"Un nou atac al parlamentarisme i a la llibertat d'expressió": les reaccions a la sentència del TSJC
Cs i el PSC veuen la condemna dels exmembres de la mesa com la conseqüència de "saltar-se la llei"
BarcelonaUn any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per haver permès la tramitació de les lleis de desconnexió al Parlament és una "barbaritat" i una "injustícia". La sentència contra quatre dels membres de la mesa del Parlament del 2017, dictada aquest dilluns pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha estat valorada per l'independentisme com l'enèsim exemple de la causa general contra l'independentisme. "Un nou atac al parlamentarisme i a la llibertat d’expressió", ha resumit l'actual president de la cambra catalana, Roger Torrent. "Debatre, parlar i discutir lliurement qualsevol tema en seu parlamentària no és un delicte, és un dret", ha reivindicat en un tuit, on ha traslladat "tot el suport" per als quatre condemnats: els exvicepresidents del Parlament Lluís Corominas i Lluís Guinó, l'exsecretària primera Anna Simó, l'exsecretària quarta Ramona Barrufet.
Guinó encara és diputat de JxCat, i la formació postconvergent espera que pugui mantenir el seu escó perquè la sentència no és ferma (hi cap recurs al Tribunal Suprem). Així ho ha afirmat en roda de premsa la portaveu del partit, Elsa Artadi, que ha estat qui ha titllat la sentència de "barbaritat". Segons ha argumentat, els membres de la mesa van fer la "seva feina" de "permetre el debat democràtic", i són els jutges que els condemnen els que haurien d'acabar inhabilitats. "Només fan més justa la causa de la independència", ha conclòs. Per a la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, el que demostra un cop més la resolució judicial és que hi ha una "causa general contra l'independentisme". "És una nova mostra d'injustícia", ha afirmat des de la seu republicana, afegint que el tribunal hauria d'haver decidit l'absolució. "És una nova aberració democràtica", ha insistit.
L'exdiputada de la CUP, Mireia Boya, absolta del delicte de desobediència en la mateixa causa contra els membres de les mesa, ha deixat clar que no li satisfà el veredicte. "No puc estar contenta amb la sentència, condemnen als meus companys per permetre el debat de dues lleis que jo vaig signar i entrar a registre. Ells, desobediència i Carme Forcadell, 11 anys de presó. La parcialitat de la justícia és aquí", ha escrit a Twitter. "El TC no té legitimitat per dir a cap diputat què pensar, què debatre, què aprovar. La irregularitat democràtica és que l’advertiment il·legítim hagi comportat presos i exiliats polítics", ha afegit.
A la mateixa xarxa social, la CUP ha reclamat "l'absolució de totes les membres de la mesa del Parlament" i "l'amnistia total de totes les represaliades polítiques". La CUP ha afirmat posteriorment en un comunicat que "la sentència absolutòria a l'exdiputada de la CUP-CC Mireia Boyano pot amagar la realitat d’un procés judicial que s’ha allargat més de dos anys i que mai no hauria d’haver-se donat" i que "forma part d’una causa general contra l’independentisme i és un procés clarament polític". "No hi ha procediments equivalents en relació a aquells que són contraris a l’exercici del dret a l’autodeterminació ni a l’expressió de les idees que s’hi troben vinculades, fet que demostra un posicionament clar de l’aparell repressiu estatal en contra del dret a l’autodeterminació i les seves expressions", han ressaltat els cupaires en el comunicat.
Torra i Puigdemont agraeixen la tasca als membres de la mesa condemnats
Els expresidents de la Generalitat Quim Torra i Carles Puigdemont han expressat el seu suport als membres de la mesa condemnats a 20 mesos d'inhabilitació. Torra ha dit Twitter que Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet van complir amb el seu deure i els ha donat les gràcies "en nom de la democràcia i del parlamentarisme". "Persistirem en el camí de la llibertat i de la república catalana", ha afegit.
Puigdemont ha agraït la tasca als exmembres de la Mesa i ha deplorat que "la repressió continua, però cada vegada pren formes més aberrants". "Es condemna la mesa d'un Parlament per fer precisament de Parlament", ha lamentat.
Les crítiques a la justícia també han arribat des de les entitats sobiranistes. El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat arran del judici de l'1-O, ha denunciat que "l'atac al parlamentarisme apuntala l'Estat d’excepcionalitat permanent" arran de la sentència del TSJC contra els membres independentistes de la mesa del Parlament. "Davant l'al·lèrgia al debat democràtic i d'una altra sentència vergonyosa: Més determinació, unitat i solidaritat", ha reblat Cuixart, que ha conclòs el seu missatge a Twitter reclamant l'amnistia.
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha lamentat unes "condemnes penals per permetre el debat en un parlament democràtic". "Aquesta és l’Espanya del segle XXI. Es poden utilitzar altaveus institucionals per fer discursos racistes o protegir la monarquia però no per parlar de l’autodeterminació", ha dit a Twitter. En la mateixa línia, l'ANC ha constatat que la condemna "no és pròpia d'una democràcia avançada". A través d'una tuit, l'entitat ha denunciat que els exmembres hagin estat inhabilitats i multats "per haver permès la llibertat d'expressió i la iniciativa legislativa dels parlamentaris".
"No diran que no els vam avisar"
Al flanc constitucionalista, per contra, la sentència s'ha vist com una conseqüència lògica de la desobediència al marc legal. Tant Cs com PSC han coincidit en el diagnòstic i en recordar que ja van avisar que l'actuació sobiranista al Parlament el 2017 tindria conseqüències penals. "No diran que no els vam avisar", ha assegurat el diputat de Cs i vicepresident segon del Parlament, Joan García, després de conèixer el veredicte del TSJC . "Saltar-se les lleis i intentar liquidar el nostre marc de convivència té conseqüències", ha dit.
En una línia molt semblant, la vice primera secretària del PSC, Eva Granados, ha afirmat que la inhabilitació és la "conseqüència" d'haver "perpetrat una violació de les lleis". "Els membres del PSC de la mesa i de la junta de portaveus vam intentar per totes les vies que, en aquella legislatura negra, no es travessessin les línies de la legalitat i vam advertir de les conseqüències. [...] Aquells que sabien que se saltaven la llei i, tot i això, tiraven endavant, en reben les conseqüències", ha afirmat, i ha desitjat que la cambra catalana no es trobi "mai més en aquesta tessitura". Els comuns, per la seva banda, han mantingut silenci durant tot el dia i, a diferència de la sentència condemnatòria per sedició contra els líders del Procés, aquesta vegada no han expressat la seva solidaritat als membres de la mesa.