La polèmica sobre la viabilitat del sistema sanitari centra la sessió de control al Govern
Boi Ruiz, conseller de Salut, descarta per ara l'aplicació del copagament i recorda que posar-lo en marxa és competència de l'Estat
BarcelonaLa polèmica per les conseqüències dels ajustos pressupostaris que el Govern aplica al sistema de salut ha pres el protagonisme de la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest dimecres al matí al Parlament. El conseller de Salut, Boi Ruiz, s'ha defensat de les crítiques assegurant que cada dia s'atenen 115.000 persones i que es fan 1.000 intervencions diàries, i ha culpat la situació financera de la Generalitat dels ajustos que s'estan aplicant al pressupost sanitari. Quan li han preguntat sobre si és partidari del copagament, Ruiz s'ha escudat en el fet que qui té competències per implantar-lo és el govern de l'Estat i ha afirmat que tan sols és un "instrument" per buscar recursos. En tot cas, ha defensat que l'única alternativa als plans actuals és augmentar el dèficit. El conseller ha avançat que compareixerà a la comissió de Salut a petició pròpia.
Els problemes de tresoreria que van dur el Govern a anunciar que les residències concertades deixarien de rebre diners públics de forma temporal també han centrat part dels focus de la sessió de control. Interpel·lat pel PSC, el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, ha elogiat la "capacitat de diàleg" de l'executiu amb aquestes entitats i ha demanat rigor als socialistes, a qui ha acusat de provocar els problemes que ara pateixen les finances públiques.
Pere Bosch, diputat d'ERC, ha plantejat al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, els dubtes que tenen els republicans sobre l'aplicació de la llei del cinema. "La norma es complirà i aspirem que d'aquí a 5 anys la quota de gent que vagi a veure cinema en català sigui del 35%", ha respost Mascarell.