Política21/12/2015

El PP guanya a Espanya, però no té assegurat governar

Quatre anys després de la seva majoria absoluta, Rajoy no suma ni tan sols amb Ciutadans, que queda molt per sota de les expectatives. A Catalunya guanya En Comú Podem i Esquerra queda segona

Isidre Estévez
i Isidre Estévez

BarcelonaEl PP ha guanyat les eleccions, l'època del bipartidisme s'ha acabat, i qui vulgui formar govern a Espanya haurà de pactar a múltiples bandes. Són els titulars d'unes eleccions marcades per la voluntat reformista d'una majoria dels ciutadans, que han apostat de forma contundent pel canvi. Les eleccions més incertes de la democràcia no només han donat com a resultat el parlament més divers de la història recent espanyola, sinó també un govern de molt difícil gestació perquè PP i Ciutadans no sumen, però el PSOE i Podem tampoc.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les urnes s'han buidat, els electors han parlat i Espanya té al seu davant una legislatura històrica i complexa. El Congrés dels Diputats que es formi al gener no tindrà res a veure amb cap dels constituïts des del 1977. Fa quatre anys el PP va guanyar les eleccions amb 186 diputats, una majoria absoluta que li ha permès governar quatre anys sense suports i, sovint, amb tota la resta de partits en contra. Aquest Congrés on el PP ha imposat la seva voluntat a tothom, legislant sense buscar acords i menystenint el parlament, és ja història. El 20-D no només ha posat fi al bipartidisme, amb un Congrés dels Diputats amb quatre grans grups parlamentaris, sinó també a una manera d'entendre la política que entén el pacte com una debilitat. A partir d'ara, a Espanya, el pacte és una necessitat. I aquesta nit electoral el pacte que ha de permetre formar govern és un misteri. Que caldria pactar se sabia, però que el pacte hauria de ser múltiple no ho contemplava ningú.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy no suma, Sánchez tampoc

La sorpresa l'ha donat no només un PP que amb 123 diputats confirma el seu pitjor malson, sinó també uns Ciutadans que amb 40 diputats han punxat de forma notable. Les bones perspectives de Ciutadans, a qui algunes enquestes arribaven a situar en segona posició, feien suposar que un pacte entre Rajoy i Rivera permetria als populars formar govern sense problemes. Però això no podrà ser. Els pobres resultats de tots dos, molt per sota del que es preveia, fan impossible que Rajoy formi govern només amb el suport de Rivera (tots dos sumen 163 diputats, 13 per sota de la majoria absoluta). Però tampoc un pacte entre el PSOE (90 diputats)90 diputats) i Podem (69) 69) seria suficient per formar govern (tenen, entre tots dos, 159 diputats). Tant l'opció conservadora com la progressista necessiten més suports, la qual cosa vol dir que caldrà un pacte a múltiples bandes.

Cargando
No hay anuncios

És aquí on entren en joc formacions com Esquerra Republicana (9 diputats), Democràcia i Llibertat (8) o el PNB (6). Són partits que tradicionalment han donat suport a diferents governs del PP i del PSOE i que podrien tornar a jugar un paper clau en el nou Congrés. Un paper paradoxal, ja que tant ERC com DL han assegurat que van al Congrés amb un objectiu ben diferent del que havien tingut durant la Transició: negociar la desconnexió entre Catalunya i Espanya. Ningú no esperava que els seus diputats fossin necessaris per formar majories, però la gestió postelectoral d'aquest 20-D podria donar als diputats independentistes catalans un protagonisme que no buscaven. Amb les dades a la mà, qualsevol pacte a Espanya podria passar pels sobiranistes catalans.

A Catalunya s'imposa el sobiranisme

Cargando
No hay anuncios

Han passat només dos mesos des que Catalunya sí que es Pot obtingués uns resultats molt dolents el 27-S i En Comú Podem ha fet història aquest diumenge. De la mà d'Ada Colau i jugant la carta no només de la renovació política sinó també del reconeixement nacional de Catalunya i el dret a organitzar un referèndum, En Comú Podem ha aconseguit 12 dels 47 diputats en joc.

Sumant els 12 diputats d'ECP als 9 diputats d'Esquerra i als 8 de Democràcia i Llibertat, Catalunya envia al Congrés 29 diputats favorables al dret a decidir. En el camp independentista, el guanyador és Esquerra Republicana, que ha obtingut uns resultats històrics en unes eleccions generals, triplicant la seva representació. Democràcia i Llibertat, en canvi, ha reculat, després que CiU guanyés els comicis ara fa quatre anys. En el camp unionista, el primer és un PSC que s'enfonsa al seu mínim històric (8 diputats), seguit de Ciutadans (5), empatat amb un PP marginal (5 diputats). Pel que fa a Unió quedarà fora del Congrés, dos mesos després de quedar també fora del Parlament.