Ple del Parlament
Política 20/04/2023

El Parlament reprova Campuzano per la polèmica amb Rufián

És el segon conseller amonestat per la cambra des que ERC governa en solitari

3 min
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, aquest dijous durant el debat de la seva reprovació.

BarcelonaUn dels mecanismes que ha trobat l'oposició per mirar de desgastar el Govern des que ERC mana en solitari és reprovar consellers al Parlament. Com que només 33 dels 135 diputats són d'Esquerra, la missió és relativament senzilla. Aquest dijous ha sigut el torn del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que ha estat reprovat per la cambra per la polèmica que va protagonitzar en un acte de suport al candidat d'ERC a Santa Coloma de Gramenet, Gabriel Rufián. Hi havia dues iniciatives per a reprovar-lo, una del PSC i una de Junts, i totes dues han prosperat per àmplia majoria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cambra ha amonestat el conseller per un "menysteniment de les institucions de Catalunya i un ús inapropiat del càrrec de conseller de la Generalitat". Les mocions aprovades pel Parlament acusen Campuzano d'haver actuat amb "caràcter electoralista" i haver vinculat "la creació d'una segona residència pública" a Santa Coloma de Gramenet al fet que ERC tingui uns bons "resultats" en aquesta localitat el 28-M. Malgrat tot, si es fila prim en el que realment va passar a l'acte que va originar la polèmica, el conseller va ser molt més curós del que diu la moció del Parlament. I fins i tot ho va ser Rufián. El problema real és que un tuit del compte d'ERC a Santa Coloma sí que va fer clarament aquesta associació d'idees.

Del debat del Parlament n'ha destacat l'esgrima entre el PSC, Junts i ERC, que han traslladat al ple la precampanya municipal. El diputat socialista Raúl Moreno ha retret a Campuzano que encara no hagi demanat "perdó" i li ha recordat que la d'avui no és l'única rebregada que tindrà per aquest tema: la setmana vinent compareixerà al Parlament per donar explicacions. La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha criticat que la Generalitat "hipotequi equipaments bàsics a resultats electorals". La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha acusat els seus rivals de "manipular" les declaracions del conseller i s'ha preguntat si no és també electoralisme que Pedro Sánchez anunciï en un acte de precampanya del PSOE que la Sareb cedirà 50.000 pisos per al lloguer social.

Tota l'oposició ha carregat contra el conseller, però el PSC tampoc n'ha sortit indemne. Cs i Vox han recordat als socialistes que acaben d'aprovar uns pressupostos de la Generalitat amb ERC que no inclouen la partida econòmica per a la residència colomenca. "Els pressupostos els han aprovat vostès [el PSC] i no un senyor de Conca", s'ha exclamat María Elisa García (Vox). La moció del PSC aprovada, a part de reprovar el conseller, insta el Govern a canviar els comptes actuals per incloure-hi la ja cèlebre segona residència. "La farem", s'ha pogut veure com el conseller li deia a la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. El com i quan encara està per resoldre.

I ara què?

La reprovació del Parlament no tindrà cap conseqüència pràctica, més enllà del desgast que pugui percebre l'opinió pública de l'executiu de Pere Aragonès. El novembre passat ja va reprovar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i unes hores després Aragonès el ratificava en el càrrec. I llestos. Campuzano aquest dijous també semblava ser conscient de la innocuïtat a la iniciativa, com a mínim pel bon humor amb què departia als passadissos de la cambra amb alguns dels seus col·laboradors minuts abans que es debatés la reprovació. Tot i això, les reprovacions d'aquesta mena permeten a l'oposició amplificar el missatge que el govern d'Aragonès està en minoria al Parlament, fins al punt de no poder frenar les reprovacions als seus consellers. El següent podria ser el d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que fa dies que està en el punt de mira de diversos partits.

stats