Un partit que creix per WhatsApp
La meitat d’alcaldes d’Unió salten a Demòcrates de Catalunya, que comença a organitzar-se al territori
BarcelonaÉs possible que mai 109 vots hagin comportat tantes conseqüències en política catalana. Quan el 14 de juny els militants d’Unió van decidir per aquesta escassa diferència avalar el full de ruta marcat per la direcció -que no parlava d’independència i situava sis línies vermelles per seguir endavant amb el procés-, els dirigents crítics del partit van comprendre que el seu futur tenia més espai fora de les sigles democristianes que no dins. Aquella nit es va acabar de posar el germen de Demòcrates de Catalunya (DC), una escissió d’Unió que es reivindica com a guardiana de les essències del partit fundat l’any 1931 i que està començant a prendre forma com a nova formació amb una estructura moderna i adaptada al segle XXI.
Això passa, segons els seus responsables, per aprofitar la coordinació i el contacte immediat que permeten els grups de WhatsApp a l’hora d’estendre els anomenats “espais demòcrates” arreu del territori. “Són les llavors del que més endavant serà la nostra estructura definitiva”, assenyalen fonts del nou partit. De moment ja hi ha un miler de “voluntaris” -la formació rebutja el terme militant - inscrits, que aniran creixent a mesura que s’acosti el 27-S. Més de la meitat d’alcaldes d’Unió -25 de 48, incloent-hi Matadepera i Masquefa- ja han fet o faran el salt cap a les noves sigles, segons els seus fundadors. “I en només quinze dies”, asseguren. En nombre de regidors, 112 dels prop de 200 que tenen els democristians des de les eleccions del 24-M també han marxat cap al nou espai polític.
Coordinadora nacional
De manera provisional, el partit ha format una coordinadora a nivell català que s’anomena comitè demòcrata nacional -nom molt similar al democratic national committee, encarregat de dirigir l’acció política del Partit Demòcrata nord-americà- i que s’encarregarà de traçar les línies mestres de l’acció política de DC. En formen part els membres que s’asseien al comitè de govern d’Unió -Antoni Castellà, Pep Martorell i Assumpció Laïlla, entre d’altres-, els diputats al Parlament que han decidit no arrenglerar-se amb els oficialistes -Mercè Jou és la més rellevant- i dues figures democristianes com Núria de Gispert i Joan Rigol. “En algunes reunions els hem de frenar i tot, és espectacular com s’han desacomplexat durant els últims anys”, expliquen sorpresos els impulsors de Demòcrates, que ahir van celebrar un acte amb els quadres locals que s’han apuntat al projecte.
La presentació pública del partit va ser el 12 de juny al teatre Barts, però feia unes setmanes que es coïa. Alguns dels seus impulsors, de fet, l’hi van comentar en privat al president de la Generalitat, Artur Mas. “Ens ho va agrair”, sostenen fonts de l’equip fundador. De fet, Mas ha volgut que DC fos a la taula de negociació amb CDC, ERC i les tres entitats del sobiranisme civil per bastir la candidatura transversal per a les eleccions plebiscitàries del 27-S. Els responsables de Demòcrates de Catalunya, segons les fonts consultades, encara no saben quins llocs de la llista per Barcelona -dels designats a Convergència, que els hi cedirà- podran ocupar. “S’ha d’acabar de lligar”, argumenten. Els noms de Núria de Gispert i Joan Rigol sonen amb força per acabar formant part de la candidatura transversal.
‘Crowdfunding’ a la web
No serà fins al congrés fundacional, previst per després del 27-S, que el partit establirà els seus fonaments ideològics. De moment, el que volen els responsables de DC és “fer un partit àgil i transparent”, emmirallant-se en estructures online com les de Podem. L’escissió democristiana té intenció de tirar endavant mecanismes de crowdfunding per finançar-se a mesura que hi hagi necessitats per cobrir -campanyes, per exemple- i que apareixeran a la pàgina web “amb total transparència”, segons expliquen a la sala de màquines.
De confluències amb altres partits, de moment, els responsables de DC no en parlen. “Això tocarà després del congrés fundacional”, diuen a la coordinadora nacional. Els dirigents de CDC, que sempre han mantingut línia directa amb els fins fa poc crítics interns d’Unió, observen “amb interès” la plataforma, segons els seus impulsors. En tot cas, l’escissió democristiana no es penedeix del pas que han fet, i més veient la bel·ligerant campanya contra Junts pel Sí de la cúpula afí a Josep A. Duran i Lleida.