El Parlament es tornarà a reunir el 3 de maig amb la incògnita de la llei de la presidència
Els grups preveuen que no arribarà a temps i s'haurà de votar en un altre ple
BarcelonaEl Consell de Garanties Estatutàries (CGE) dictaminarà aquesta setmana sobre la legalitat de la reforma de la llei de la presidència, amb la qual JxCat pretén investir Carles Puigdemont. Aquest serà un dels últims tràmits abans de la votació final per lectura única. Segons diverses fonts parlamentàries, el més probable és que durant la setmana que ve s'enllesteixi el redactat final de la reforma (encara que el CGE hi hagi dictaminat en contra), però que la votació no es faci en el ple del dijous 3 de maig, que aquest dimarts han acordat convocar la mesa i la junta de portaveus.
Dijous s'acaba el termini perquè respongui el CGE. Un cop es rebi el dictamen la mesa obrirà un període d'esmenes per als grups parlamentaris que no anirà més enllà dels tres dies hàbils. Per tant, entre dimarts i dimecres de la setmana que ve, la reforma de la llei hauria enllestit tots els tràmits parlamentaris. Per afegir-la a l'ordre del dia del ple caldria una nova reunió de la mesa per admetre a tràmit les esmenes i una reunió de la junta de portaveus o bé una votació a l'hemicicle a través de l'article 81.3 del reglament. Així doncs, per calendari, la llei podria debatre's el 3 de maig, però fonts sobiranistes prefereixen ser cautes.
JxCat va presentar al mes de febrer en solitari una proposició de llei perquè la llei de la presidència preveiés la investidura a distància. Una via per poder tornar a investir Carles Puigdemont, que no està exempta de dubtes dins el sobiranisme. De fet, si el govern espanyol recorre al Tribunal Constitucional (TC), la llei podria quedar suspesa abans que es pogués fer servir per investir Puigdemont a distància.
Des de Junts per Catalunya insisteixen que aquesta reforma serà suficient per investir Puigdemont a distància i descarten que també s'hagi de reformar el reglament. "És en la llei de la presidència i no en el reglament és on s'explica tot el procediment de la investidura", ha remarcat el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, des de la sala de premsa del Parlament.
Pascal: "Puigdemont mai ha deixat de ser el candidat"
La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha insistit en la reforma de la llei de presidència per "poder investir" Carles Puigdemont perquè "mai ha deixat de ser el candidat", i ha afegit que es resisteix a pensar que la reforma d'aquesta llei "no és viable ni possible". En una entrevista a Ràdio 4 ha reconegut, això sí, que el fet que el president a l'exili tingui un procés judicial obert "no facilita les coses". Davant l'"eventualitat" d'haver d'escollir un altre candidat, ha explicat que s'hauria de parlar i arribar a un acord en el si de JxCat, on ha reconegut que hi ha "gent molt diferent" i un posicionament "més pragmàtic" i un altre de "més legitimista".
Pascal ha rebutjat l'escenari d'eleccions, que ha afirmat que si arribés seria "eminentment culpa de l'Estat", però "també" dels independentistes. "Si és perquè no som capaços de posar-nos d'acord, alguna cosa deurem haver fet", ha dit. En canvi, ha declarat que si no es deixa fer el que ha dit que sí que permeten el reglament i la llei de presidència que en resulti, serà el l'Estat qui "haurà de donar explicacions".
Pascal també ha posat també sobre la taula que el Procés ha demostrat que s'ha de tenir "flexibilitat, cedir", i que la fortalesa ha vingut sempre de fer les coses "junts" i no assumir posicionaments "maximalistes". Finalment, ha afirmat que espera que el govern espanyol segueixi el "mateix criteri" que amb Puigdemont i es mantingui el "sentit comú" no impugnant el vot delegat de Toni Comín.