Parlament

El Parlament vol tornar a l'hemicicle en el pròxim debat d'investidura

La mesa ha fet la petició al Procicat i està a l'espera de la seva aprovació

Sessió de constitució de la XIII legislatura a l’auditori del Parlament de Catalunya  el 12 de març.
13/04/2021
3 min

BarcelonaL'hemicicle del Parlament fa setmanes que està a les fosques. Les portes no estan tancades amb clau, però no es pot entrar a la sala de plens. En canvi, l'auditori continua gairebé igual que en l'última investidura fallida de Pere Aragonès, mantenint la taula i el faristol improvisats. Potser, però, en el pròxim ple es capgiraren de nou els papers: els diputats, a l'hemicicle, i l'auditori, a les fosques. Segons fonts parlamentàries, la mesa del Parlament va enviar ara fa uns dies una proposta al Procicat perquè els plens es puguin fer a l'hemicicle amb tots els diputats. Una petició que el Procicat està analitzant, segons confirmen fonts de l'organisme. Amb el seu aval, la cambra no només espera que la pròxima investidura sigui a l'hemicicle, sinó que hi tinguin lloc tots els plens de la legislatura, amb la presència de tots els diputats que ho vulguin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident de la cambra Roger Torrent va decidir ara fa unes setmanes que el ple de constitució s'havia de fer a l'auditori per respectar l'aforament del 30% que recomanava Salut. Ara, però, les condicions han canviat, i com en el cas dels teatres i altres recintes tancats, es permet que s'arribi al 50%. I això ha obert la porta de l'hemicicle. Concretament, s'aposta per utilitzar totes les localitats, incloses les cadires del públic, perquè els diputats respectin les distàncies. Un seient sí i un no, igual que en els espectacles culturals. El Parlament ho desgrana de la forma següent: 67 diputats podrien seure als escons, 48 al públic i 14 a les llotges. A més, els membres de la mesa podrien seure als seus llocs habituals afegint-hi unes mampares de separació i la cambra es guarda el comodí de col·locar cadires darrere del públic. A més d'això, fa poc s'hi ha instal·lat un sistema de renovació de l'aire.

L'auditori de la cambra durant el segon debat d'investidura de Pere Aragonès
L'hemicicle del Parlament en una imatge d'arxiu

Costos addicionals

De moment, tots els membres de la mesa ho veuen amb bons ulls per dos motius: retornar el simbolisme a la institució, aprofitar els sistemes de votació electrònica que sí que té l'hemicicle i eliminar els costos addicionals que suposa fer-ho a l'auditori. Aquestes despeses consisteixen en el lloguer d'un equip de càmeres, llums i so cada vegada que hi ha un ple, ja que l'auditori no està equipat per fer directes, mentre que l'hemicicle sí. Uns costos que segons fonts parlamentàries són insostenibles: els tres plens que s'han fet fins ara han costat 150.000 euros. Pel de constitució es van llogar els equips tres dies abans de la sessió –s'havien d'instal·lar i provar– i la factura va pujar a 49.400 euros. Gairebé un mes després, es van utilitzar de nou en els dos plens d'investidura, tot i que es van llogar pel doble de dies i encara va ser més car: 84.669 euros. I a tot això s'hi ha de sumar la compra de la tribuna on s'asseu la mesa, que va costar 18.000 euros. A més, les mateixes fonts admeten que davant la dicotomia de Borràs de convocar el segon ple d'investidura en diumenge o en dimarts (en funció de si es considerava que havien de passar dos dies útils o dos dies naturals des de la primera votació), el fet que els treballadors del Parlament haguessin de cobrar pagues extres si es feia en festiu, també va ajudar a decantar la balança cap al dimarts.

stats