se amb tothom" i tenir una posició comuna. Sigui com sigui, ERC, el PSC i els comuns podrien aprovar la reforma sense els vots de JxCat, però ara mateix aquest escenari no està sobre la taula.

Les dificultats

Els partits han d'aconseguir acordar un nou text –a través d'esmenes– que aconsegueixi quadrar el cercle: sumar les entitats com Òmnium i Plataforma per la Llengua a la reforma de la llei de política lingüística i a la vegada mantenir a l'equació el PSC, que defensa la immersió lingüística però també complir la sentència que obliga el Govern a fer el 25% de classes en castellà. En les últimes tres setmanes, les quatre formacions polítiques han mantingut converses, també amb les entitats pro llengua, sobre què fer, però ara mateix segons les fonts consultades encara no hi ha res tancat. S'han donat uns quinze dies més, apunten els consultats. El president, Pere Aragonès, s'ha mostrat partidari que el consens inclogui el PSC en tots els casos, ja que insisteix que el català no pot ser només una qüestió d'independentistes; mentre que Junts ha dit que només serà dins l'acord si també és avalat per les entitats pro llengua.

Cargando
No hay anuncios

La primera negociació sobre aquest canvi normatiu, de fet, es va fer sota la pressió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que demanava a l'executiu que notifiqués quines accions havia dut a terme per complir amb les resolucions judicials. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va aportar davant el tribunal la reforma presentada per Esquerra, Junts, el PSC i els comuns el 25 de març passat, malgrat que es tractava només d'una proposició de llei encara sense tramitar –el pacte s'havia presentat just el dia abans– i que el consens va durar poques hores. El TSJC encara s'ha de pronunciar sobre si considera que la reforma compleix o no la sentència d'introduir el castellà a les escoles, però ja hi ha hagut entitats –com una associació de guàrdies civils– que han demanat l'execució forçosa de la resolució judicial perquè consideren que el Govern l'està ignorant.

Cargando
No hay anuncios

Més oposició

Els quatre partits impulsors de la reforma es troben entre la pressió d’aquells que consideren que el canvi legislatiu és pur maquillatge –bàsicament els grups de la dreta–, però també d’aquells que ho veuen com un atac a la immersió i que exigeixen no tocar ni una coma de la normativa actual. Entre els segons hi ha la plataforma Pública i Català (PIEC), que s’ha presentat en societat aquest mateix dimecres. Integrada per organitzacions sindicals com l'USTEC, la Intersindical, el SEPC, la COS, la CGT i l’aFFAc, s’han donat a conèixer des del Parlament amb el suport de la CUP, i la seva primera demanda és la "retirada immediata" de la reforma. Per a ells, la solució passar per "desobeir" la justícia i que sigui el Govern qui "assumeixi aquestes desobediències". També han convocat una manifestació per al 26 d’abril a Barcelona per protestar contra la reforma. El dia escollit era el que estava previst que es debatés al ple, cosa que finalment no es farà.