FINANCES
Política13/11/2016

La partida per al referèndum facilita el primer ‘sí’ de la CUP als comptes

El consell polític accepta admetre a tràmit els pressupostos però no es compromet a aprovar-los

Laia Vicens
i Laia Vicens

Artés (bages)Els pressupostos per al 2017 que el departament d’Economia i la CUP han negociat les últimes setmanes s’admetran a tràmit i, aquest cop sí, es debatran al Parlament. No hi va haver sorpreses, doncs, en el consell polític de la CUP, que ahir va decidir a Artés i per un ampli consens -44vots a favor, 8 en contra i 7 abstencions- permetre que el projecte pressupostari es debati en seu parlamentària. Fa tot just cinc mesos la CUP va bloquejar els comptes del 2016 en presentar, com la resta de l’oposició, una esmena a la totalitat. Ara, però, la partida per al referèndum que ha garantit el Govern és un motiu suficient per deixar que els pressupostos per a l’any que ve superin el primer tràmit parlamentari.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, per a la CUP, aquest inicial no és, en cap cas, un aval definitiu als comptes de la conselleria que lidera Oriol Junqueras. “No és un als pressupostos, és un perquè comenci el debat tant al Parlament com al carrer”, va deixar clar la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que també va insistir que els comptes preacordats amb el Govern “no són ni seran mai” els pressupostos de la CUP. Per això, dels deu diputats anticapitalistes, només dos -només els necessaris- votaran a favor d’iniciar el tràmit i vuit s’abstindran.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta decisió suposa un punt d’inflexió en les relacions entre Junts pel Sí i la CUP, just ahir, un any després que els anticapitalistes oficialitzessin el segon no a Artur Mas en el debat d’investidura. Què ha canviat des del juny perquè la CUP accepti ara admetre els comptes? Els negociadors, tant des del Govern com des de la CUP, admetien fa dies que les converses eren bàsicament “polítiques” i no econòmiques. Ahir Reguant va indicar que la partida per al referèndum (com va avançar l’ARA, n’hi haurà una d’explícita i una de no explícita per garantir la votació encara que el Tribunal Constitucional tombi els comptes) ha sigut “l’element desllorigador que al juny no estava sobre la taula”. “És l’element central que fa que entenguem que la legislatura avança”, va dir Reguant, que juntament amb Benet Salellas ha liderat les converses per als pressupostos. La diputada va avisar que el referèndum es farà “malgrat les polítiques repressives de l’Estat i les polítiques immobilistes de certs sectors del país”.

Crítiques de l’oposició

Cargando
No hay anuncios

Precisament que els pressupostos incloguin partides per fer el referèndum ha sigut la principal crítica de l’oposició. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va retreure al Govern que elabori uns pressupostos “només per acontentar la CUP”, mentre que des del PSC Eva Granados també va acusar els anticapitalistes d’“oblidar-se dels catalans” per “parlar només” d’independència i no batallar més pel flanc social. Un retret que també apunten a ICV-EUiA, que consideren “insuficients” els pressupostos, segons la coordinadora Marta Ribas.

De fet, per a la mateixa CUP els capítols socials dels pressupostos són millorables. “Hi ha una millora de finançament, tot i que encara és insuficient”, va admetre Reguant. El debat al consell polític d’ahir es feia a partir del document intern A la cruïlla de les tres erres (en relació a la ruptura, revertir les retallades i redistribuir la riquesa), que recollia algunes mesures acordades amb el Govern. Per exemple, s’eliminarà la deducció addicional del tram autonòmic d’1,5 punts de l’IRPF per la compra d’un habitatge a les rendes superiors a 30.000 euros, i es crearà un impost mediambiental per substituir la taxa nuclear suspesa pel TC, així com un tribut a les begudes ensucrades. A més, i per seduir els cupaires, el Govern va buscar fórmules per gravar les grans fortunes sense haver de tocar l’IRPF com volia la CUP. L’eina, encara per concretar, és un impost que afectarà les empreses que tinguin habitatges, embarcacions i aeronaus sense activitat productiva. Segons va admetre Reguant, és la “primera pedra” de l’impost de les grans fortunes. “El que hi ha no és tot el que hi hauria d’haver, no renunciarem a continuar negociant el que té tot el sentit del món: gravar més les rendes altes”, va afirmar.

Cargando
No hay anuncios

Marcar perfil a les comissions

Tot i que els comptes del 2017, com els anteriors, no toquin l’IRPF, la CUP permetrà tramitar-los. Amb el primer match ball salvat, la negociació se centrarà ara en el debat en comissió, en què els anticapitalistes volen esgarrapar algun compromís més del Govern, fent pinya amb altres grups d’esquerres, sobretot pel que fa al capítol d’ensenyament i de serveis socials.

Cargando
No hay anuncios

La decisió crucial, en mans de les assemblees, serà dir -cap al gener o el febrer- si aproven definitivament els comptes del Govern, un debat que no fa ni un any l’esquerra anticapitalista ni s’arribava a plantejar. La convocatòria d’un referèndum al setembre defineix el nou escenari polític català.