El Parlament torna a l'eix esquerra-dreta

El PSC recupera els seients de l'esquerra de l'hemicicle i Junts torna a la dreta, lloc històric de CiU

La presidenta del Parlament, Anna Erra, i les vicepresidentes Alba Vergés i Assumpta Escarp.
2 min

BarcelonaPer evitar corredisses per l’hemicicle i curses per ocupar els despatxos, el Parlament ha distribuït aquest dimarts els llocs de cara a la sessió constitutiva del 10 de juny, quan se n’escollirà la nova presidència. La mesa sortint ha traslladat una proposta als grups després d'escoltar les seves preferències i, a falta que la ratifiquin, hi ha canvis en la distribució al saló de plens dels vuit partits que van obtenir representació a les eleccions del 12 de maig: després de passar-se uns anys a la dreta de l'hemicicle, el PSC torna a la meitat esquerra, on històricament s’havia assegut abans dels anys àlgids del Procés. La compartirà amb ERC, la CUP i els comuns, que recuperen l’espai on tradicionalment s’asseien els diputats d’ICV. En canvi, Junts s'asseurà a la banda dreta de l’hemicicle, a les mateixes files on en el seu moment s’asseien els diputats de CiU, una localització que, segons fonts del partit, han triat per mantenir visibilitat i no perquè volguessin ser a la dreta de la cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, des de Junts insisteixen que s'han "quedat sols" a l'hora de defensar que l'hemicicle es distribuís com la passada legislatura en funció de l'eix nacional. Una distribució que hagués estat possible si Esquerra hagués triat estar a la dreta, però els republicans volien ser als escons de l'esquerra. Ara, per darrere els diputats juntaires, hi haurà el PP, que sí que volia ser a la dreta, i l’extrema dreta de Vox, que no ha expressat cap preferència en particular, i d'Aliança Catalana.

Es podrà ajustar en el futur

El nou Parlament es distribueix seguint l’eix dreta-esquerra després d’unes legislatures on havia prevalgut l’eix nacional: des del 2015, Junts, Esquerra i la CUP seien junts a la banda esquerra de l’hemicicle i havien anat canviant de fileres depenent de qui havia liderat el Govern. El PSC, els comuns, el PP, Vox i Cs (ara fora de la cambra) s’asseien a l’altra banda. Una vegada el Parlament triï la mesa, la nova distribució es podrà ajustar segons el que decideixi després d'escoltar la junta de portaveus, han explicat fonts parlamentàries. Tot i això, no s'esperen grans canvis perquè l'ordre ja se cenyeix a les preferències que han expressat els grups. El primer a triar ha estat el PSC, que amb 42 diputats és el grup amb més electes a la cambra. L'han seguit Junts (35), Esquerra (20), el PP (15), Vox (11), els comuns (6) i la CUP (5). Els diputats d'Aliança (2) no hi eren perquè el partit no té representació a la cambra actualment.

Seguint una lògica semblant a la del ple, la reunió de la mesa de la diputació permanent del Parlament (on hi ha representants de Junts, el PSC i Esquerra) també ha repartit els despatxos de la legislatura entrant. A l’ala esquerra del Palau del Parlament hi haurà el PSC, a les plantes superiors, i Esquerra, els comuns i la CUP es quedaran a les inferiors. Per altra banda, Junts compartirà l’ala dreta amb el PP, Vox i Aliança Catalana.

stats