Parlon: “El PSC té un problema amb el PSOE pel dret a decidir”

L’alcaldessa qüestiona la negació d’una consulta legal

Núria Parlon (alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet), Gerardo Pisarello (primer tinent d’alcalde de Barcelona) i Dolors Sabater (alcaldessa de Badalona), a l’acte d’ahir.
Ara
14/03/2016
2 min

BarcelonaNúria Parlon és un dels valors més sòlids que té el PSC, un nom propi del poder municipal que encara conserven els socialistes catalans a l’àrea metropolitana de Barcelona. Però l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet -a qui molts dibuixen un paper rellevant en el futur del partit si decideix fer un pas endavant- manté un discurs propi que s’allunya del rumb fixat a la seu del carrer Nicaragua i al quarter general del PSOE. Ho va demostrar aquest diumenge quan va admetre que el PSC “té un problema amb el PSOE en relació amb el dret a decidir”. En una sessió del cicle de debats organitzat per Òmnium Cultural aquest cap de setmana a Badalona -ahir s’analitzava el paper del municipalisme en el procés sobiranista català-, Parlon va lamentar que s’hagi frustrat sistemàticament “l’oportunitat” d’una consulta legal a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un debat compartit amb Gerardo Pisarello -primer tinent d’alcalde de Barcelona- i Dolors Sabater -alcaldessa de Badalona-, Parlon va dir que la consulta legal ja s’hauria d’haver celebrat perquè, al seu parer, és “una necessitat que tenia la ciutadania o el poble català” d’expressar la forma en què vol relacionar-se amb la resta de l’Estat. L’alcaldessa de Santa Coloma, que és viceprimera secretària del PSC, va lamentar que en els últims anys s’hagi impedit un referèndum pactat apel·lant a una “legalitat estàtica”. “L’alta política ha capitalitzat o segrestat la pluralitat de veus”, va defensar Parlon durant el col·loqui, en desacord amb el fet que s’hagi frustrat la “capacitat de reflexionar” a Catalunya i Espanya. “Necessitem que el PSOE entengui que el dret a decidir és una necessitat d’enfortiment democràtic”, va raonar l’alcaldessa socialista.

Després de recalcar que la seva aposta política es fonamenta en una relació entre Catalunya i Espanya que no impliqui la “ruptura”, Parlon va argumentar que el camí més vàlid per als catalans és treballar per aconseguir una “consulta legal”. Segons el seu punt de vista, la defensa d’un referèndum pactat és la millor solució per superar “les posicions enrocades”. A preguntes del públic que va participar en el debat promogut per Òmnium Cultural, Parlon va admetre, però, que dins del partit no és majoritari el sector que creu que el PSC “ha de tenir una identitat pròpia al PSOE i no diluir el dret a decidir en el programa”. Tanmateix, va puntualitzar que hi ha “veus que com a mínim dibuixen interrogants”, entre les qual va citar, a escala estatal, la del dirigent basc Odón Elorza.

No és la primera vegada en les últimes setmanes que apareixen reflexions crítiques sobre l’estratègia dels socialistes. Quan Pedro Sánchez va firmar amb Albert Rivera, líder de Ciutadans, l’acord previ al debat d’investidura, l’ARA ja va recollir l’esmena de dirigents que advertien que l’aliança amb Ciutadans abocava el PSC a “perdre l’espai de catalanitat” que el partit sempre havia aglutinat.

stats